Výbavička pro miminko. Tipy, zbytečnosti, apod.?

cekamnazazrak
4. bře 2022

Ahoj holky, zajímají mě vaše typy, co jste s s dětmi zamilovaly a proč.. a naopak co je podle vás zbytečnost - tedy koupili jste v dobré výře a nakonec jste vůbec nevyužili a proč.. Chci si udělat nějaký přehled na základě reálných zkušeností.. 🙂

srnii
4. bře 2022

Všichni mě zrazovali od nakupování velikosti 56, ještě ve dvou měsících některé kousky oblékám. Za mě super hnízdečko, když manžel odejde do práce, beru si v něm malou do postele, mám ji v něm přes den na gauči atd. Pojízdný přebalovák, přes den ho mám v obýváku, na koupání si ho beru do koupelny, na noc do ložnice. Nejsem tak vázaná na jednu místnost anebo nemusím přebalovat shrbená na gauči když by se mi nechtělo s malou lítat po bytě. Myslela jsem si, jaká je kravina klip na dudlík, až mi milionkrát spadl někde na zem, nemohla jsem ho v kočáru najít atd., pořídila jsem si ho. Dál vůbec nevyužívám žínky, když koupu, stačí mi ruce. Další věc co se mi hodně osvědčila je přírodní kosmetika a eko pleny. Chtěla jsem jít do látkových ale jak jsem porodila tak jsem se ujistila v tom, že to pro mě není a klobouk dolů před holkama, které látkují. Nepoužívám žádný bepanthen, sudocrem, jen mažu bambuckým máslem a občas zinkovkou od purity vision a používám pleny bambo nature a malá nebyla zatím ani jednou opruzená. Vlhčené ubrousky taky nevedu, mám nastříhaný perlan a misku s vodou. Další věci se ukážou až časem 😁

srnii
4. bře 2022

Ještě mě napadá že mám doma zbytečně zimní rukavičky. Dávám malé klasické bavlněné a kombinéza má rukavičky integrované takže ty zimní bych už jí na ty ručičky nenarvala.

zelenaesmolda
4. bře 2022

@srnii
za me je treba zbytecny prebalovak,prebalovala jsem na zemi,aspon mi dite nemelo kam spadnout
Perlan je super,ja jsem o nem nevedela ale mit dalsi dite tak do nej jdu.

srnii
4. bře 2022

@zelenaesmolda to je pravda, že zem je nejbezpečnější místo ☺️ mě ale dost bolí záda tak jsem za něj ráda.

piggy123
4. bře 2022

Co se týče oblečení, tak za mě jedině zavinovací body. Ta body přes hlavu jsou za trest 🙈 Rvát tam malému miminku hlavu a ještě ručičky, to je horor. Celkově horní oblečení (např. svetr, mikina, bunda, tričko...) jsou nesmysl pro malé ležící miminko, lepší jednodílné body nebo overaly a ideálně ze začátku s integrovanými rukavičkami - ohrnovacími záhyby na rukávech, aby se miminko nepoškrábalo. Dále dupačky či polodupačky se zavřenou špičkou, aby se nemusely dávat ponožky a miminko to neškrtilo. Jako zbytečnost mi přijdou právě spousta ponožek, těch stačí jen minimum. Já jich mám hromadu, dostala jsem je darem a většina škrtí... Malé velikosti bych moc nekupovala, nám říkali, že budeme mít menší miminko, ale nakonec se narodil obřík a už teď v 6 týdnech má 6 kg 😂

Máme vaničku na nohách, tudíž vyvýšená, že se nemusíme ohýbat, je to pohodlné, obzvláště na to naše velké mimino. Neměli jsme teploměr do vody, po pár koupáních jsme ho pořídili a super. Odhad teploty vody rukou nám nějak nešel...

U přebalovacího pultu mít vše snadno po ruce, myslet na praktičnost. Původně jsem ho nechtěla, chtěla jsem přebalovat na zemi nebo na posteli jen na podložce, ale po nečekaném císaři jsem velice ráda, že mám přebalovací pult a nemusím se ohýbat.

Jakmile začne více vnímat, určitě pořídit kolotoč nad postýlku, aby mělo miminko co pozorovat.

Určitě mít všude po ruce dostatek bavlněných látkových čtvercových "plen", miminko často rádo ublinkává, z toho jsem se už poučila 😂

Kojící noční košile, vložky do podprsenky (doporučuju Philips Avent - jsou velké a nepropouští), kojící podprsenka bez kostic (já mám 2 a přijde mi to málo, musím pořád prát, ať už kvůli mléku, nebo mě malý občas pozvrací nebo počůrá při přebalování 🙈😂)

zelenaesmolda
4. bře 2022

@srnii
me taky obcas boli ale u prebaloani jsem problem nemela

zelenaesmolda
4. bře 2022

@piggy123
to ublinkavani pod to se podepisu,mela jsem v kocarku plenku pod hlavou,aby nepoblinkala kocarek.
Jinak vlozky do podprsenky by mohly byt zajimave latkove,urcite je to ekologictejsi nez jednorazovky.Sama s nima zkusenost nemam,nemela jsem mliko ale narazila jsem na ne tedka nahodou a rekla bych,ze je to fajn alternativa.

pampeliska1313
4. bře 2022

Za mě nejlepší kojici polštář co mi udelala matka. Syn tam mohl bejt s nama, když jsme byli na gauci třeba, plus mi to pomáhalo kojit po císaři. Pak mi přijdou super body na pantiky mezi nohama, jakmile byly knoflíky, bylo to za trest. Vniveč by úplně přišla merino zavinovačka, kdyby nesla využít i jako deka v létě do kočárku, syn zavinovani nesnesl. Taky přišla vhod veliká zásoba takových ten nepropustnych polstarku do podprsenky, když teče mliko. Nekupovala jsem ale třeba klasicky kojici košili, stačí buď výstřih, nebo jen par knoflíků. Houpatko, atd atd mi přijde úplně k ničemu, když je prcek fakt malinkej, byl na tom kojicim polštáři a kdyžtak šel do postýlky co jsme měli u postele. Taky mantinely do postýlky atd, zbytečnost, když je takhle dítě malý, neumí otočit hlavičku aby mu to nebránilo v dýchání. Hnizdecko jsme taky neporizovali prave kvůli tomu.
Je fajn mít místo kde jsou všechny věci na prebalovani - včetně zásoby perlanu, hrnec s vodou (tak jsem to měla já třeba a pravidelně vodu měnit) plenky, rektální rourka když už byl trochu větší a fakt byly problémy se zácpou a prebalovaci podlozky. Kazdymu vyhovuje něco jinyho, ve finále budete něco dokupovat/něco se hodit nebude - toho snad bude minimum.🙂 a teda pokud nevyjde kojení - určitě pořídit sterilizator a ohřívač mlika v jednom. Ušetřilo to opravdu silene moc času, vody a elektriky.:D

alubif
4. bře 2022

Měla jsem jen základní výbavu. Nekupuj žádné věci typu hačka, nosítka, šátky, odsávačky... Vše až operativně, do dvou dnů na eshopech to máš doma... Ušetříte si navíc spoustu peněz . Já nic z výše uvedených věci nekoupila a ani nikdy nepotřebovala.

zelenaesmolda
4. bře 2022

@pampeliska1313
ja jsem treba ohrivacku mela a nepouzila jsem ji,zato sterilizator je skvela vec

klokanka31
4. bře 2022

@cekamnazazrak Co je naprosto super řetízek na dudlík - když má mimčo svůj oblíbený a pak spadne na zem,je to v háji, pak určitě monitor dechu...

oplatecka
4. bře 2022

Skvělá věc jsou rostoucí zavinovací bodýčka, hnízdečko, šátek nebo šátkové nosítko, odsávačka na vysavač, když má děťátko rýmu, monitor dechu do postýlky.

srnii
4. bře 2022

No a ještě mě napadá že jsem dostala různá trička a polodupačky. Nedávám ani jedno, trička se akorát shrnují a polodupačky nemám ráda kvůli břichu. Ze začátku je tam nezhojený pupík (v našem případě ještě stále ve dvou měsících kvůli granulomu) a pak když mají děcka bolení tak guma přes břicho je na prd. Sama když mě bolí břicho tak mi nejsou kalhoty příjemné a malé v takovém případě sundávám i plenku. Ty s tím širokým úpletem budiž ale i tak mám raději klasiku dupačky.

zelenaesmolda
4. bře 2022

@klokanka31
jo,retizek na dudlik je nutnost (pokud ma dite dudlik)

lgf
4. bře 2022

Za mě super kombinace do 3 měsíců košilka na drucky a dupačky, nebo overaly či zavinovací body napr. Lindex. Zkratka co nejmin věci přes hlavu. Vůbec jsem nevyuzila rukavicky. Pak doporucuji perlan na umyvani zadku. Dle mě stačí na přebalování teplá voda s perlanem a jednorazove ubrousky jen na cesty. Pak si malý hrozně vyhrál s hraci podložkou, velky skakaci balon na paseni koníčku a penove puzzle na zem. I jako mimco ma hraci knizky, hudbu všeobecne miluje. Pak jsou prakticke retizky na dudlik a lahvicky na piti Mam, ktere lze sterilizovat v mikrovlnce. Monitor dechu beru jako samozřejmost.

michaela666
4. bře 2022

Pár kousků oblečení v menší velikosti. Všichni mi radili, že 56 je zbytečná takže jsem doma měla jeden overal. Odhadovaná porodní váha byla 3,5kg, ale narodil se nám péče 47 cm a 2,900g takže jsme po cestě z porodnice kupovali 50tku. Hnízdečko je super věc, nosítko/ šátek, monitor dechu ( některé porodnice za poplatek půjčí), bílý šum ( na YouTube spousta možností). Hračka s melodií, ještě teď v roce když špatně v noci spí, jí zapnu a během chvilky je klid. TOP hračka byla látková knížka, která šustila.
Nepoužívala jsem žádné rukavice ( dostala jsem asi 8 párů), maximálně na ven ohrnula ty na zimním overalu. Pokud máš lékárnu v dobré dojezdové vzdálenosti, moc bych se nezásobila léky - teď jsem vyhazovala 4 neotevřená balení po expiraci.
Pokud budeš nosit dítko v šátku nebo nosítku, místo klasických dupaček a polodupaček nakup raději tepláčky a ponožky nebo punčocháče.

zelenaesmolda
4. bře 2022

@lgf
kosilku jsem taky koupila protoze mama tvrdila,ze je to nutnost.nepouzila jsem ji vubec.Praktictejsi jsou bodycka.

pampeliska1313
4. bře 2022

@zelenaesmolda já koupila asi za osm stovek “tři v jednom” od truelife a bez toho to bylo utrpení. Nevadilo mi ani ze bych byla bez ohrivacky ale fakt sterilizuju po každým použití, takže hlavně kvůli tomu. To ze to udrží teplotu i hodinu a půl na 37 a já si muzu v klidu sednout když syn spí a vím ze je to připraveny.

lgf
4. bře 2022

@zelenaesmolda každému samozrejme vyhovuje neco jiného 🙂

krisstina93
4. bře 2022

Z oblečení sem ani na jedno dítě nevyužila dupačky. Buď overal a nebo body a polodupacky/ teplacky. Pak sem nikdy nevyužila hrazdičky a takový ty hrací deky, na tom mi nechtěli být. Stejně jako byla blbost kolotoč nad postýlku (ono ani tu postýlku sem skoro nevyužila, až tak od roka po odbourání kojení v ní spí). Taky sem nevyužila skoro žádnou drogerii, děti se mi po všem hned osypaly, takže všechny pěny do koupele, různá tělová mléka apod letěly do koše stejně jako vlhčené ubrousky (ty sem teda nakonec využila na úklid). Pak kojici polštář, ten sem použila akorát na spaní v těhotenství, ale ke kojení byl blby. Jinak sme asi využili vše co sme si pořídili. Jako nejvíc nepostradatelné vidím šátek (případně nosítko), to je fakt vynález k nezaplacení ať už na doma, když potřebuju uklízet a vařit a mít volné ruce, tak třeba na výlety, kde není zrovna terén pro kočárek. Pak hora látkových plen, já je teda využívám jako pleny ale hodně se využijí i na ublinkavani, při kojení atak. Potom vibrační/ houpací lehátko, do toho jediného se mi daly děti odložit, všude jinde hned řvaly. Bez prebalovaku by mi umřela záda. Jo dudlíky sme třeba nevyužili, ani jedno dítě mi zadny nevzalo a že sem zkoušela milion druhů.

majaveja
4. bře 2022

Já třeba vůbec nepouzila sterilizator (kojila jsem, takže na lahvicky nebyl potřeba a těch pár dudliku jsem sem tam vyvarila ve vodě). Naopak treba za monitor dechu jsem byla fakt ráda, mohla jsem klidne spát 🙂.

jjasmina
4. bře 2022

@cekamnazazrak ono je to strašně individuální, já mela a nepotřebovala jsem lahve, savicky, odsavacku, dudliky. Kojila jsem, šátek ani nositko jsem neměla, měla jsem jen vibr lehátko pro mimi a jinak zakl věci na hygienu pro miminko

optimistic
4. bře 2022

@oplatecka mohu se zeptat, kde jste kupovala zavinovací bodýčka?

veroniqess
4. bře 2022

Myslím, že se toho moc nedozvíš, protože je to tak individualni! Z toho, co jsem rychle prolítla: přebalovák skvělá věc, pohodlně jsem u něj stala, vše po ruce, paráda, syn 19 měsíců, ještě teď ho tam dávám po koupání, nevím, proč by mi odsud měl syn padat, pokud od něj neodejdu. Syn nikdy nezvracel, takže milion plinek nepoužitých (ale třeba využiju teď u druhýho), zavinovací body jsem nesnášela.
Největší nesmysl, co jsme koupili, byl stojan pod vanicku. Nepraktické, dávali jsme ji do vany.
Moje must have: houpatko, hojdavak, hnízdečko, monitor dechu

cekamnazazrak
autor
4. bře 2022

přebalovák jako takový mít nebudeme, ale.. mezi koupelnou a ložnicí máme chodbičku s výklenkem, kde máme vedle sebe pračku a sušičku, takže jsme nad ně udělali desku, vedle do volného místa dali vysokou skříň, kde bude mít mimouš oblečení a nad pultík dvě skříňky.. tam koupíme jen přebalovací podložku.. takže bude dost místa i na kosmetiku a všechny věc k přebalování, vedle se s přehledem vejde i vanička, takže bude všechno po ruce...

oblečení.. no řekla jsem všem, že jediné co chci jsou zavinovací bodýčka a overaly i přes nožičky... právě z důvodu toho, že mi to přijde nejlepší co se oblíkání týče, nechci miminku rvát nic přes hlavu, přijde mi to zbytečné.. zavinovací bodýčka - 5x s krátkým, 5x s dlouhým jsem koupila v HM 56 (prý mají v HM ty velikosti o něco větší..), mám asi 3 56 overalky od kámošky a zbytek už budu kupovat v 62 a 68.. já měla 51cm a muž 52cm, takže typuju, že mimčo bude taka trochu větší, tak 50 nekupuju (2 overalky mám zase od kámošky, kdyby náhodou).. termín mám začátkem srpna, tak moc nejvím co kupovat, může být vedro jako daš, ale taky může být kosa jako loni, tak proto jsem koupila par těch bodýček tak i tak...

perlan je pro mě jasná volba.. přijde mi zbytečný cpát miminku na prdku tu chemii a taky ty ceny, no to bych padla... co naopak vím už teď je, že určitě nebudu látkovat, protože na to fakt nemám.. a obdivuju každýho kdo to zvládá, ale na tohle jsem prostě moc pohodlná.. i když bych ráda koupila nějaký lepší pleny... s jakou značkou máte nejlepší zkušenost?

hnízdečko, mantinely, zavinovačku chce strašně pořídit tchýně, tak jí nebudu bránit v invenci.. hnízdečko použiju v obýváku místo druhé postýlky/košíčku a mantinel využiju až se bude mimčo v postýlce mrcasit aby si nezlomilo ve šprušli nožičku... jinak bude postýlka holá.. plánuju nechat spát ve spacím pytli s tím že bude zavinuté s obyčejné plíně, uvidíme jak mi to projde.. 🙈 co za sebe považuju za nutnost je monitor dechu, proto ani neplánuju na začátku mimčo nechávat spát s náma... ale člověk míní a živo mění 😂

šátek bych ráda od začátku (přijde mi pro malé miminko lepší, líp se přizpůsobí potřebám a tvarům), pokud mu bude nošení vyhovovat, koupím později nosítko..

jednu lahvičku bych koupit chtěla, kdyby náhodou kojení nevyšlo, aby člověk nemusel hystericky narychlo něco shánět (ty dvě stovky jsou v té částce výbavy asi k zanedbání), ale zbytek bych dokoupila až v případě, že bych opravdu nekojila.. dudlíky koupím asi dva druhy a uvodíme, nechci jich mít sbírku, kdyby náhodou mimčo nedudalo..

obyčejných látkovek bych vzala třeba 20, ať nemusí člověk furt prát a přitom nemusí poblitou plínu nosit týden...

nějaký "hračky" a kontrastní kartičky bych vzala - když tak si o ně řeknu, když se bude někdo ptát co bych chtěla.. ale přehánět to moc nechci, nějaký štěrchátko a měkkou knížku s šustítkem, zrcátko... vybrala jsem skládací pěnovou hrací podložku 180*200 cm, která se nám akorát vejde mezi sedačku a TV případně se nemusí rozložit celá..

nad čím přemýšlím je nějaké lehátko.. rozhoduju se mezi Nuna Leaf (tam mi přijde skvělý, že má nosnost 60kg, takže vydrží děťátku dlouho... a pak mám ještě vyhlédnuté Babybjorn.. koupila bych na bazárku.. jen je škoda, že to člověk nemůže nikde vyzkoušet co tomu jeho dítěti bude vyhovovat, když tedy nemají kamarádky...

cekamnazazrak
autor
4. bře 2022

@optimistic já klasický zavinovací kupovala online v HM mají sady po 5ks za 699,- ale teď třeba mají 20% slevu na celý nákup, když se tam registruješ.. takže se to docela vyplatí.. ty zavinovací jsem moc nikde v bazárcích neviděla, asi je moc nekupujou, když jsou o dost dražší než ty přes hlavu..
@oplatecka ale zajímalo kdy koupit rostoucí zavinovací, ty jsem nikde nenašla..

optimistic
4. bře 2022

@cekamnazazrak ano měla jsem na mysli ty rostoucí.

cekamnazazrak
autor
4. bře 2022

@krisstina93 čemu říkáš dupačky a čemu overal? dupačky s nožičkama a overal je bez nožiček? není to právě míň praktický, když pak mimčo musí mít ponožky?

optimistic
4. bře 2022

Co dáváte na nohy k bodýčku, aby to neškrtilo bříško? A nebo to už jsou pak lepší dupačky, když je potřeba zakrýt i nožičky?

cekamnazazrak
autor
4. bře 2022

@veroniqess je mi jasný, že nedostanu přesný seznam, který bude vyhovovat každýmu, ale právě mě strašně zajímá co komu vyhovovalo a co ne.. prostě ta zkušenost ze života.. abych si udělala nějaký obrázek... 🙂