Zachránil vám monitor dechu dítě?

guinea
13. dub 2015

Ahoj maminky, přemýšlíme, zda koupit nebo nekoupit do výbavičky monitor dechu. Nejdřív mi to přišlo jako jasná volba - že samozřejmě ano, ale pak jsem se začala setkávat s názory známých, že je to vždy jen strašně vyplašilo, a vždy se jednalo o plané poplachy. A taky nevím, jestli když k nějaké zástavě nedejbože dojde, má člověk šanci dítě oživit (u dospělého je to jiné, tam každý ví jak moc mačkat a když praskne žebro, nevadí, ale jak u novorozence?).

Takže moje otázka zní: setkaly jste se vy konkrétně s tím, že u vašeho dítěte skutečně došlo k zástavě dechu (srdíčka), monitor vás varoval a vy jste dítě zvládli včas oživit?

onelove
13. dub 2015

Ne, nezachránil, nikdy se nic nestalo...ale(!) klid v duši mi v noci to zelené blikající světýlko přineslo :D 🙂

megaira
13. dub 2015

zdravím, ja si ho pořídila ..jakmile jsem se vratila z porodnice tak jsem ho zacala pouzivat ..delal jen plané poplachy a ja skrz to ze sem ztratila hodne krve tak jsem akorat sebou malem dvakrat sekla jak jsem bezela k tomu takze za me ....nikdy !

kay
13. dub 2015

Naše první dcera byla o něco dřív narozená, monitor jsme používali, a ano ze začátku jsem ji díky němu asi 2x budila, aby dýchala... možná to byl jen hluboký spánek, každopádně nevím, co by se stalo, kdyby to nepípalo.. později už byli plané poplachy, jak se malá začala víc hýbat..

radushka1
13. dub 2015

Ne, ale málem zabil manžela, bo ty šoky, když letěl v noci k postýlce málem se přerazil o rošt...Díky frejkově peřince a aktivitě dcerky jsme měli pár falešných poplachů, ale i tak jsem ráda, že tato mašinka existuje 🙂

bzubzalka
13. dub 2015

Ano, nám zachránil monitor dechu syna.

guinea
autor
13. dub 2015

@kay
@bzubzalka
Můžete mi prosím napsat, co se přesně stalo, a jak jste oživovaly?

schotja
13. dub 2015

Za mně určitě pořídit, není to konečně tak velká investice,.. Já jsem slyšela i takové příběhy, kdy ten alarm novorozeně "rozdýchal".. Ono se prý někdy nemusí jít o zástavu dechu jako "patologickou", ale to mimino prostě usne tak tvrdě, že se zapomene nadechnout,zřejmě proto,že dýchací systém není ještě u novorozeněte tak zautomatizovaný.. Měla jsem určitě klidnější spaní, věděla jsem, že je malá v bezpečí. Kdyžtak doporučuju Nanny od Jablotronu 🙂

lauranosi
13. dub 2015

Podle mě bude spousta maminek, které budou přesvědčeny, že jim monitor dechu dítě zachránil, i když dítě třeba jen velmi mělce dýchalo. Poznat skutečnou zástavu dechu podle mě laik může jen těžko (dokud dítě nezešedne). Viz třeba zkušenost kay. Takže taková anketa bude vždycky nevypovídající ;) (Jedna nula pro výrobce moitorů ;))

lauranosi
13. dub 2015

Každopádně vřele doporučuju nějaký kurz první pomoci zaměřený na záchranu dětí. Šance oživit dítě určitě je, ale je potřeba dělat to informovaně, aby se mu spíě neublížilo...

kay
13. dub 2015

@guinea no měla jsem nastudováno co dělat, takže jsem malou zvedla pod pažema do výše, pak jsem na ni hodně mluvila a snažila jsem se jemně protřepat, malá začala dýchat po chvíli, nebylo to hned... jasně, nevím, jestli by bez toho umřela nebo ne, ale i tak jsem vděčná výrobci monitoru dechu, že jsou.. 😉 u starší dcery, která byla daleko větší po narození jsem ho používala jen chvíli, tam jsem nějak strach neměla..

eldrag
13. dub 2015

nevim jestli zachránil, v každém případě syn měl při porodu bradykardii a v rodině máme spánkovou apnoe, takže ano... mě monitor dechu uklidnoval a těch pár "možná" falešných poplachů mě vůbec nevadí. Někoho to leká, mě to uklidnovalo.

janka12
13. dub 2015

Ja monitor dechu povazovala za jednu z nejlepších investic, kterou jsou do vybaveni pro dite, učinila. Dodavlo mi to takovy klid, ze mi to rozhodne stalo za to. ale tento pocit je naprosto INDIVIDUALNI. Vtsina maminek v mem okoli by se do krve hadala, ze je to nesmysl, aniz by s monitorem mely nejakou zkušenost 🙂. zkratka jako se vsim. co vyhovuje jednomu, nevyhovuje druhemu. Plany poplach jsme nezazili. Az když detem byl rok a vice a prekuli se uplne mimo desku (lze to vychytat dvěma deskami) nebo když si lehli na perinu. Pak se alarm spusti.

elib
13. dub 2015

Kamarádce zachránil holčičku, rozdýchávala jí, maličká už modrala. Je přesvědčená, že nebýt alarmu, ráno by ji našli v postýlce bez života ☹ Chci mít jistotu, že mé miminko bude hlídané, i za cenu falešných poplachů, proto jsem si monitor pořídila.

veri0007
13. dub 2015

@guinea Monitor používáme dodnes a zatím nebyl žádný falešný poplach a ani ten nefalešný🙂 Když jsem přišla z porodnice, tak jsme jej také neměli asi 5 nocí, než nám přišel z e-shopu. Objednali jsme ho hned po první společné domácí noci, protože jsem se nevyspala. Byla jsem neustále nervózní, zda malá dýchá. Pořád jsem kontrolovala. Takže mi spíše dodával klid a za to mi ta počáteční investice stála😉

lv
13. dub 2015

Považují to za dobry výrobek, neřekla bych tak dramaticky "zachránit život dítěte" ale pomohl mi ke klidu, v noci jsem koukala na zelené blikající svetylko a věděla, ze dcerka klidně dycha. Přesně, někomu vyhovuje, někomu ne, je ta tobě, jakou cestu si zvolis.

sonja01
13. dub 2015

Syn měl po narození apnoe, tak to byl takový pocit klidu, že tam to světýlko zeleně problikává. Ptala jsem se sestry na oddělení, co bych měla dělat, když by se spustil alarm a bylo mi řečeno, že stačí na dítě šáhnout, nebo ho vzít z postýlky..že se trochu lekne, nebo probudí a začne dýchat. Nám se nikdy nic nestalo, ani planý polach.

bajana
13. dub 2015

@guinea síce ti nedopoviem na otázku, ale monitor dychu sa dá požičať v špeciálnych organizáciách - napr. v Brne za 900 Kc na 6 mesiacov (nadace Križovatka)... neviem, odkiaľ si, ale skús pohľadať
K tvojej otázke - pri zástave dychu počas spánku tuším stačí dieťa zobudiť, resp. ním "zahrkať", nejedna sa o klasické oživovanie so zástavou srdca

zmrz_lina
13. dub 2015

Mam zdedeny téměř novy monitor a nejvíc me bavi, kdyz zapomenu vypnout a on se rozerve, až kdyz mam maleho prebaleneho (tzn.po celkem dlouhé době). Kdyby to byla skutečná zastává, po takové době uz mu nejspíš nepomuzem... Za me je to hlavně straseni rodičů a velký byznys, kdybych ho nezdedila, nekupovala bych ho. Kolikrát ho zapomenu i zapnout a malý ted stejne dost často spi s námi, kde monitor dechu taky není.

eldrag
13. dub 2015

@zmrz_lina to chce si ho nastavit, většina má nastavitelnou jak citlivost snímání tak dobu za kterou se spustí alarm, 😀

zmrz_lina
13. dub 2015

@eldrag mam babysense 2 a o nastavovani citlivosti ani slovo v návodu. Kazdopoadne to je jen někdy, někdy zacne hulakat v podstate hned, jindy mu to trvá fakt dlouho. Dlouhý interval není pravidlo.

eldrag
13. dub 2015

@zmrz_lina záleží no, říkám většina ale ne všechny, my jsme si to nastavovali podle potřeby. Ale chápu, známá z toho byla víc ve stresu nez já kterou to uklidnovalo 😀 pocity a dojmy jsou vždy subjektivní.

3987
13. dub 2015

U prvniho ditete jsem byla za to blikajici svetylko vdecna, nekdy se vubec nehybal a neslo poznat jestli dycha. U druheho ho skoro nepouzivame, protoze proste v postylce spat nechce, spi i v noci jen v kocaru. Monitor nam nejak nechybi uz ji tolik nepozoruji jako prvniho.

naomi6
13. dub 2015

@guinea Monitor jsme pořídili, nikdy nepípal, ale byla jsem za něj vděčná, i když dcerka byla donošená, zdravá. Ono až porodíte, tak uvidíte, že ten strach o mimi je velký. Já bych do něj investovala, budete klidnější. Držím palce

verunka_korunka
13. dub 2015

@guinea kamarád lékař rozdýchaval kluka když byl na návštěvě. Já u toho nebyla.
Sestrenice se 2x přidusila v postýlce, tak ze zmodrala. Otázka je, jestli má poškozený mozek z tohoto nebo ze spousty vyšetření které musela projít kvůli hluchotě.

zunem
13. dub 2015

Používám. Děti byli dříve a byť třeba neměli dechové potíže, tak blikání mě uklidňovalo. Jestli nějaký poplach byl opravdu pravý nevím, když jsme vždy doběhli děti dýchali normálně. Máme je v samostatném pokojíčku. Ano, kolikrát se rozeřve v průběhu přebalování, ale vzhledem k tomu, že máme plovoučku a nástavbu z lehké konstrukce a citlivost snímání je veliká, tak vím, že když poskakuju okolo postýlky, tak to bere i moje kroky. V klidu spustí hned.

m_m_m
13. dub 2015

Já jsem malou kojila v noci v naší posteli, následkem čehož jsem jí pak měla tendenci ze spánku v posteli hledat a byla jsem vyděšená, že jí zalehnu nebo že spadne z postele. Stačilo se pak zadívat do tmy, jak krásně bliká zelené světýlko a věděla jsem, že klidně spí v postýlce. Takže mě to zachránilo zdravej rozum :D. Měli jsme Nanny a nikdy žádnej planej poplach nebyl...

radka116
13. dub 2015

@zmrz_lina Přesně, také se mi to několikrát stalo. Malou jsem vyndala z postýlky na přebalení a zapomněla jsem monitor vypnout. Na přebalováku jsem si s ní pohrála pak přebalila a když jsem byla už nachystaná na kojení začal pípat. Takže dost dlouhá doba. A ty první týdny jsem měla zase opačný problém - plané poplachy.

maribea
13. dub 2015

U nás ano, dcerka podědila astma, mimo jiné se narodila se srdeční vadou, já sama mívala spánkové apnoe, a i kdyby nic z toho v rodině nebylo, pořídila bych! Stokrát radši budu vypínat planý poplach, než jednou mrtvé dítě z postýlky. Nechci se nikoho dotknout, ale výroky typu - to mi za ty nervy nestojí - mi přijdou dosti... mimo. Nicméně, život jí to zachránilo, dvakrát to nehoukalo jen tak pro nic za nic, dcerka opravdu nedýchala, jednou stačilo fouknout do obličeje a rozeřvala se (asi vy vyplašená tím randálem), podruhé jsem jí musela vytáhnout a zatřást s ní. Plané poplachy začaly až později (cca 9 měs.), kdy malá cestovala po postýlce a odkutálela se z dosahu desky 😀 Takže pro druhátko jednoznačně ano 🙂

bzubzalka
13. dub 2015

@guinea syn nedýchal, museli jsme rozdýhávat... byl nedonošenýa už při odchodu z porodnice nám dr. dala informace jak na to...

sara84
13. dub 2015

Mame Nannynku a taky, jde o klid, nikdy plany poplach nebyl.Ja kdyz jsem nevyspala ta jsem mela problem rozlisit jestli se mi to zdalo, nebo jsen mimi opravdu vytahla z postylky, tak jsem koukla a videla zelene svetylko a spala jsrm v klidu dale a neplasila a nehledala mimi v posteli. Ve chvili velke unavy mam problemy s namesicnosti, tak jsem o to vice nervozni...