Základní nejlepší výbava + novinky "alá vymoženosti", které se hodí

wanhedaa
10. srp 2018

Zdraví,
potřebovala bych radu. Jsem zatím v cca 10tt, ale potřebuji si už dávat dohromady seznam věcí, které budu potřebovat jako základní a nutnou výbavičku od odchodu z porodnice + případně nějaké "novinky na trhu" v péči o dítě.

Jde mi o to např.:
Jaký těhotenský polštář vám nejvíce vyhoval?
Jakou postýlku?
Kolik a jaké plýnky do začátku? Kolik jste jich přibližně spotřebovali za měsíc...

Atd... Takže všechna výbavička, která vás napadne, kteoru jste využili a můžete si jen chválit. případně rovnou i typy a značky, pokud si vzpomenete 🙂

Monitor dechu nechci...ale cokoli jiného, co vás napadne. Zvláštní typ postýlky, láhve na pití atd.

🙂

eithelwing
10. srp 2018

Těhotenský polštář jsem měla takový ten velký, z druhé ruky. Kupovala jsem až po návratu z porodnice, kdy jsem zjistila, že ho chci. :D
Postýlku jsme dostali, nevím, asi příliš nezáleží, jaká, i když výhodou určitě může být odstranitelná bočnice (když chceš mít postýlku vedle sebe u postele a jen pro dítě v noci sáhnout).
Možná bych zpětně zainvestovala do polohovacích klínků, dcera byla děsný poblion, mi to nakonec řešili podložením postýlky.

Plínky - měli jsme jednorázovky a spoustu vzorků. V porodnici jsme dostali startovní balíček huggies newborn, ale v obchodě jsem je neviděla. Doteď jsme na plínkách z DM babylove, vyhovují nám maximálně. Nejznámější značka pampers pro mě byla velkým zklamáním.
Kolik... Já vždy kupovala dva až čtyři balíčky. Neměla jsem odhad, navíc najednou skok a dítě bylo na další velikosti. :D

Super jsou chůvičky! Zavinovačka, plenkovník. Možná vyhlídnuté nosítko či šátek, kdyby bylo miminko velmi kontaktní.

Lahvičku jsem nekupovala, ani odsávačku. nechala jsem to podle situace. Je dobré si to třeba projít, mít nějaký typ, kdyby bylo třeba, ale za mě jinak zbytečné. Rozkojila jsem se, takže jsem nic z toho vůbec nepotřebovala.

Jo a vanička. Zpětně je za mě zbytečnost lehátko do vany, to raději menší vaničku. Nebo kyblík, slyšela jsem na něj jen chválu.

Dobrý olejíček. Zbytek kosmetiky je trochu zbytečný, ale jasně, miminko hezky voní. :D

Probiotika biogaia, sirup paralen nebo nurofen, či čípky (osobně jsem s aplikací čípků měla trochu problém).
Rourku, kdyby bylo fakt ouvej. Polštářek s peckami na bříško.

Ale většinu z toho dokoupíš prostě podle situace. U nás to bylo tak, že jsem vždy napsala manželovi a ten to zařídil. Taky jsem měla snahu být připravená, ale nikdo neví, jaký ten človíček bude. 🙂

jitka0a
10. srp 2018

@wanhedaa Polštář je fajn z Lidlu, odsávačka hlenu na vysavač super věc, S plenkama bych to do začátku moc nepřeháněla, hlavně bych nekupovala všechny jedné velikosti.

michaela19911991
10. srp 2018

Ja jsem chtela mit uuuplne vsechno - vetsina veci totalne k prdu. Ted vim, ze budu kupovaj jen postylku (+kvalitni matraci, polohovaci klin do postylky, prosteradlo, mantinel a zavinovacku), olejicek do vody na koupani, lehatko do vany, tetra osusky na utirani miminka, cce 15 latkovych plinek a obleceni. Plus zakladni lekarnicku (neco na bolest,morskou sul do nosanku, teplomer do zadecku) a nuzticky na nehty. A logicky autosedacka a kocarek. Plenky bych kupovala tak dve baleni (to same ubrousky) - nikdy nevis jestli miminku sednou a nebude mit vyrazku. Taky jsem si u prvniho rikala, ze koupim to a tamto vzdyt jsou to dve stovky a lepsi byt pripravena .... jenze kdyz jsem si to pak propocitala tak to bylo nekolik tisic co jsme vyhodili oknem (jasne prodas to, ale vzdycky tak za pulku). V kazdem vetsin meste je obchoďák nebo lékárna kde maji otevreno 7:00 - 21:00 nebo z internetu to muzes mit doma do druheho dne...

mi35
11. srp 2018

Zdravim,
osvědčilo se mi: postýlka Gulliver z IKEA, vaničku jsme dostali úplně obyčejnou, dokoupila jsem látkové lehátko - za me super, nemusíš dítě držet, kyblik mame půjceny, ale nevyhovuje male ani mne, plenky používám z DM Babylove natur (ekologické). Nekupovat dopředu vel. 1, moc jsem nevyužila. Odsavacku jsem kupovala po návratu z porodnice, mam Medelu a jsem spokojena - hlavne jejich láhev Calma je super pro kojence děti. Nositko jsem mela Storchenwiege, koupila jsem na FB ve sk. Nosime děti, to je jistota. Tehotensky polštář ("cečko") jsem docela využívala v těhotenství a dosud pri kojení. Mam Motherhood.

irena1111
12. srp 2018

postýlku jsme měli ještě po partnerovi, těhu polštář jsem neměla, stejně tak jsem neměla sterilizátor, koš na pleny, ohřívačku lahví, nosící šátek, monitor, chůvičky a spoustu dalších moderních věcí a kupodivu obě děti jsou v pohodě. Plenky jsem kupovala vel. 2 - dva balíky a vel. 1 jeden balík - nemá cenu kupovat velké zásoby, je toho všude plno a dá se kdykoli dokoupit (nejvíce se mi osvědčily šmoulí s Albertu a sovičkové z Tesca), z kosmetiky jsem měla olejovou koupel a tělové mléko, na koupání vaničku a molitanové lehátko, na krmení 2 malé a 2 velké plastové lahvičky, dále základní lékárničku (mořská voda, něco na teplotu a na bolest) oblečení a dost jsem využívala rychlozavinovačku. Pak samozřejmě kočárek a autosedačku. Postupně jsme po narození první dcery kupovali ještě cestovní postýlku.

lueur
13. srp 2018

@wanhedaa ahoj, mam to pomerne cerstve v pameti (dcera ma 3 mesice). V prvni rade je docela podstatne rict, ze spoustu veci muzes kdykoli dokoupit a predstava ( mela jsem ji taky), ze musis mit vsechno doma a nebude na nic cas je blbost- pokud mimi nebude abnormalne narocny. Pokud bydlis ve meste, budes rada, ze budes mit cil, kam s kocarkem jit ( treba koupit pliny😃) za me postylka Ikea Sundvik- ma oddelavaci postranici pro prirazeni k posteli a muze ji mit ditko i jako prvni postel pozdeji. Polstar mi prijde skoro jedno, zjistila jsem, ze kdyz se tim oblozim, nesahnu si ani na stul pro piti, takze ted ho vyuzivame spis jako zabranu. Doporucuju urcite neco na noseni ( satek, nositko od narozeni), nevim jak se k tomu stavis, ale detem je v tom vetsinou moc hezky, tak proc jim to nedoprat. A da se pouzit misto kocarku, hlavne na zacatku nase mala v nem nechtela byt. Jinak krom obleceni do vybavicky staci latkove pleny, nejaky olej na telicko a neco na zadek ( doporucuju bepathen, da se mazat i na prsa😉 a nemusi si myt pred kojenim). Plinky staci jeden vetsi balik a pak uvidis. Chuvicky jsou na zvazeni, po byte to asi nema cenu, kdyz ma clovek dum se zahradou tak jo. Jinak jeste muzu doporucit mit doma gymnasticky mic na sezeni. Je to pohodlnejsi nez chodit a houpat🙂 lahev, odsavacku atd jsem nekupovala, verila jsem, ze budu kojit a kdyz uz bych sla pro UM, tak si muzu koupit i lahev, maji je vsude.

marcelapaskova
3. zář 2018

@wanhedaa Ahojky, monitor dechu bych ti zrovna doporucila, ale k tomu se dostanu pozdeji. Povazuji tvuj dotaz za super! Vazne super se informovat. A vezmi si proste od kazde z nas to nejlepsi 🙂.

Ja bych se neobesla bez techto veci:
- gymnasticky mic - na nem jsme houpali deti (v pozici na tygrika) - to nejlepe pomaha na koliky. Muj prvni syn trpel na koliky a v podstate prorval prvni tri mesice. Druhy syn ten problem nemel, ale stejne mezi sestou a osmou vecer proste probrecel. Ten gymansticky mic u nas pouzivali vsichni i babicky. Proste si na nej sednes a jemne pohupujes s miminkem v naruci.
- kojici polstar - my mame americky - ten mi doporucili po tom, co jsem uz doma mela dva takove ty normalni polstare s vyplni - i ty jsou super, pouzivam dodnes (druhemu synovi je rok) jako barieru v postylce - aby nevypadl atd. Ten americky je takovy pevny molitan, velmi pevny, je uplne jiny nez znas bezne. U prvniho ditete jsem mela hrozny problemy s kojenim, ve ctvrtem tydnu jsem si pozvala domu laktacni poradkyni (skoda, ze jsem nevedela, ze to existuje, bych si ji pozavala domu uz den po navratu z porodnice) a ta nam zachranila kojeni - koupili jsme ten americky polstar. Ja proste neumela na tom normalnim kojit. Mam ohromne velke prsa a musim si vzdycky pridrzovat prso jednou rukou a druho rukou hlavicku, no a od toho pateho tydne jsme se nadherne rozkojili. Pouzivala jsem ho asi do osmi mesicu. Ja mela od znacky MY BREAST FRIEND (nebo vygoogluj "Amerikanischer Stillkissen")
- pumpu na mleko - u prvniho syna jsem ji nepotrebovala, ale druhy syn, kdyz mel jakykoli problem v oblasti pusinky (zoubky, kasel, virus) (byl prvni rok hodne nemocny - protoze starsi bracha chodi do skolky a dotahl vsechny nemoci uz takhle brzo - to u prvnorozenych deti moc nezazijes). Takze ten muj druhy proste bojkotoval prso. Treba cely den nechtel. Ono to neni tragedie, ono to dite neumre, ale ty musis pumpovat - ty by jsi dostala nejprve zastavu a pak zanet atd... Takze ty musis pumpovat. My jsme to pak do nej behem dne dostali po lzickach, ale toto mi udelal asi trikrat, tak jsem honem objednavala pumpu pres amazon, za tri hodiny byla doma. Pokud to mas jen jako jistotu (jako ja) tak staci rucni pumpa, ja mam PHILIPS AVENT.
- satek na noseni deti - u prvniho syna jsem to nemela, u druheho ano. Je to treba vyborne na uspavani deti, ale vubec je to uzasna vec na spojeni maminky a miminka a okolo pateho mesice, bych bez satku asi ani neuvarila (dite navazat) a muzu varit. Oni ty deticky maji nekdy takove obdobi, ze proste neudelas nic. A ty reci, co nekteri rikaji, ze si ho moc rozmalis atd... tomu never, muj druhy byl noseny a nevidim, ze by to nejak zanechalo nasledky.
- dalsi typ je teda bez produktu (i kdyz vyborne pouzijes prave ten normalni kojenejcky polstar) je to, ze jsme vubec nepotrebovali postylku. Ono to zni vsechno hrozne eko atd.. Ale kdyz mas to maly miminko v ruce, tak proste potom zjistis, ze odlozit ho nekam pryc, jinam je opravdu hodne neprijemne. My se na to divali vzdy hodne pres prirodu - to mlade v podstate bez maminky nevi kde je a je ztracene. Ale jsou deti a deti... Nekomu to nevadi. Nase obe deti spali v nasi posteli - protoze jsem je kojila v noci v leze a vsichni spinkali spokojene. A zase z mojich zkusenosti s dvema detmi, nebyl problem je po nocnim odkojeni (okolo desateho mesice) naucit spinkat ve svoji postylce, opravdu to nebyl problem. Trvalo to treba ctyri pet noci, castecne proberecenych, ale oni jsou chytry, oni se to rychle nauci.
- Ted ten monitor, mozna bych na nej uplne zapomnela, kdyby jsi ho nezminila, ale ja ho u prvnihi syna nemela - prave, protoze jsem znala jen ty deskove a ja vedela, ze bude spinkat s nami v posteli. A reknu ti, ze jsem se budila i v noci abych zkontrolovala jestli dycha. Ten strach byl hlavne na zacatku hrozny! U druheho jsme objevili tehda uplnou novinku (v zahranici nikoli) ale v CR ano. My kupujeme tyto veci radeji v CR, kvuli potencialnimu vyrizovani zaruky atd. (zapomnela jsem poznamenat, ze zijeme v zahranici). No a na babiez.cz bylo tehda uplne novy klipovy monitor SNUZA PICO. Snuza neni nova znacka, o te jsem uz slysela, ale model Pico byl novy. Tehda jsem jeste chtela Hero, ale to ted neni dulezity. Ten Pico funguje na aplikaci na mobil (a to mi pouzivame casto) a Hero je zato uznanou zdravotnickou pomuckou. Velikou vyhodou je, ze proste nemas zadne desky, jen to pripnes na plinku a muzes dat dite spinkat kam chces, do tve postele, do postele tchyne, nebo treba do kocarku - to jsem u druheho syna delala, protoze ten spal i ctyri hodiny (jako sestitydenni dite) a to jsem neznala. Dale meri teplotu (super vec v noci, kdyz nechces dite budit) a ukazuje jestli se neotocilo na brisko (to je kriticke pro potencialni zaduseni). Za me jen palec nahoru.
- Tepolomer - na to jsem malem zapomnela - my mame teplomer do ouska Philips (ma ho i nas detsky doktor - tak si rikam, ze je urcite super). Sice namerim v kazdem ousku jinou teplotu, coz ty 0,3 stupne nejsou dulezite, dulezite je vedet, ze ma dite teplotu a jeslti je to vic nez 38,5

Jinak co se lekarny tyka, tak my v Nemecku pouzivame spise mene nez vice. Ale co je dobre mit doma jsou cipky na teplotu (budes potrebovat treba po ockovani), zinkovy krem - my mame ten z lekarny, kde je 10procent Zinkoxidu a vyborny je taky ten od Weleda. Jinak koupala jsem v ciste vode, jen par kapek olejicku - vyborny je pry mandlovy, ja pouzivala pote Medvidek (Ceska firma - kupuji rada v CR). Taky je dobre mit doma trosku UM. Ja UM neprosazuji a nechci, ale u prvniho syna nastoupila laktace az paty den - a on mel hlad, tak dostaval prvni dny doma malinko UM. To ti muzu doporucit takove ty dve male lahvicky (koupis v DM apod. ). My nemeli lahvicku na piti, abychom nenarusili kojeni - saci reflex, tak jsme davali brckem nebo lzickou. Plinek jsem mela asi tricet a to bylo az moc. Ale to zalezi. Vyborne jsou ty bambusove - ty jsou super na prikriti, nebo treba na kocarek atd.. ty jsou takove krasne, barevne taky. Na bezne veci, jako uspineni od krmeni atd.. staci obycejne.

Nevim jestli jsem na neco nezapomnela, uzivej si to moc a preji hodne zdravicka.

wanhedaa
autor
30. zář 2018

Zdravím, omlouvám se za pozdní reakci, ale vůbec nebyl pak čas a ani energie se sem dívat. Bůhvíproč jsem schytala super nevolnosti, které i v 17tt stále přetrvávají a jsem dost vyčerpaná.

Všechno jsme si pročetla, někeré rady se mi skutečně hodí a už si v hlavě začínám tvořit aspon částečně obraz, co vše, kdy a kolik toho nakoupit. Hlavně i třeba co se týká počtu balení plenek na začátek...🙂 Gymnastický míč už mě také napadl, děkuji za utvrzení, ten jistě pořídím.

Kdyby kohokoli napadlo něco dál a nebo chtěl napsat i své zkušenosti, budu jen ráda 🙂 Momentálně mám koupený těhot. polštář Milkie - Alice. Sice je trošku větší, ale brzy by měl přijít, tak jsem zvědavá jak bude vyhovovat.