Ako je to s podporou počas rodičovskej dovolenky?

kacennnka
18. srp 2013

Ahojte, mam dotaz...
este je to daleko a hodne sa toho moze zmenit ale nemate niekto prehlad ako je to s podporou pocas rodicovskej dovolenky?
Pracujem uz dva roky nepretrzite a mam zmluvu na dobu urcitu do konca brezna 2015 . Som na zaciatku tehotenstva, na matersku by som mala nastupit v unoru 2014, nasledne na rodicovsku (do dvoch rokov dietata) od zari 2014 do dubna 2016. - predpoklad.
Lenze v breznu 2015 mi skonci zmluva na dobu urcitu - klasicky by som mala narok na podporu v nezamestnanosti. Je mozne je poberat sucasne s rodicovskym prispevkom? Resp, v pripade, ze rodicovsky prispevok by sa docasne nahlasil na manzela? Mal to niekto takto?

Dakujem za info.

speedygon
18. srp 2013

@kacennnka nn, po dobu rodičáku tuto dávku nepobíráš....rodičák na manžela: to jen dokládáš příjem jeho, on dále pracuje a doma jsi Ty....

j.a.n.i
18. srp 2013

@kacennnka Ano, je možné pobírat zároveň rodičák a podporu, pokud se tedy ptáš na ČR. Akorát je možné, že tě budou na UP prudit a schválně tě posílat na nabídky práce.

speedygon
18. srp 2013

@j.a.n.i to fakt jde, pobírat obojí? Vždyť jakmile máš příjem, na podporu nárok nemáš...tohle mi nikdo neřekl 😕

speedygon
18. srp 2013
j.a.n.i
18. srp 2013

@speedygon Nepovažuji 4 roky starý dotaz za relevantní zdroj... nehledě na to, že rodičovský příspěvek do 7 let je již přibližně 2 roky zrušený. A zákon o zaměstnanosti to nevylučuje, tedy to lze.

speedygon
18. srp 2013

@j.a.n.i akorát se o této možnosti nikde nemluví...navíc, pokud chceš mít podporu, můžeš si přivydělat jen 4000 hrubého...a rodičák bývá větší...to by potom mohl tak dělat každý....i když by to bylo jen třeba u toho čtyřletého...to by potom měli dotyční víc, než na tříletém třeba...to je nějaké divné...odkud tuto info máš??

j.a.n.i
18. srp 2013

@speedygon Ale rodičák není příjem, rodičák je sociální dávka, to je stejné, jako kdybys nemohla brát podporu, protože máš příspěvek na bydlení, ten je taky vyšší než 4000,- nehledě na to, že k podpoře si nemůžeš přivydělat vůbec nic. A o této možnosti se nemluví, to je fakt, ale to neznamená, že to nejde, jen se to nikde moc neinzeruje. A info mám přímo ze zákona, pobírání rodičáku není vyjmenováno v důvodech bránících pobírání podpory.

speedygon
18. srp 2013

@j.a.n.i je fakt, že výhodnější je pobírání podpory po rodičáku, když nenastupuješ do zaměstnání....k podpoře už si nemůžeš přivydělat do 4000 hrubého????

j.a.n.i
18. srp 2013

@speedygon Nene, už ne, protože se to hodně zneužívalo, stále si můžeš přivydělat k registraci na UP max. 4000 hrubého, ale pokud máš nárok na podporu, tak ti ji po dobu přivýdělku pozastaví a pak zase začnou platit, takže se vlastně posune. Je to změna od roku 2012 (nebo 2013 teď 100% nevím).

speedygon
18. srp 2013

@j.a.n.i tak díky za info...tu podporu k rodičáku nechci, když nevím, co bude potom...aby byl alespoň nějaký příjem kdyžtak...jako jsem to měla po předchozím rodičáku....

j.a.n.i
18. srp 2013

@speedygon Tak ono tohle je přesně ten důvod, proč se moc nemluví o tom, že to jde, aby to lidi nevybrali současně a pak nebrečeli, že už nic nedostanou 😉