Asistent pedagoga, jak probíhal kurz?

cervik1111
23. únor 2018

Holky, chtěla jsem se zeptat, máte někdo kurz asistenta pedagoga? Můžu se zeptat jak kurz probíhal a zda jste našly po kurzu uplatnění.Děkuji za všechny postřehy 🐱🐱🐱🐱🐱

mollyweasley
23. únor 2018

@cervik1111 Kamarádka zrovna před pár dny dostala osvědčení. Výuku měla 10 dnů, vždycky 8 hodinový blok. Vždycky se do školy těsila, měli tam spoustu odborníků z praxe, opravdu hodně věcí se tam dozvěděla. Ve volných dnech si dělala praxi - ta musí být 40 hodin, ona si vybrala 20 na MŠ a 20 na ZŠ. Při praxi na ZŠ už jí ředitel řekl, že by s ní moc rád počítal od září.
Pak vypracovala závěrečnou práci týkající se jejich poznatků získaných ze studia a praxe, chtěli vyloženě její pohled, ne teorii. Celý kurz asistenta tak zvládla za méně než dva měsíce.

petradova
23. únor 2018

Já od září již jako AP pracuji a kurz si budu dělat teď v březnu .Kurz bude zakončen ústní a písemnou zkouškou. Protože mám SŠ ukončené maturitou, mám též 9 seminářů po osmi vyučovacích hodinách, ale praxi pouze osmihodinovou a pravděpodobně v jedličkárně. Ti, co mají základní vzdělání, mají praxi právě těch 40 hodin, rozdělených do dvou polovin do ZŠ a MŠ.

janah22
23. únor 2018

Mozna nebude muj postreh uplne vyzadany,ale je z praxe... delam taky asistentku pedagoga,uz 4 roky. Mam 5 let specialni pedagogiky na VS a mam na starost 2 chlapecky s PO4 a PO3 (po mrtvici a DMO) I s tim ze mam pres 400 hodin praxe na ruznych "specialnich skolach" tak je to obcas celkem mazec (jak odborne,tak psychicky i fyzicky) a potrebuji obcas typy napr.od ergoterapeutky. A to mi jeste pomaha ze mam zamereni na logopedii. Neznam vas a nevim proc si chcete delat ten kurz,ale prijde mi ze si hodne lidi mysli,jak je to lehke zamestnani s vyhodami,ktere z prace ve skolstvi plynou a ze kdyz udelaji kurz za 2 mesice,tak ze to neni ani odborne narocna prace. Bohuzel opak je pravdou. Jen tim chci rict,ze asi kurz nebude zas tak tezke absolvovat (nemam s nim zkusenosti,se speckou na vs ho nepotrebuji), ale v tak malem casovem rozsahu nasbirat vsechny potrebne znalosti a figle je tezke.. a klidne muzete pak dostat tak tezce postizene deti jako ja,protoze obe splnujeme podminky pro asistenta pedagoga.. neresi se jestli mate "jen" kurz nebo vs. A podle legislativy ma narok na asistenta dite s PO3 a vys,takze uz vic postizene.
Neberte to nijak spatne,jen jako namet k zamysleni,jestli opravdu vite,co asistenstvi obnasi a jestli do toho chcete jit.Pokud ano,jdete do toho a i kdyz se ted finance z ministerstva zkrouhavaji,porad se asistenti hledaji 🙂

mollyweasley
23. únor 2018

@petradova Já myslím, že rozsah praxe si určuje škola. Kamarádka maturitu má 🙂
@janah22 Taky myslím, že tyhle kurzovní asistentky jsou fajn k nějakým méně vážným problémům, k problémovým nebo vážně postiženým dětem by měli jít opravdu studovaní lidé, ale i za jiné peníze. Což je nemožné, protože už teď je mezi kurzovou asistentkou a učitelkou s VŠ, která má zodpovědnost za celou třídu, rozdíl v platu celkem bídný.