Autorský honorář a insolvence, jak je to s hrazením odvodů?

zorrinka
31. srp 2017

Ahoj holky, po dlouhé se ozývám, jelikož si fakt nevím rady a účetní popravdě taky moc ne :D Jde o to, Rodičovská dovolená mi již skončila, nyni jsem na ÚP, ze kterého se ale budu odhlašovat, jelikož jsem podepsala DPP - ta je do částky 10tis, ale!!! Teď se mi naskytla práce nová za mnohem vyšší peníze a nabízí mi vyplácení autorského honoráře a má otázka zní.... jelikož máme ještě 2 roky insolvenci, jak je to s hrazením odvodů? Chtěla jsem se nahlásit jako osoba pečující o dítě, ale tam jsou příjmy taktéž pouze do nějaké výši... mám tedy zůstat u honoráře a odvody se poté platí jak? Dokáže tu někdo prosím poradit? 🙂 děkuji!!!

jezz1e
31. srp 2017

Odvodama myslíš srážky na oddlužení nebo sociálku a zdravotku?

j.a.n.i
31. srp 2017

@zorrinka Sociální není povinné a zdravotní jako samoplátce je asi 1450,-

zorrinka
autor
31. srp 2017

@jezz1e Koukám, že jsem se v tom už sama zamotala, samozřejmě odvody, jako je sociální a zdravotní...🙂

zorrinka
autor
31. srp 2017

@j.a.n.i
Takže je jedno jak vysoký je výdělek? Je pak tedy splátka na zdravotní jednotní jako samoplátce ve výši 1450kč? Děkuji moc za odpověď!

zorrinka
autor
31. srp 2017

Ted tedy i čtu, že se platí daň... tu musím platit já u příslušné instituce nebo firma, pro kterou dělám?

j.a.n.i
31. srp 2017

@zorrinka Promiň, neumím číst, já to četla tak, že ten autorský honorář bude do 10 tis. měsíčně a ještě jen za příspěvky do médií, pak platí co jsem psala a platila by se z toho 15% daň. Ale pokud budeš nad ten limit, nebo je to za něco jiného, tak je to s odvodama stejné, jako kdybys podnikala na ŽL, jen ten ŽL k tomu nepotřebuješ, ale z hlediska odvodů platíš jak sociální, tak zdravotní, buď to minimální pro hlavní činnost nebo dle příjmu. Dobře je to popsané na jakpodnikat.cz

zorrinka
autor
31. srp 2017

@j.a.n.i Ano, tak jsem to četla úplně stejně. Tedy v tomto případě je povinné sociální a zdravotní pojištění platit jako u Žl. Děkuji! Příjem bych měla fakturovat každý měsíc, zhruba na částku 20tis. Honorář jsem ještě nikdy neřešila, tak se v tom trochu ztrácím. :/

lencak80
31. srp 2017

myslím, že budeš platit soc a zdrav... ted je to min kolem 2000,- a daň budeš platit po ročním zůčtování z příjmu který doložíš a od toho se ti pak bude zase odvíjet částka na soc a zdrav.

zorrinka
autor
31. srp 2017

@lencak80 Takže je to v podstatě podbné jako u Žl, jen s tím rozdílem, že tady ŽL nemám že?Ale přihlásit se na OSSZ musím... teda, já čekala, že to bude podobné jako u DPP a ono nic :D Děkuji za odpověd!

j.a.n.i
31. srp 2017

@zorrinka Ano, ono je to vlastně podobné jako obojí... do těch 10 000,- je to hodně jako DPP (tedy příspěvky do médií), zbytek je jak ŽL.

zorrinka
autor
31. srp 2017

Holky všem Vám moc děkuji! Nakonec jsme to vymysleli dvojí fakturaci, aby to bylo do částky 10tis, ještě jednou všem děkuji!!!

j.a.n.i
1. zář 2017

@zorrinka No, ale pozor, pokud je to jednomu subjektu, tak se ta částka stejně sčítá...

zorrinka
autor
1. zář 2017

@j.a.n.i nene právě na 2 různý 🙂