Brigáda. Chtějí po Vás u nerizik.kategorií zdravotní prohlídku?

raketa22
21. črc 2020

Dobrý den,vy kteří pracujete brigádě na dohodu o provedení práce nebo pracovní činnosti v nerizikovych kategoriích jako např. Administrativa apod. Chtějí po vás zaměstnavatele přes nástupem zdravotní prohlídku? Údajně je to povinné pro rizikové i nerizikove práce. Děkuji za odpovědi

leniczka23
21. črc 2020

@raketa22 ne po mě nechtěli

meronym
21. črc 2020

@raketa22 Vstupní prohlídka před vznikem právního vztahu založeného dohodou o pracích konaných mimo pracovní poměr (DPP, DPCČ) je ze zákona povinná, má-li být osoba ucházející se o zaměstnání zařazena k práci, která je podle zákona o ochraně veřejného zdraví prací rizikovou nebo je součástí této práce činnost, pro jejíž výkon jsou podmínky zdravotní způsobilosti stanoveny prováděcím právním předpisem nebo jinými právními předpisy. Rizikovou prací je práce zařazena do kategorie druhé – rizikové a do kategorie třetí nebo čtvrté.

Zaměstnavatel však může vstupní lékařskou prohlídku vyžadovat též, má-li pochybnosti o zdravotní způsobilosti osoby ucházející se o práci, která není prací rizikovou a která má být vykonávána na základě dohody o provedení práce nebo dohody o pracovní činnosti.

Rozhodující je tedy posouzení zaměstnavatele - může prohlídku vyžadovat vždy.

blondynka400
21. črc 2020

@raketa22 záleží do jaké kategorie je práce zařazená. Admin práce (bez práce v noci) jsou vždy kategorie č. 1 a pro DPP a DPČ tedy není vstupní prohlídka potřeba. Zaměstnavatel jí může chtít (včetně u svého smluvního lékaře), ale je povinen jí uhradit včetně výpisu z dokumentace od tvého lékaře.