Brigáda při hlavním pracovním poměru. Jak postupovat?

shaun40
6. čer 2020

Chci požádat o radu .Od dubna 2020 jsem bez práce. Zaměstnaná jsem na hlavním pracovním poměru ve fabrice (autom mont.)nyní mi dáva zaměstnavatel mzdu ve výši 60% .Jsem s dětmi sama a peníze mi chybí.Ráda bych nastoupila na nějakou brigádu. Jenom nevím jestli ze zákona múžu pracovat pro jiného zaměstnavatele. Smlouvu mám na dobu neurčitou. A jak postupovat při vyřízení práce.

papousekpaja
6. čer 2020

Muzes pokud nebudes vykonavat stejnou praci, to bys pak musela mit pisemne potvrzeni od zamestnavatele, ze mas dovoleno tu praci vykonavat i u jineho zamestnavatele brigadne.

shaun40
autor
6. čer 2020

@papousekpaja Děkuji. Mám zájem o vykládání zboží v hypermarketu. Tak to je jiný druh práce.

blondynka400
6. čer 2020

@shaun40 záleží, co jsi podepsala v pracovní smlouvě. Pro dělnické profese ale běžně žádné omezení nedává. Ale i tak se do té PS koukni.
Jinak můžeš mít pracovních poměrů kolik chceš, klidně můžeš mít i dva hlavní pracovní poměry, když to zvládneš 🙂

shaun40
autor
6. čer 2020

@blondynka400 Děkuji zítra si prostuduji smlouvu.Naše vedení nechce aby jsme si hledali brigádu to vím oni se bojí že si zvykneme někde jinde .Proto chci načerpat informace aby mi nepodali zavádějící informace u nás na personálním.Já se v pracovním právu absolutne nevyznám.

blondynka400
6. čer 2020

@shaun40 mrkni. Jestliže tam nebude nic uvedeno, můžeš si mít PP kdekoliv jinde. Jinak se používají dva způsoby, 1. o jakémkoliv PP musí zaměstnavatel vědět a souhlasit a 2. musí souhlasit v případě, kdy je předmět podnikání druhé firmy stejný. V případě, že toto budeš mít sjednáno v PS a porušíš to, může to být bráno jako hrubé porušení a okamžité ukončení PP. Zase za na druhou stranu se to zaměstnavatel nemá jak moc dozvědět, většinou to bývá spíše na udání. Jak jsem ale napsala, u dělnických profesí se toto fakt nepoužívá běžně. Ale třeba je to u vás jinak, podle toho, co píšeš.

zelenaesmolda
6. čer 2020

@shaun40 to musite u vas mit dost mizetne podminky kdyz zamestnavatel nevidi rad,ze si zvyknete jinde

malenka3
7. čer 2020

Bohužel musíš žádat o souhlas zaměstnavatele, i když to ve smlouvě nemáš explicitně uvedeno, je to tvoje povinnost dle zákona.

Pokud budeš hledat brigádu u firmy, KTERÁ MA STEJNÝ PŘEDMĚT ČINNOSTI JAKO TVŮJ ZAMĚSTNAVATEL, musíš mít jeho písemný souhlas. A jde o stejný předmět činnosti, nikoliv o stejnou práci. Tedy pokud děláš prodavačku třeba v Kauflandu a chtěla bys brigádu na vykládání zboží v Bille, musíš mít písemný souhlas Kauflandu. I když je to jiná práce, a to proto, že obě firmy mají stejný předmět činnosti.
Jinak je to paragraf 304 Zákoníku práce, konkrétně odstavec 1. Je tam pár výjimek (např. vědecká práce novináři...).

koordinatorka_odboje
7. čer 2020

My jsme meli vnitrni predpis, kery nam stanovoval povinnost zadat tajemnika uradu (reditele), aby povolil jinou prac.cinost. Ve smlouve tyto veci nebyvaji.

shaun40
autor
7. čer 2020

Moc vám děkuji ve smlouvě nic nemám.Skusím poprosit u nás na personálním jestli mi to nedovoli.Je mi z toho všeho nanic nájem mám 12000kč tak je to ranec .Mám něco našetřene tak se protloukam jak múžu nejhorší je že oni vůbec neví kdy začne výroba.Brigáda by mi hodně pomohla výdaje jsem skrouhla na minimum ale všechno je drahé.Ale říkám si že jsou na tom někteří hůř než já.

shaun40
autor
7. čer 2020

@zelenaesmolda Spíš nechtějí přijít o zaučené lidi kteří jsou tam několik let.A podmínky jsou tam normální musí se pracovat jako všude.Já nemám vysokoškolské vzdělání abych si mohla vybírat.Pracuji v perfektním kolektivu jsou z nás přátele i mimo práci .Na vedení si naštěstí taky nemůžu stěžovat.A všude něco je žijeme v republice kde patříme mezi nejhúř placené zaměstnance kdo může tak odchází za lepším do zahraničí. Kdyby jsme koukali na podmínky tak by nám děti umřeli hlady a týka se to i nekvalifikovaných lidi i lidi z lékařským diplomem atd.

zelenaesmolda
7. čer 2020

@shaun40 jenze to je prave ta chyba a proto jsme na tom platove takhle.Makame a drzime hubu.Nemusis mit diplom na dobre placenou praci.

koordinatorka_odboje
8. čer 2020

@zelenaesmolda revolucionari vetsinou konci bez prace. To jsem si zkusila na vlastni kuzi

blondynka400
8. čer 2020

@koordinatorka_odboje vždy je to risk. Ale nechat si všechno líbit též není ideální...
Jinak tyto věci jsou ve smlouvě naprosto běžně. Hlavně v manažerských smlouvách a pod. Dělnické profese se obvykle moc neřeší a fungují dle ZP. To, že by jste to tak neměli,nic neznamená 😂

blondynka400
8. čer 2020

@shaun40 no jo, není to nic jednoduchého. Právně ti ale nic nebrání,jestli v PS nic nemáš a nebo to není v pracovním řádu, kombinovat automotive a obchod. Za zeptani ale nic nedáš... Snad to půjde a přivydělás si nějakou tu Jacku 🙂