Částečný úvazek a rodinný život. Máte zkušenost?

5. črc 2025

Jsem už 3 roky zpět po RD v pracovním procesu. Do ted jsem pracovala na plný úvazek. Poslední rok to však začalo drhnout, škola, školka, kroužky, domácnost mi pada na hlavu. Proste jsem to přestala zvládat. Vlastne nic me nebavilo, nic moc nedávalo smysl, po dětech jen štěkám z únavy. Manzel se zapojuje jak je v jeho časových možnostech. Přece jen celou domácnost táhne víceméně on. Ja mam na starost veškeré financování kolem deti. V práci mi vyšli vstříc, prvotní nadšení vystřídaly pochybnosti zda rodina kvůli me nebude “trpět”. Popravdě do ted jsem penize nějak neřešila, ted se samozřejmě budu muset omezit a přemýšlet více nad vydaji. Vlastne nevim co chci slyset…mozna zkušenost někoho kdo to měl podobne? Pomohlo vám to se nadechnout?

vitezove
5. črc 2025

Mám mnoho kamarádek, které se po RD vrátily jen na částečný úvazek a mají to tak už roky. Prostě to běhání kolek deti a domácnosti si to žádá. Pokud to pak finančně utahnete, není proč váhat. Děti ocení odpocinutejsi maminku s méně stresu. Pokud je navic možnost třeba práce z domova,.tak to je top..

zmrzlinka
6. črc 2025

Dělala jsem po mateřské na skraceny úvazek a bylo to fajn.Nebyla jsem tolik ve stresu jako teď na plném.

eviicka
6. črc 2025

Já si teď vyjednala také kratší úvazek (bude to tedy na 0,85) a těším se na to. Spočítala jsem si, že těch pár hodin je pro mne cennějších, než těch pár tisícovek.
Jinak ti tady ale neporadíme, protože každá rodina má jiný rozpočet. Pokud žijete skromně a počítáte každou korunu, může to být znát. Může to být ale i příležitost uznat priority v životě a zjistit, že méně stresu je víc než... dovolená, nové oblečení, placené hlídání ... (dosaď si sama).

areh
6. črc 2025

U nás naprostá většina maminek po RD dělá na zkrácený úvazek. Je to opravdu klidnější, všechno zvládáš v pohodě. 8,5 h je fakt mazec (vím o čem mluvím 🙂 )

cuuza
6. črc 2025

Zkusila jsem rok na plný úvazek a nakonec jsem zkrátila a je to super. Mám 0,8 a všichni spokojení.

hennrietta
6. črc 2025

Je mi do 30 let, ale řeším to tak, že po RD půjdu na rok, dva na zkrácený úvazek a pak se uvidí. Ono při tom zkráceném úvazku se nepočítá nějak extra peněz do důchodu, takže bych přemýšlela nad tím, že bych navýšila částku, abych pak v budoucnu nebyla na penězích bita.. Už teď mám nějaké produkty a řešíme vše s finančním poradcem.

me_druhe_ja
6. črc 2025

Pokud si to můžeš dovolit, je to ta nejlepší varianta.🙂

lennus
6. črc 2025

Já tohle moc podporuju, sama pracuju na poloviční, do toho mála práce z domu, co bych postupně ráda rozjela víc. Babičky máme daleko, manžel se samozřejmě zapojuje jak může, není ten typ, co přijde z práce a má odpracováno, ale práci má náročnou. I tak je toho moc. Starší je samostatný už, mladší v první třídě a chci jí samozřejmě také dopřát kroužky a ne jí nechávat v družině dlouho. Malí jsou jen jednou. Samozřejmě počítáme, šetříme, ale vím, že ještě tak 1-2 roky a bude také samostatná a já mít více prostoru, třeba i na práci. Dovolené jezdíme poslední roky do kempů a baví nás to, letos jsme i cestovali po Litvě, vaříme si, mně to nevadí. Pracovat budeš dost dlouho, nestojí zato být uhoněná matka. Já mám sice VŠ, ale teď pracuju mimo obor, práci mám v místě, takže odpadá dojíždění. I léto díky ní mám volnější, čas s dětmi je pro mě k nezaplacení. Chápu, když rodina platí hypotéku, ženě drží zaměstnavatel místo, je samoživitelka nebo to prostě nejde jinak než na plný, ale pokud to jde, je to v období s malými dětmi opravdu výhra, i za cenu se trochu uskromnit na pár let.

lennus
6. črc 2025

@hennrietta My už ten důchod budeme mít minimální, je nutné se zajistit jinak.

hennrietta
6. črc 2025

@lennus Právě proto je potřeba myslet na to i tímhle způsobem. 🙂

skarol
6. črc 2025

Hlavně je nutné myslet na sebe, na svoji fyzickou kondici a psychickou pohodu, neodrovnat se zdravotně hned ve 30, protože se snažíme stíhat práci, rodinu, domácnost.... Kdo má tu možnost, tak je částečný úvazek ideální

denski24
Autor odpověď smazal
Zobraz
jasminek2012
6. črc 2025

Dělám už 3.rokem po RD úklid od 8 do 12 hodin. Ve školce jsem 12.30. Vše krásně stíhám. Finančně se to dá. Plného úvazku si užiju, až budou děti velké.

autor
6. črc 2025

@lennus jo to si právě rikam taky, ze se jeste napracuju. Asi si hlavně musím srovnat ty priority. Sama v hlavě vím, ze cas je cennější. Jen jsem do ted byla zvyklá dětem a sobě kupovat a nepřemýšlet. Pak jeden čas k nám chodila i paní na úklid a vlastně mě štvalo, že to nezvládám sama. Jenže to dopadlo tak, že resty doháním po nocích a to taky není dlouhodobě udržitelný. Fakt už k večeru padám na hub*u. Nakopnu se kafem a jedu dál. Manžel mě podpořil. Jen proste mi někde vzadu jede proc ostatní to zvladaj (jasně mozna jen na venek) a ja ne. Stydím se to treba říct i moji mámě. Jsem blba ja vím.

ada22
6. črc 2025

Většina kamarádek pracuje na max 6 hodin. Některé i méně. Pak mám dvě co pracují na plný, ale mají babičky, manžela, který v domácnosti plnohodnotne funguje a ještě mají paní na úklid.

barumrallyebum
6. črc 2025

Ja taky uz padala na hubu, porad nemocna a nas.ana, takze jsem si rekla dost, co mam ze zivota? Takze jsem na polovicnim uvazku uz 3 mesice, a spokojenost v rodine. Stiham vse( praci, barak, rodinu a i si odpocinout!) Jestli mame jit do duchodu az v 70, musime se setrit. A nejake sporeni na duchod me nezajima, beztak nic z toho nedostanem!

kecalka2
6. črc 2025

Také jsem si zkusila pracovat na plný úvazek. Chodila jsem domů vyčerpaná, doma další práce. Manžel pracuje víc než já, takže do domácnosti se moc nezapojuje. Neustále jsme se hádali, do toho poté škola u syna. Po zkrácení úvazku hrozná paráda. Mám čas i na sebe, rodinu, s manželem vše zalité sluncem. Kdyby to tak šlo, pracovala bych takto pořád. Pravda je, že u nás zkrácené úvazky moc nejsou. Musela jsem si ten svůj doslova vydřít ve firmě, ve které jsem pracovala.

autor
6. črc 2025

@barumrallyebum
@kecalka2 holky přesně tak to mám teď já, plácám se v nemocech, nechuti k životu, doma občas poznámka, ze na sebe nemáme čas, což zamrzí a přesně tak si to představuji do budoucna. Tak snad je to tedy krok správným směrem. To jsem asi potřebovala slyšet. Důchod radši neřeším, respektive řeším, ale tam to máme investičně vymyšlené. Naše generace stejně do důchodu vůbec nepůjde a nebo postarej se sám …

korin
6. črc 2025

Když měla nejmenší ratolest 2 roky, šla jsem do práce na 0,2. Jsem tam už 5 let, aktuálně mám 0,7 a teprve teď přemýšlím nad tím, že bych šla na celý. Děti mají 8, 11 a 13 let. Poslední půlrok musely být mnohem samostatnější a taky tatínek se musel víc zapojit , protože jsem domů někdy chodila až večer. Zároveň nevím, jak všechno s celým úvazkem stihnu.

korin
6. črc 2025

Jen si ohlídej jednu věc - reálně často děláš na částečný úvazek mnohem víc, než by odpovídalo (moje aktuální situace).

kecalka2
6. črc 2025

@korin To je velká pravda. Také dělám objemově více práce. Ale zase mám jiné benefity a tou je kratší pracovní doba. Bohužel v ČR častá zkušenost s polovičními úvazky

ninive211
6. črc 2025

@korin jo,.taky to tak mám, kratší pracovní doba (35h), stejně práce (resp.práce stejně nebo více, co jiní mají na plnej) A samozřejmé méně peněz. Naštěstí vedoucí to vidí a ted mi docela práci ubrala a přidala kolegovi, co dělá "hovno" (ještě si dovolil brblat a třískat dveřma, že to dělat nebude) a měla jsem lehce nadprůměrý půlroční odměny. Jenže pro mě ten benefit být v práci o 5 hodiny týdně méně je prostě dost významný, klidně bych brala jen 6h úvazek, kdyby to neznamenalo ještě větší krácení peněz (st.správa, plat dle tabulek +osobko). Mám to tak už 4 roky, co jsem po rodičáku zpět, 40h/týdně zatím absolutně nechci.

ninive211
6. črc 2025

@korin Ono je prokázané, že člověk na kratší úvazek je většinou efektivnější...nestihne být třeba tolik unavený za tu dobu a celou dobu fakt maká, má méně pauz, měně prostojů, než když se dělá na 8/12 hodin. Absolutně nechápu, že jsou stále ty zkrácené úvazky tak málo podporované, je to pro zaměstnavatele spíš výhodné než nevýhodné (teď myslím fakt jen lehce zkrácene úvazky, 6h, 7h, ne poloviční)

westie
6. črc 2025

Nesrovnávej se s ostatními, to je cesta do pekel - jsou takové, které to zvládají, a jsou jiné, které raději zvolily částečný úvazek. V mém okolí neznám jedinou rodinu, kde by pracovali oba dva na plný úvazek jako zaměstnanci a museli by být fyzicky v práci/kanceláří. Buď má jeden zkrácený úvazek, nebo jeden podniká / jev řídící funkcí a může si čas organizovat podle sebe.
Já třeba pracuji na plný úvazek, ale nemohla bych si to dovolit, kdyby manžel neměl možnost řešit s dětmi sporty a kroužky přes týden. A jak to vidím kolem sebe, každý model má své nevýhody a nemá smysl se trápit tím, že ty nezvládala to, co zvládají jiní. Pokud máš možnost si život zařídit podle sebe a podle toho, co vyhovuje tvojí rodině, pak neřeš, co si o tom myslí ostatní. Ono dost často ty pracující maminky, které jsou na plný úvazek a podle okolí to všechno zvládají, nemají ani na výběr a kdyby si mohly vybrat, měli tu možnost, byly by šťastné za zkrácený úvazek nebo jinak flexibilní nastavení.

marketa11112
6. črc 2025

Pred dětmi jsem měla dvě práce, při RD jsem pracovala na Žl, ve dvou letech dcery jsem šla pracovat na plný úvazek. S pomocí manžela, babičky a dědy. Do toho jsem dělava školu. Navíc syn je hodně nemocný, dcera naštěstí méně. Ale jsou tu terapie, cvičení, lázně. Manžel si neustále přehazoval šichty, řešila jsem kdy , kdo a jak vyzvedne, kam s dětmi půjde, kde si je předáme. Řekla jsem dost už po roce. Změnila jsem práci za méně lukrativní, ovšem schválili mi mimořádně 0.6 úvazku. Pak jsem šla opět na rok na plný úvazek, ale měla jsem dceru u sebe v práci. A už jsem neseděla v kanceláři od šesti do šesti, ale končila jsem max. ve tři. Ale covid, nemoc mého otce, problémy s vyzvedáváním syna. A já si řekla dost na trvalo. Potřebuji být samostatná jednotka, být v klidu, mít vše nalajnované a bez problémů. Od té doby , tedy už tři roky, mám jen půl úvazek. Teď řeším, zda budu mít 0,5 nebo 0,6. Ale víc nechci. Ano, peněz je to méně, o hodně méně, navíc bych si na plném v jiném zaměstnání vydělala víc. Ale nejde to. Děti mě potřebují klidnou, silnou. Musíme vše zvládnout časově. Peníze...dlouho jsem se nemohla smířit s tím, že nedělám práci, kterou bych chtěla, mohla, že nenosím domu více peněz, trpělo moje ego, trpěla jsem pocitem méněcennosti a cítila jsem se dost zhrzeně. Trvalo mi, než jsem se smířila se svým postavením. Ale nakonec jsem uznala, že péče o mé vlastní nemocné dítě je prostě důležitější, než to, co si o mě mysli společnost, potažmo i já sama. Jak to jen jde, vracím společnosti svůj dluh za to, že využíváme více lékařské péče, že pobíráme PnP na syna. Snažím se pomáhat jinde.
Nedávno mi řekla kolegyně v práci, že nechápe, jak mohu neustále takovým způsobem pečovat o rodinu a být se svými dětmi, učit je. Že nechápe, jak to celé dávám. A k tomu pracovat. Neustále mě od práce odrazuje i pediatrička mého syna. A to kdyby věděla s kým a jak pracuji, asi by koukala. Dávám to, protože chci. Chci pracovat alespoň v době, kdy jsou děti ve škole. Defakto i ta práce je pro mě druh odpočinku, stejně jako třeba únik na zahradu, k šití, ke keramice, k webináři nebo kurzu. Prý, co budu dělat, až moje děti vyrostou? Já si vždy něco najdu. Ale předpokládáme, že syn s námi zůstane, co to půjde. Snažím se, aby prožil plný život. A dcera, tu si chci užít na plno. A na to je potřeba čas, fůra času.

marimanta
6. črc 2025

Po první mateřské, když jsem měla jen dvě děti, jsem šla na částečný a bylo to super. Čistá hlava, čas na děti... ale hlavně, čas investovaný do dětí, pohoda doma, to ti nic nevykompenzuje. Pracovat můžeš, až děti odrostou ;)
Sama mám teď (teď teda jsem nezaměstnaná a mám prázdniny) plný - s jedním jsem skončila a druhý mi začne na konci září. A je to mazec.

squezy
7. črc 2025

Ja jsem po RD pracovala na plný úvazek,ale mela jsem 100% home office. Mela jsem 3leta dvojčata doma už po obědě, protože kdesi cosi (není důležité),ale dala jsem to jen diky tomu, že jsem rok pracovala ciste jen z domova a od druhého roku po RD jsem do kanclu dojížděla jen 1xtydne. Vlakem hodinu,pak 10min chůze do kanclu,nic enormniho a maximálně mi to vyhovovalo. Ted jsem opet na MD a budu 2 roky doma a pak chci zkusit podnikat nebo si zase domluvit u stávajícího zaměstnavatele skoro celý tyden home office, když to bude možné samozřejmě. Tim chci říct, že já třeba to všechno celkem zvladala,ale mela jsem taky optimální podmínky. Mit 2 deti a 8,5h denne v kanceláři může být oddych 😁 Ale pak je to mazec, takže byt tebou bych si s manželem spocitala,kolik máte,kolik utratite a kolik byste mohli mit,kdyby sis snížila uvazek. Je také otazka,jestli by ti to zamestnavatel snížil..

la_amanita
7. črc 2025

@kecalka2 benefit je, že děláš víc práce za míň peněz, ale v kratším čase? Tak to jo😀

felis
7. črc 2025

Ahoj, jsem šla po RD na plny uvazek a pracovala tak několik let... byla jsem samozivitelka a myslela si, ze mi nic jiného nezbývá.
Jenže pak jsem v práci skoro vyhořela. To bylo za Covidu, pracovala jsem v administrativě ve zdravotnictví (v elitni nemocnici) a bylo to fakt dno., velkou roli v tom hrála i psycbopaticka sefova.
No a pak jsem si rekla, ze takhle ne. Přihlásila jsem se na roční kurz v oboru, který bych někdy rada dělala později (pedagogika) a chtěla se vrátit z poue asistentky do HR, kde jsem předtím působila 7 let a tona castecny uvazek. Bylo teda hodne těžký si ze dna přepnout sisku do módu, te na to mam a rozhodně mamco nabídnout. No a povedlo se: našla jsem práci na pul úvazku (později na 0,75) a uz bych neměnila. Zkratka jsem si spocitala, kolik s dcerou potrebuju, abychom se mely hezky a o to si rekla a taky to tehdy dostala.... Ted jsem teda na MD a do oboru se vracet nechci (10 let v HR celkem mi stacilo), ale nebudu pracovat na full time. Život je příliš krátký na to, abych pracovala vic. Je třeba taky zit a druhá dcera bude malinká jen jednou.

kecalka2
7. črc 2025

@la_amanita Pro mě je čas drahej. U nás třeba poloviční úvazky moc nejsou. Ve firmě ho mám pouze já. Co jsem tak koukala, tak pracovní dobu, kterou mám já nikde nenabízí. Pracuji od 9.00-14.00. Pátky volno. Popřípadě nabízí, ale horší pracovní dobu a řeknou ti, že to dají DPP. Já ale pracovala vždy pouze u malých soukromníků. Ve státním věřím, že je to jiné.