Částečný úvazek - výhody a nevýhody

ava
24. srp 2015

Devčata, mám malé děti (3 a 6 let) a část.úvazek. Chci se zeptat, jak to je se započítáním období, po které budu mít část.úvazek, do důchodového věku. Vím, že jako rodič malých dětí na něj budu mít ještě dlouho nárok a ráda bych to i využila, ale obávám se těch nevýhod. Poradíte?

madre1
24. srp 2015

@ava ,..................já si myslím,že do důchodu se započítávají dny-týdny-roky a ne hodiny,které denně odpracuješ.Někdo pracuje na poloviční úvazek(4 h.),plný úvazek(8 h.)a někdo 12.hodinové směny.Je tam pouze rozdíl ve výši platu,ale ta je rozhodující jen posledních 5 roků před nástupem do důchodu a to už budeš mít děti dospělé 😉

ava
autor
24. srp 2015

@madre1 kéž by to tak bylo. Na netu jsem našla jako nevýhodu pouze to, že obvykle pobíráš nižší plat, z něhož se později ten důchod počítá, jak píšeš...

madre1
24. srp 2015

@ava ,...............ale ona se výše důchodu opravdu vypočítává z posledních odpracovaných 5.let 😉
Nevím,kolik je Ti roků,ale myslím si,že tou dobou budeš už možná i babičkou a tak nebudeš muset pracovat na zkrácený úvazek kvůli svým nezaopatřeným dětem 🙂

j.a.n.i
24. srp 2015

@madre1 Nevypočítává, počítá se ze všech odpracovaných let od roku 1986 (tím rokem si tedy nejsem zcela jistá).

j.a.n.i
24. srp 2015

@ava Z hlediska nároku na důchod je jedno výše úvazku, pokud příjmem splňuješ tu hranici pro odvod sociálního a zdravotního. Počítají se pak kalendářní dny trvání pracovního poměru.
A jinak tedy hlavní nevýhoda částečné úvazku v mnoha profesích je to, že máš míň peněz, ale úplně stejně práce...

pamal
24. srp 2015

@j.a.n.i chci se Tě zeptat; když budu mít zkrácený úvazek a až děti povyrostou, budu chtít mít zase úvazek plný, obnoví mi ho zaměstnavatel automaticky na plný? Nebo se bude muset udělat organizační změna, tzn. že to bude na vůli zaměstnavatele? A je na částečný úvazek z důvodu péče o děti na základě rozhodnutí Ústavního soudu nárok, anebo je to stále dobrá vůle zaměstnavatele? Díky moc

j.a.n.i
24. srp 2015

@pamal No, začnu od konce, zákoník práce praví, že na to máš nárok, pokud tomu nebrání závažné provozní důvody... takže si vyber, když ti to zaměstnavatel zamítne, tak je na tobě se o to soudit.
Ad to první, jedná se o změnu smlouvy a tedy je nutný souhlas obou, takže pokud to snížení budeš mít psané na dobu neurčitou, tak je pro opětovné zvýšení nutný souhlas zaměstnavatele, ale taky jde udělat dodatek třeba jen na 2 roky a po jejich uplynutí se úvazek automaticky zvýší zpět.

pamal
24. srp 2015

Díky moc @j.a.n.i Asi si spíše požádám o úpravu pracovní doby, protože by mi práce zůstala za mít peněz a práci dodělávala doma. To asi raději budu jeden den dlouho v práci a další dny budu chodit dříve.

lv
24. srp 2015

@j.a.n.i. kolik je ta hranice pro odvod sociálního a zdravotního pojištění? Nastupuji na 6h/8900 čistého, tak jestli mužů být v klidu, že zá mě toto platí.

j.a.n.i
24. srp 2015

@lv Jo, to můžeš být v klidu, ta hranice je 2500,- akorát tedy plat se vždycky uvádí v hrubém, uvádět ho v čisté je nesmysl.

lv
24. srp 2015

@j.a.n.i jo, to se mi taky zdálo, že je to blbě říkat čistou mzdu (přece mužů mít odpočet na děti..), ale takhle to uvedli. Mizerných 67/h

j.a.n.i
24. srp 2015

@lv Přesně tak, můžeš mít odpočet na děti nebo naopak neuplatňovat slevu na poplatníka... ono tedy v papírech určitě bude uvedená hrubá, i když kdyby náhodou nebyla, tak bych jim nepodepsala prohlášení, ať musí navýšit tu hrubou 😀

ava
autor
24. srp 2015

@j.a.n.i hranici splňuji, mzdu mám hezkou, ale mám jen 4denní prac.týden. V tom je problém, když se počítá nárok na důchod, budu tedy muset před důchodem odpracovat ty "volné dny" navíc?

j.a.n.i
24. srp 2015

@ava Ne, není, nikdo neřeší rozvržení pracovní doby, vem si třeba ty, co dělají 12ky, ty taky chodí do práce méně dní v týdnu.

ava
autor
6. čer 2016

@j.a.n.i obnovuji tuto debatu..nevím, zda je něco nového. Firemní účetní mi tvrdí, že když pracuji jen 4 dny v týdnu, budu muset všechny chybějící dny odpracovat "navíc", abych jednou dostala důchod...že prostě o tolik dní později ho dostanu, kolik jsem jich "neodpracovala".
Problém je v tom, že práci raději zhustím do méně dní, abych nemusela každý den dojíždět. Výhledově bych to v nejbližších letech nechtěla měnit, tak prosím o radu někoho, kdo má přehled. Děkuji

j.a.n.i
6. čer 2016

@ava Pokud je něco takového schopná tvrdit účetní, tak se o ní nedá říct nic jiného, než že by raději měla jít do supermarketu za kasu... se ji zkus zeptat, jestli má pocit, že ti ten pracovní poměr vždy trvá jen 4 dny, pak jsi 3 dny nezaměstnaná a tak stále dokola.

ava
autor
28. pro 2017

Děvčata, máte někdo zkušenost se zkrác.úvazkem? Např. Že máte stanoveno, že odpracujete 30 hod.týdně a je na vás, jak si to rozvrhnete? Chci o to požádat zaměstnavatele, ale ráda bych slyšela zkušenost. Má to nějaké nevýhody?

lv
28. pro 2017

Mám 6,5h, 30h týdně, ranní benevolenci přijít do 8h, chodím jak stíhám 7-8, většinou 7:30. Do 14:30 a není problém požádat o odchod ve 14, 13:30 - tak 1x týdně. Někdy musím na 7 tak 2x měsíčně.

radka8888
28. pro 2017

@ava mám taky 30 hodin, že začátku jsem. Chodila každý den, ale dopadlo to tak, že jsem tam byla o dvě hodiny dyl. Takže teď to mám, že mám jeden den volný a o čas i druhý. Aby to hodinové vyšlo.

lv
28. pro 2017

Nevýhodou je plat, a to, že práce je na 8h, takže stres, hodně práce.

zmrz_lina
28. pro 2017

@radka8888 už se to tu objevilo víckrát, většinou se sníží počet hodin, tím pádem mzda,ale objem práce zůstane stejný.

superkousky
28. pro 2017

@ava To je jak kde a jak máš nastavenou mzdu.Ja jsem placená úkolové mám 6h a když třeba udělám 3x 10h (jdu třeba ráno od 4h) ,tak pak můžu dělat 3dni v týdnu nebo si hodiny našetřit na prázdniny a pak ležet 2m doma. Nebo když pak potřebuji,tak můžu přijít déle či jít dřív domů. Nevýhody jsem zatím nezaznamenala.

ava
autor
28. pro 2017

@lv
@radka8888
Díky moc za rady. Já mám zkr.úvazek už 3 roky, ale na 4 dny v týdnu.
U vaší verze se mi líbí ta flexibilita. Samozřejmě vím z vlastní zkušenosti, že objem práce je stejný jako u plného a mzda menší...
Jak to děláte s dovolenou, dnem, kdy nepracujete, pokud máte nadpracovano apod ?
Já např.u 4denního týdne samo nemám jeden den nárok na stravné , navíc mám méně dovolené.
Máte některá i kombinaci s home office?

radka8888
28. pro 2017

U nás je to vše o domluvě. Mám ještě noční služby a po nich chodím domu, jako ostatní, ale tím mi ubyde i den volna. No prostě ve skutečnosti pracuji jen o něco méně než 100%, ale aspoň občas mám nějaký den na víc. Nikdo nic nepočítá, takže nadpracovano nebo ne, stejně nikdo nepozná. Neříkám, že je to extra výhodné, ale dokud jsou dějakti takhle maličké je to jediný způsob, jak zůstat v oboru a nebýt pořád pryč. Home Office nejde, zdravotnictví.

ava
autor
28. pro 2017

@radka8888 ano hlavně jde o to, aby to šlo skloubit s dětmi...

radka8888
29. pro 2017

@ava přesně, prostě 70 procent v mém případě neodpovídá, ale můžu občas říct že nepřijdu nebo že jdu už domů. O finanční stránce se nebavím, prostě výhodný to není. Ale na 100 nepůjdu ani za nic, dokud jsou děti malý.

hafika
29. pro 2017

Tak ono je to o dohodě a taky o druhu práce, něco z domu dělat nelze. Mám 40 % úvazek, kombinovanou práci z domu. Ve smlouvě mám fiktivní rozvržení pracovní doby každý den 3 h, takže když jsem nemocná, mám ošetřovné na děti, tak se mi za ten den započítají 3 h. Dovolené mám stejně jako ostatní, jen se mi proplácí jen 3 h za každý den dovolené. Do práce chodím buď na jeden celý den (když mám děti nemocné a sháním hlídání), nebo dvě dopoledne. V práci na mé docházce nebazíruje, hlavně že mám hotovou svou práci a snažím se přijít, když je nějaké důležité jednání. V mém případě odpracované hodiny zhruba odpovídají, v tom si nemůžu stěžovat. Ale pracuji hlavou, takže i když oficiálně nepracuji, občas prostě přemýšlím nad problémy i ve volném čase (jenže to mě zase napadají řešení věcí, na které nemůžu jinak přijít, tak to neberu tak tragicky).

Co se týče zvýšení úvazku, tak v práci by byli jen rádi, ale zase chápou mou situci, kdy mám tři mrňavé věčně nemocné děti. Ale tak každých půl roku se ptají, jestli bych už nechtěla víc...

Po roce a půl provozování můžu říct, že je hodně náročné to udržet a doma si odpracovat, co mám. Hlavně když každý druhý týden jsou děti nemocné, musím shánět hlídání, samotné mi někdy není úplně dobře. Teď před Vánoci jsem to už nezvládla a měla poprvé s dětmi ošetřovné. Nejtěžší je oddělit pracovní čas a čas na domácnost a rodinu. Zatím však pozitiva převažují nad negativy.

kami1984
29. pro 2017

@hafika takovou práci bych chtěla:DD už dlouho hledám něco na "volno", zatím mám jen DPP a to je na dvě věci:(((

ava
autor
31. pro 2017

@hafika děkuju za inspiraci. Moc ti fandím, jistě to je náročné. Moje rada je, úvazek si co nejdéle udrž co nejnižší. Zvýšit lze vždy, snížit už ti ho nebudou chtít, kdyby ti to nevyhovovalo.
U nás trvají na docházce do kanceláře, nicméně dojet tam a zpět = ztráta 2 hodin času. Takže zatím jezdím "jen" 4x týdně, ale už to moc nedávám, je to opravdu neefektivní. týdně "vyhodím" 8 hodin času, kterého nemám nazbyt ☹

Ošetřovné není žádný poklesek, pořád kolem sebe vidím ženy, které se rvou do posledního dechu, jen aby splnily pracovní a domácí povinnosti.

Do nového roku všem pracujícím maminám přeju hodně sil a chápající rodinné příslušníky, šéfy a kolegy!