Čerpání dovolené po MD před RD - jak je to správně?

zdenkaj92
10. únor 2016

Prosím, máte někdo zkušenost s čerpáním dovolené v práci po ukončení mateřské a před začátkem rodičovské dovolené?
Zaměstnavatel mi tvrdí, že dovolenou nelze proplatit, e musím po ukončení MD nastoupit na dovolenou a po skončení nastoupit na RD.
Na ÚP mi ale řekli, že dnem, jak mi skončí MD nastoupím na RD a je jim jedno, jestli čerpám dovolenou, protože můžu už po šestinedělí pracovat.

somalicats
10. únor 2016

@zdenkaj92 Zaměstnavatel má pravdu. Po skončení MD nastoupíš na řádnou dovolenou a po skončení dovolené na RD. Úřad práce neřeší rodičovskou DOVOLENOU, ten řeší vyplácení rodičovského PŘÍSPĚVKU, a ten můžeš začít čerpat klidně hned po skončení MD.

zdenkaj92
autor
10. únor 2016

Aha, takže je to slovíčkaření. Děkuji
@somalicats

somalicats
10. únor 2016

@zdenkaj92 To není slovíčkaření, rodičovský příspěvek je něco jiného. Na rodičovskou dovolenou mají nárok jen zaměstnanci, na rodičovský příspěvek i nezaměstnaní... Dovolená je v kompetenci zaměstnavatele, pracák řeší pouze výplaty sociálních dávek, kam patří i rodičovský příspěvek...

lenda77
10. únor 2016

Vpodstatě to slovíčkaření je, dovolená se neproplácí,ale čerpá. Takže si musíš zažádat o čerpání řádné dovolené po ukončení MD a ta ti poběží zároveň s RP.

j.a.n.i
11. únor 2016

@lenda77 No, slovíčkaření je to do té doby, než pošleš žádost o proplacení dovolené a on se na tebe vybodne, protože dovolená nejde proplatit... a bude zcela v právu.

soleilll
11. únor 2016

@zdenkaj92 Hlavně si o tu dovolenou musíš požádat. Je čistě v kompetenci zaměstnavatele, jestli bude souhlasit s proplacením nebo si ji musíš vyčerpat. Pokud v žádosti uvedeš, že "žádáš o čerpání řádné dovolené bezprostředně navazující na rodičovskou dovolenou, která ti končí dne...", musí ti v práci vyhovět. Prakticky dostaneš dovolenou zaplacenou, ale až následující měsíc v termínu, jako běžnou výplatu. Na rodičák můžeš nastoupit zaráz, v průběhu nebo až po vybrání dovolené.

xpila
11. únor 2016

@soleilll V kompetenci zaměstnavatele to opravdu není. Zaměstnavatel může dovolenou proplatit pouze a jen při skončení pracovního poměru. A on s čerpáním nemá co souhlasit, on s tím MUSÍ souhlasit, ať chce nebo ne.
Navíc musí žádat o čerpání dovolené bezprostředně navazující na MATEŘSKOU dovolenou, ne rodičovskou! Navíc pokud bude mít více dní, tak to klidně může mít rozložené do vícero měsíců. A na rodičák nastupuje až po vyčerpání dovolené, souběžně s ní pouze může čerpat rodičovský příspěvek.

soleilll
11. únor 2016

@xpila Děkuji za opravu, zaměnila jsem mateřskou za rodičovskou. S tím proplácením jsem myslela, že pokud zaměstnavatel chce, může dovolenou pouze proplatit bez faktického vyčerpání, ale netuším, jak by se to v praxi projevilo. Díky, žes mi to objasnila. 🙂

xpila
11. únor 2016

@soleilll Ono to právě nejde. Sice to možná na první pohled tak vypadá, ale dle zákoníku to ani nejde.

nelam
11. bře 2016

Mile maminky,snazim se prokousavat informacemi o dovolene,ale porad v tom mam celkem zmatky. Na PN jsem nadtoupila 4.1.2016,fyzicky odpracovano tedy letos nemam nic. Na MD nastoupim predpokladam v puli cervna ci v cervenci. Mam narok na cast dovolene? Pokud ano,je nejaky ofi formular,ktery posilam zamestnavateli? A kdy je nutne zazadat,staci az na konci roku nebo po skonceni MD?

j.a.n.i
11. bře 2016

@nelam Ano, na dovolenou budeš mít nárok, bude se ti tedy o něco krátit, odhadem tak o 1-2/12. To jestli máte v práci nějaký formulář na žádání o dovolenou nevím, to bys měla vědět ty 😉 a žádá se před koncem MD, tak aby dovolená přesně navazovala na její konec.

ababunk
11. bře 2016

Ahoj všem.Měla jsem to tak, že jsem nastoupila na MD, tu jsem čerpala těch 192 dní, poté jsem žádala zaměstnavatele o čerpání řádné dovolené a zároveň rodičovské dovolené. Tudíž mi přišly v jednom měsíci peníze za dovolenou a rodičák. V dalším roce mi, vracely ještě daně. Také po roce čerpání RP, který není více než 68.000, si Vás může manžel odepsat z daní. Udělá to něco kolem 24 tisíc.Hezký večer.

nelam
11. bře 2016

@j.a.n.i dekuji moc! U nas co si sam nezjistis,to se v tichu promlci a kolikrat se to i zapre... Proto se ptam i na uplne blby veci 😀 kamaradce treba nedovolili nastoupit v cervenci z RD,pry nemaji z ceho ji dat penize-dovolenou (cervenec a srpen prazdniny,je to skola) a tez mi tu bylo receno,ze na to nemaji narok. Me to ceka take,chci nastoupit v cervnu,tak jsem zvedava,jstli nebudou cukat.