Česání za peníze. Musí se na to zřídit živnost?

nazka
7. zář 2022

Ahoj holky, nevím, jak nazvat tuto diskuzi, stejně mi to admini předělají 🙂 chtěla bych se zeptat, jestli je tu někdo, kdo by mi poradil, kdo tomu rozumí. Kamarádka se rozhodla, že by si založila na fb stránku o tom, že češe vlasy pro radost (a samozřejmě za nějaký ten peníz). Dělá takové ty barevné copánky, culíky. Ale to je jedno. Moje otázka zní, jestli si na to už musí zařídit živnost a jestli ten příjem musí přiznávat (je nějaká částka, do které se příjem nedaní?). Za jeden účes plánuje zatím brát asi 200,-.. Děkuji za Vaše názory a rady, vy tu víte totiž všechno 🙂

dandaa
7. zář 2022

Určitě musí mít živnost a jde o živnost řemeslnou . Takže by měla být vyučená v oboru nebo mít kurz a k tomu garanta, aby dostala ŽL. Veškerý příjem musí přiznat.

moudivlacek
7. zář 2022

je to prace jako kazdakoli jina, tudiz ZL potrebuje a samo s tim plynou i odvody

j.a.n.i
7. zář 2022

@dandaa No, myslím, že pokud bude jen plést copánky a tvořit culíky, tedy bez stříhání a barvení, tak by se to mohlo vejít i do volných. Ale ŽL samozřejmě potřebuje...

dandaa
7. zář 2022

@j.a.n.i vše kolem vlasů je v řemeslné živnosti a je jedno jestli barvíš ,stříháš nebo ne . Kamarádka dělá jen dredy, copánky a musela si udělat kurz ,potom na rok garanta.

j.a.n.i
7. zář 2022

@dandaa No, nevím no, třeba kosmetika je taky řemeslná a líčení volná...

slecnami
7. zář 2022

@nazka Kdyby byla z Prahy, hlásím se jako potenciální zákaznice...zrovna nedávno jsem přemýšlela nad tím, že by se mi líbilo mít takhle někoho šikovného, kdo mi za pár peněz třeba zaplete cop, protože se mi to děsně líbí a já jsem na to úplně marná...a jsou příležitosti, kde by se mi to fakt hodilo 🙃

nazka
autor
7. zář 2022

@slecnami a odkud z Prahy jsi? Kladno máš na druhou stranu? 🙂

nazka
autor
7. zář 2022

@j.a.n.i děkuji, stříhat a barvit určitě nebude

nazka
autor
7. zář 2022

@dandaa to je složitý a bez kurzu to dělat nesmí?

dandaa
7. zář 2022

@nazka řemeslná živnost dělat bez kurzu a garanta nejde . Píšu jen zkušenost kamarádky co dělá dredy atd . Pro aktuální podmínky je nejlepší si dojít na živnostenský úřad a zavolat i na hygienu ať řekne co je potřeba ke schválení provozního řádu.

nazka
autor
7. zář 2022

@dandaa děkuji moc

westie
7. zář 2022

Zalezi i na tom, jak casto to kamaradka chce delat a jestli by to nemohla byt prilezitostna cinnost bez nutnosti zdaneni - podrobnejsi definice se da dohledat na netu.

nazka
autor
7. zář 2022

@westie ona se tím nechce živit. Chce ucesat jen pár účesů do měsíce. Kdyby jo to vyneslo třeba 2000,- měsíčně, bude ráda.

swan42
8. zář 2022

@nazka jestli to bude cinnost ze ktere bude mit prijem, tak musi mi zivnostnak. Je jedno, jestli to planuje jako hlavni zdroj prijmu nebo jen privydelek.
Bohuzel tech lidi, co delaj vsechno mozny nacerno jsou mraky.
Ale dej vedet jak to dopadlo, rada se necham nekdy ucesat 😁

dandaa
8. zář 2022

@nazka jinak brát 200Kč za copánky kde je potřeba použít i materiál je dost málo. Přeci jen potřebuje mít i něco v zásobě ,aby měla klientka na výběr. Takže na začátek investuce nejen za pohodlné křeslo ,ale i ten materiál.

j.a.n.i
8. zář 2022

@westie tak pokud nehodla 3x za rok ucesat kamaradku, tak to pod prilezitostnou cinnost fakt neschova.

zuzineckah
8. zář 2022

@nazka já bych se do živnosťáku nehrnula, když se tím nehodlá živit. Nevidím důvod.

j.a.n.i
8. zář 2022

@zuzineckah No, pokud chce platit pokutu za nedovolené podnikání, tak směle do toho bez ŽL.

zuzineckah
8. zář 2022

@j.a.n.i a kdo ji to dokáže?

dandaa
8. zář 2022

@zuzineckah jestli si četla, tak píše o stránce na FB a opravdu není normální někoho navádět k práci na černo.

j.a.n.i
8. zář 2022

@zuzineckah První kadeřnice v okolí, kterou to bude štvát a přijde tam 2x jako zákaznice... Nebo úřednice z finančáku nudící se v pracovní době a projíždějící FB. Plus tedy pro spoustu lidí je dostačujícím důvodem to, že nemají potřebu podvádět, i když pro tebe evidentně ne, tobě to přijde zcela normální.

zuzineckah
8. zář 2022

@dandaa
@j.a.n.i
píše, že když si tím vydělá 2000 měsíčně, tak bude ráda. Tak bych to, holky, zas tak dramaticky neviděla 😉 A koho se ona rozhodne učesat je jen a jen na ní. Třeba se ta kadeřnice chytí za nos a spíš než že by štvala kontroly ji přibere do portfolia služeb. V takovém případě už důvod na legalizaci vidím😉

zuzineckah
8. zář 2022

nebo si myslíte, že když někdo upeče za měsíc 6 dortů k narozeninám, tak má automaticky živnost??😉

j.a.n.i
8. zář 2022

@zuzineckah A tobě fakt přijde, že česání za 2000,- měsíčně není soustavná činnost? A ty si myslíš, že tím, že na ty dorty tu živnost nemá, tak je to v pořádku?

zuzineckah
8. zář 2022

@j.a.n.i výdělek 2000 měsíčně je podle tebe výdělek? Aha... 😂 Si odpověz sama, jestli bys za to vůbec vstala z postele...

Jo, myslím si, že je to v pořádku, protože na tom dortu moc nevydělá, za to do toho vkládá svůj čas, a to si já cením. Když ho bude legálně péct za 2500,-, tak si ho u něj nejspíš neobjednám. A tohle opravdu nepovažuji za šedou ekonomiku.

j.a.n.i
8. zář 2022

@zuzineckah Ano, je to výdělek a posmivanim se jeho vysi z toho fakt nic jineho neuděláš. A pect 6 dortu měsíčně je sakra seda ekonomika.

zuzineckah
8. zář 2022

@j.a.n.i jaký je rozdíl v tom, když je peče někdo pro příbuzné a když je peče na kšeft?? Ani kdyby jich bylo 20 tak to žádná šedá ekonomika není, tak je někde úplně jinde😉

j.a.n.i
8. zář 2022

@zuzineckah Ze na peceni na kseft ma mit zl a prijem priznavat. Pokud to nedela a ma z toho zisk, tak to prpste nenedovolene podnikani. A nez zacnes plkat neco o case, tak ten cas si on plati z toho zisku.

zuzineckah
8. zář 2022

@j.a.n.i otázka je z jakého zisku. Někdo to dělá prostě protože ho to baví. Tudíž si stanoví cenu, která pokryje náklady. Na to životnost opravdu nepotřebuje.