Co když přijdu o práci než otěhotním/během těhotenství?

1velrybka
23. srp 2012

Ahoj holky, chceme se začít snažit o miminko, práci mám, ale je to teď takové nejisté a bojím se, abych o práci nepřišla. Jak to je tedy potom s mateřskou, případně rodičákem nebo prostě obecně s financemi? Na internetu se píše něco o 270 dnech placení nemocenského za poslední dva roky, potom o ochranné lhůtě 180 dní do porodu. Mám v tom zmatek a nerozumím tomu. Jak by to tedy bylo, kdybych přišla o práci a) než otěhotním, b) během těhotenství - to by asi taky záleželo, kdy by to bylo, že? Navíc je více než pravděpodobné, že cca polovinu těhotenství budu na rizikovém. A rizikové je vlastně nemocenská, jestli to dobře chápu. Omlouvám se za hloupé dotazy, připadám si v tomhle směru jak negramotná.

veri25
23. srp 2012

no já jsem šla ve dvou měsících na rizikový, takže vlastně na nemocenskou, moje firma šla do konkurzu, tudíž jsem dostala výpověd..takže jsem dostávala nákých 4,5tisíce, hrůza...a pak sem nastoupila, jelikož jsem neměla nárok na peněžitou pomoc v mateřství rovnou na rodičovskou, takže dostávám rodičovský příspěvek, musíte s manželem nebo přítelem doložit příjem za nějaký rok.a ted dostaneš vlastně 220tisíc a ty si můžeš určit jakou výši chceš pobírat, sou tam tři možnosti a ty si je můžeš vždy po třech měsících měnit...ale pokud chceš vědět víc,tak si zajdi na úřad práce a oni ti vše řeknou.

lucypuky
23. srp 2012

Ahoj, ja mam podobnu otazku tiež som slovenka. Pracujem v Prahe už 3 rok takže všetky podmienky ako 270 dni v poistovni a pod mam splnené. Akurat ma tiež zaujíma ako to je ked skonči nahodou pracovna zmluva v priebehu toho ako budem tehotna, alebo tesne po tom ako porodim ? Ja mam zmluvu na dobu určitu a konči mi prave v aprili. Kedže sa prave snažime o babatko nerada by som potom skončila že mi nebude platit ani zamestnavatel a ani poistovna emoticon Prosim o radu a budem vdačna za akýkolvek postrech emoticon dakujem

1velrybka
autor
23. srp 2012

@veri25 No já právě nevím, jestli bych nedostala vůbec nic nebo aspoň něco - myslím teď mateřskou, kdybych přišla o práci. Zatím to není aktuální, práci pořád mám a těhotná nejsem, takže teď se ještě na úřadech ptát nechci. Spíš si chci udělat jen tak představu, jak to asi bude.A taky moc nechápu těch 270 dní, protože pojištění platí zaměstnavatel a za 2 roky do porodu bych teoreticky měla 270 dní splnit, i kdybych o práci přišla (pokud se teda nebudeme snažit nějak dlouho neúspěšně). Ale možná to chápu blbě, protože se mi to vylučuje s tím, že když přijdu o práci před těhotenstvím, tak nedostanu žádnou mateřskou a minimální rodičák. A co je ta ochranná lhůta 180 dní do porodu? Jak to s tím souvisí? Jako když v době 180 dní do porodu přijdu o práci, tak to mateřskou neovlivní?

lucypuky
23. srp 2012

velrybka našla jsem tady dobrej članek .. http://finexpert.e15.cz/materska-kdy-ji-nedosta...
pro mne to je teda jak po španelsky ja bych potrebovala aby mi to nekdo polopatisticky vysvetlil ale snad ti to pomuže 🙂

j.a.n.i
23. srp 2012

@1velrybka Je to tak, že těch 270 dní za poslední 2 roky je první podmínka, která musí být splněná.
Druhá podmínka je být k datu nástupu na mateřskou zaměstnaná nebo v ochranné lhůtě. A ochranná lhůta je 180 dní od ukončení zaměstnání, pokud to zaměstnání skončilo v těhotenství, případně ta doba může být kratší, pokud i to zaměstnání bylo kratší, typicky nově zaměstnání a otěhotnění ve zkušebce.
Takže pokud otěhotníš po ukončení zaměstnání, nárok na mateřskou nemáš.
Pokud ti skončí smlouva na samém začátku těhotenství, tak taky ne, pokud od nějakého 2-3 měsíce, tak to už vyjde.

1velrybka
autor
23. srp 2012

@lucypuky Díky....no jsem pořád zmatená z těch čísel - těch 270 dní pojištění a ochranná lhůta 180 dní. Nevím, jestli to chápu správně, ale v případě, že o práci přijdu, tak mateřskou dostanu, když se vejdu do té ochranné lhůty. Takže kdyby mě vyhodili třeba v říjnu a já byla na začátku těhotenství, mám smůlu. Ale kdyby mě vyhodili třeba ve 4. měsíci, tak bych byla v ochranné lhůtě. Snad to chápu dobře. Tohle bylo v tom článku: "Když je žena těhotná v době ukončení zaměstnání tak bude mít nárok na mateřskou, jestliže ochranná lhůta bude ještě počátkem 6. týdne před očekávaným dnem porodu." Takže 6 týdnů do porodu je měsíc a půl plus cca 6 měsíců ochranná lhůta, takže přes 7 měsíců do porodu je doba, ve které když přijdu o práci, tak mateřskou dostanu. A ještě je potřeba splnit těch 270 dní pojištění (být zaměstnancem, protože pokud nepodnikáš, odvádí pojištění zaměstnavatel) za poslední dva roky. Nevím, jestli jsem to dobře pochopila a jestli není potřeba splnit nějaké další podmínky. Třeba mě ještě někdo opraví, ale z toho článku mi to přišlo, že to je takto.

1velrybka
autor
23. srp 2012

@j.a.n.i Ahoj, takže jsem to asi pochopila dobře. A těch 180 dní se počítá do začátku 6. týdne do porodu, píšou (jakoby nástupu na klasickou mateřskou, asi). Takže ve skutečnosti by se dalo říct, že ta ochranná lhůta není 180 dní, ale o nějakých 6 týdnů více. Je to tak?

1velrybka
autor
23. srp 2012

@lucypuky Teď koukám, že ten článek je z ledna 2011, tak snad nebyly žádné velké změny a platí to stále.

j.a.n.i
23. srp 2012

@1velrybka Ochranná lhůta se počítá do termínu nástupu na mateřskou, je nesmyslné ji počítat do porodu.

kamino
23. srp 2012

@1velrybka Navíc je v zákoníku práce paragraf,tuším 48,ale nejsem si jistá,ze těhotnou nemohou vyhodit. Měla jsem to samé. Podmínka je být zamestnana těch 270 dní po dva roky. Pokud toto splnujes cti dále😉 s firmou to šlo z kopce a já v září dostala výpověď pro nadbytecnost s dvouměsíční vyp.lhůtou,tedy do konce listopadu. Jenže v tu dobu jsme měli podstoupit první IUI. Už ve výpovědní lhůtě jsem ho podstoupila a otehotnela. 22 listopadu bylo potvrzeno tehotenstvi a já okamžitě šla na neschopenku a tedy výpověď se odsunula. Ale i kdybych na PN nenastoupila,tak by výpověď byla odložena na období půl roku po porodu,do doby,kdy zacneš pobírat peněžitou pomoc v mateřství,či jak se to jmenuje...tedy těch 220 tis jak si to rozvrhnes....
@j.a.n.i. Je to tak?

1velrybka
autor
23. srp 2012

@j.a.n.i Jasně, ono tam bylo psáno, že se počítá do doby 6 týdnů před plánovaných porodem, což je vlastně mateřská.

1velrybka
autor
23. srp 2012

@kamino Aha, tak to zní vcelku dobře. V práci jsem 4 roky, takže 270 dní splňuju.

kamino
23. srp 2012

@1velrybka tak nemej obavy,dokud jsi zamestnana,nebo bys na mdterskou nastoupila pred 181dnem od ukoncenim prac.pomeru,tak se ti materska pocita z tveho platu. Pokud bys byla na pracaku,zacnes rovnou cerpat tech 220 tis.

kettm
23. srp 2012

Tak tohle zrovna taky řeším, chceme druhé, jsem 7 let zaměstnaná jako zaměstnanec a teď se snažíme o druhé a zaměstnavatel mi v pátek řekl, že semnou musí ukončit pracovní poměr a že mě dál nechá pracovat ale jako OSVČ. Takže jsem taky zvědavá, jestli budu mít nárok na nemocenskou (první těhu rizikové) a pak mateřskou, asi když stihnu otěhotnět ve výpovědní době tak ano, ale co když otěhotním až pak?Živnosťák si opravdu kvůli pár (doufám) měsícům dělat nechci a doufám, že otěhotním co nejdříve☹

j.a.n.i
23. srp 2012

@kamino Jojo, je 🙂 pouze pokud by se rušila celá firma či pobočka (nebo stěhovala do jiného města), tak tam je bohužel smůla, tam mohou vyhodit i těhotnou.

lucypuky
23. srp 2012

Noo ja mam spiš problem že na mne se asi nevztahuje ta ochrana že mne nemůžou vyhodit když jsem tehotna protože mne konči smlouva jelikož ji mam na dobu určitou.. Takže to chapu tak že musim byt aspon ve 4 mesíci když mi bude končit smlouva a pak už jsem v ochranne lhute když budu ve 2 mněsici tak mam smulu ...

j.a.n.i
23. srp 2012

@1velrybka Je tam napsáno do nástupu na mateřskou, nejpozději 6 týdnů před porodem, takže pokud to máš natěsno, tak když na mateřskou nastoupíš už 8 týdnů před a pak se to počítá k těm 8 týdnům 🙂

j.a.n.i
23. srp 2012

@lucypuky Ano, protože skončení smlouvy na dobu určitou není výpověď, takže ano, je potřeba být alespoň na začátku 3 měsíce.

lucypuky
23. srp 2012

dekujiiii moc za odpovedi ..nooooo tak snad to vyjde holky držte palcee 🙂)

1velrybka
autor
24. srp 2012

@j.a.n.i Aha, no já budu muset stejně na rizikové, což sice není mateřská, ale vlastně nemocenská, ale tak tím pádem mi mateřská začne v tom nejdřívějším termínu - 8 týdnů před.

1velrybka
autor
24. srp 2012

@lucypuky Držím🙂

kamino
24. srp 2012

@1velrybka není to tak,já měla rizikovku a nastupovala normálně 6 týdnu před porodem. Záleží ná tobě.podle mě je je lepší těch 6 týdnu,jsi stejně doma a pak budes mit o 14 dní déle mateřskou.

1velrybka
autor
24. srp 2012

@kamino Aha....

lucypuky
24. srp 2012

@1velrybka děkuji ja samozřejmně taky 🙂

lucypuky
26. srp 2012

@j.a.n.i orosim ješte mně napadla jedna otazka 🙂 když teda se mi povede být už aspon ve 3 mnesici když mi skonči smlouva tak co pak ? budu teda v ochranní lhute 180 dni ale kdo mi bude a kolik platit než pujdu na materskou ? Protože zamestnana už vlastne nebudu a na materskou taky nepujdu ješte protože budu cca ve 4 měsici (teoreticky 🙂 . Tak to to dobu než pujdu na materskou budu bez penez nebo jak ? Moc děkuji za odpoved

gwen84
26. srp 2012

@lucypuky Pokud z práce odejdeš třeba ve 4.měsíci, tak máš dvě možnosti - buď ti doktor/ka napíše neschopenku a budeš na nemocenské, kterou ti bude platit OSSZ (nebo úřad práce, nejsem si jistá), nebo se příp. zaeviduješ na pracáku jako uchazeč o zaměstnání. Ta druhá možnost ale dává smysl jen z toho úředního hlediska, protože jako těhuli tě asi nikdo nezaměstná. Minimálně ale za tebe bude stát platit zdravotní pojištění. No a když ta ochranná lhůta neskončí dřív než 8.týden před TP, kdy nastoupíš na mateřskou, tak budeš PPM dostávat, protože podmínky splňuješ. Mateřskou vyplácí OSSZ.

gwen84
26. srp 2012

@lucypuky Ještě jsem zapomněla, kdybys byla evidovaná na ÚP, tak bys měla nárok na podporu v nezaměstnanosti, protože jsi odpracovala min. 1 rok. Ta se vyplácí po dobu 5 měsíců, první dva měsíce je 65 % čistého příjmu, další dva 50 % a poslední měsíc 45 %. Takže bez peněz bys zůstat neměla. 🙂

lucypuky
26. srp 2012

@gwen84 Tak to moc krat děkuji 🙂 hrozne mi pomohlo co jste napsala ... a ješte jedna otazka ja jsem tady v čechach snad nikdy nebyla na nemocensky /jsem slovenka 🙂 kdybych zustala na nemocensky teda na rizikovym tehotenstvi tak kolik plati pojištovna ? taky se to nejak vyplaci z platu čisteho nebo jak to ? Premyšlim že co by bylo lepši jestli pracak nebo teda radši být na rizikovým až do tý doby než pujdu na materskou ...

lucypuky
26. srp 2012

@gwen84 a ješte jedna otazka prosim 🙂 pravě jsem se někde na nete dočetla, že poku bych byla po skončeni me smlouvy na dobu určitou na UP tak nemam narok na materskou dovolenou je to pravda ? A mužu byt ukončeni smlouvy na nemocensky teda a pak plynunuje prejit na materskou ? Z čeho se mi pak vypočitava materska z poslednich mněsicu prace nebo z nemocensky ? To je tak hrozne komplikovany že už fakt nevim :(( Chtela bych pak využit rodičovsky prispevek na 2 roky ten zrychlenej akurat na nej je narok jenom poku bych mnela jste před odchodem na mateřskou příjem alespoň 16 400 korun hrubých.. což ted mam cca 24 v hrubym akurat nevim kolik bych mněla na nemocensky pokud by se to počitalo z toho ... Fakt mi to prijde hrozne komplikovany človek si to snaženi ani neužije 🙂 Chce byt na všechno dopredu pripravena aby miminko mnelo vše co bude potrebovat 🙂 Děkuji moc za trpelivost a odpoved 🙂

lucypuky
26. srp 2012

tady to je presne napsane : od nástupu na PPM(6-8týdnů před porodem) tak zpětně 180 dní musíš mít nějakého zaměstnavatele. Coz kdybych byla na rizikovem nebo na UP tak bych nemnela už zamestnavatele pred materskou :(