Co mám dělat, když mám smlouvu na určito? Jsem těhotná

spruzinka
2. lis 2014

Zdravím, mám takovou situaci, se kterou si nevím rady. Právě jsem zjistila, že jsem ve 3 měsíci těhotenství. Mám práci na dobu určitou a to do konce prosince tohoto roku s tím, že by mi mohla být prodloužena. Mám však strach, že bych o ní mohla přijít, kdyby se zaměstnavatel dozvěděl, že jsem těhotná. Poradíte, jak bych měla postupovat? Zda mlčet a vyčkat, zda mi bude prodloužena a potom mu to říci? Díky moc

lv
2. lis 2014

Já mela smlouvu na dobu určitou, do dubna, v říjnu jsem otěhotněla. Řekla jsem to, dohodli jsme se, ze to necháme do dubna jet a pokračování nebude.

misar91
3. lis 2014

ahojky.tak já měla smlouvu na určito do konce června a v dubnu jsem otěhotněla.musela jsem jít hned na neschopenku ptž jsem dělala těžkou práci a to mi zajistilo to,že jsem se vešla do ochranné lhůty,kdy mi sice smlouva skončila ale až do mateřský jsem byla jištěná a furt pod zaměstnavatelem.zkus se na to někde zeptat a nebo se zkus domluvit s doktorkou... 😉

zuzazuzanta
3. lis 2014

Jdi okamžitě na neschopenku a měla bys být zajištěna až do mateřské.

agne
3. lis 2014

No, podle mých zkušeností bych to co nejdéle tutlala, případně přešla na neschopenku.
Teď by to problém nebyl (ochranná lhůta, mateřská, rodičovská), ale pokud by ti ji neprodloužil, což v těhu asi těžko, a chtěli by jste třeba i druhé mimčo, už jsi pod pracákem...
I když je to svým způsobem nefér, a po mateřské už by ty vztahy nejspíš nebyli ideální, ale je to dlouhá doba a chránila bych především sebe 🙂 .

chita
3. lis 2014

Já bych to neříkala, ale v prosinci šla na neschopenku, protože smlouva ti může být prodloužena, ale i nemusí.
Když ti ji neprodlouží jsi v prčičích. Náhoda je blbec, začne to být moc vidět, donesou se klepy a podobně a prodloužit ti to nemusí, i když si se sebevíc snažila. Aby jsi byla krytá mateřskou, šla bych na neschopenku.
Na druhou stranu záleží jak to v práci máš, já mám sice smlouvu na dobu neurčitou, ale šéf moc přemýšlí jak se mě zbavit, tak taky radši půjdu na neschopenku, už jen kvůli těm nervům co za to vůbec nestojí.
Pokud vím švagrová to taky tak měla, otěhotněla v únoru, okamžitě neschopenka, smlouva končila v září a v listopadu šla na plnou mateřskou.

mariii
3. lis 2014

Jestli u zaměstnavatele už nějaký měsíc pracuješ, tak z pohledu mateřské ti může být jedno, zda ti smlouvu prodlouží, či ne, mateřskou dostaneš stejně, jiné by to bylo až u případného navazování s druhým díětem. Jestli nemáš zdravotní problémy, choď normálně do práce, 2 měsíce nejsou tak dlouhá doba a v zimě se to i lépe schová 🙂

summ
3. lis 2014

No tak vždycky záleží, jakou práci děláš, jak jsi nepostradatelná a jaké máte se zaměstnavatelem vztahy. Mateřskou dostaneš tak jako tak, jestli máš odpracováno dost dní. Teoreticky můžeš počkat do konce prosince, zda ti prodlouží smlouvu a pokud ne, včas odejít na neschopenku. Ale pokud ti smlouvu prodlouží na neurčito a ty jim den na to řekneš "jé ale já jsem vlastně na konci pátého měsíce," tak se vystavuješ riziku, že s tebou po návratu z rodičovské rychle zametou, protože to je prostě nefér postup. Jsem možná naivní, ale pokud bych v té firmě chtěla dělat i po rodičovské, tak bych se snažila rozumně domluvit předem.