Co se bere v těhotenství jako přesčas?

mondulka21
4. črc 2014

Ahoj holky, prosím Vás jak je to s přesčasama v těhotenství, vím že je dělat nesmím, ale... Dělám 12ky, krátkej dlouhej týden (po, út, pá, so, ne a další týden jen st, čt). ve smlouvě nemám napsáno kolik hodin mám odpracovat... ale myslím že v nějakým dodatku bylo že 40h týdně... Vzhledem k tomu že je léto a vybíraj se dovolený, tak musím zaskakovat i za kolegyně a třeba za červen jsem měla odpracováno 225 hodin.... mě by zajímalo jestli se za přesčas bere jen to co bych měla jakoby navíc nebo i to když v rámci svých směn mám už víc hodin než je ten limit 40 hodin týdně.... že třeba jdu za měsíc 15 směn*12 hodin =180 hodin ale při 40h. týdně (8h/den) to vychází na 160. je těch 20 hodin taky přesčas? a ještě jeden dotaz, může mi šéf zamítnout dovolenou kterou už mi schválil? a já mám už zapalcené ubytoování...? předem díky za reakce....

pisisvori
4. črc 2014

@mondulka21 u tech prescasu si nejsem jista, asi 150hod rocne je dano zakonem,ale hodne zavírí na smlouve, vnitrni predpisu... Pokud jde o dovolenou muze ti ji zrusit, ale zaplacenou dovolenou musi z nejake casti uhradit. Ale 100% si jista nejsem.

evaamy
4. črc 2014

ahoj, já dělám směny jako ty a byla jsem u gynekoložky, řekla jsem jí co dělám za práci a ona mi řekla, že ze zákona máš nárok na nějaké úlevy, hlavně že nesmíš dělat noční a přesčasy- to je 100% zakázané!!! a že zaměstnavatel je povinen upravit pracovní dobu-tzn nedělat 12, ale třeba jen ranní a musíš mít možnost sedět. a pokud mi nevyjde zaměstnavatel vstříc, že mi okamžitě napíše neschopenku. volala jsem do práce, slušně jsem jim to řekla, omluvila se za způsobené komplikace a prý mi vyjdou vstříc. je to všechno o domluvě. hlavně se nenech od zaměstnavatele vydírat nebo nahnat strach, máš prostě na něco nárok tak si ho nenech vzít, strach je nejhorší rádce! a zkus googlit a najdeš pár odkazů. kde se dozvíš víc.to s tou dovolenou nevím. ale rozhodně nedělej ty přesčasy a pokud manipuluješ s něčím těžkým nech si pomoci od kolegů. přesčas je to co děláš navíc oproti fondu hodin, ten nám vždy chodí s tabulkou do které vedoucí píše docházku. např. fond je 178h a ty prostě v práci nesmíš být dýl jak těch 178 dovolený nedovolený. já si koupila zákoník práce a dověděla jsem se tam spoustu zajímavých věcí a aspon když se něco stane tak si můžu zjistit co a jak. zaměstnavatelé většinou zneužívají nevědomosti a strachu svých zaměstnanců.

evaamy
4. črc 2014

ještě koukám, že už jsi v 17tt, to je vrchol, že tě nechají makat takové šichty sprosťáci

mondulka21
autor
4. črc 2014

@evaamy no vrchol to není, já se to bojím říct... už kvůli té dovolené, přeci jen, ubytko už máme zaplacený.... já se snažila googlit, ale dočetla jsem se "Prací přesčas se podle zákoníku práce rozumí práce konaná zaměstnancem na příkaz zaměstnavatele nebo s jeho souhlasem nad stanovenou týdenní pracovní dobu (nebo mimo rámec rozvrhu pracovních směn)". takže nevím jestli teda prací přes čas nejsou jen ty směny kdy bych měla mít volno a jedu na jinou pobočku makat nebo i to že s těma plánovanejma směnama už mám přesčas... jinak nic těžkého netahám, dělám s penězma a celý den sedím... další problém je že nemám ani tu blbou 30 min. pauzu na jídlo, prostě musím jíst když tu nikdo není.... ☹

jolinarcz
17. črc 2014

Holky, píšete, že se při těhotenství nesmí dělat přesčasy. Ale co když je dělat chci? Přesčasy máme povolené tak nějak plošně a záleží jenom na mě zda je dělám nebo ne.
Dělám kancelářskou práci, takže v pohodě.