Daňové přiznání fyzických osob ze závislé činnosti

emily2015
6. led 2016

Ahoj,
měla bych na Vás prosbu, jelikož se tu mezi Vámi vyskytují dost zkušené, a ne jednou mi zde bylo správně zodpovězeno, tak se obracím s dotazama sem 🙂

Manželovi budu dělat daňové přiznání za rok 2015 a mám pár otázek, které bych si chtěla ujasnit.
Jen pro upřesnění:
Od 1.1.2015 – 30.6.2015 = byl na úřadě práce, 5 měsíců vyplácena podpora
Od 1.7.2015 – 31.12.2015 = byl zaměstnán
V roce 2015 nepodnikal, živnost byla pozastavena. A neměl žádné jiné příjmy.
Od 1.1.2016 – OSVČ, plně podniká.

Zde jsou mé dotazy:
1) Jaké přesně formuláře na daňové přiznání vyplnit?
Tyto?
- Prohlášení poplatníka daně z příjmů fyzických osob ze závislé činnosti
- Výpočet daně a daňového zvýhodnění u daně z příjmů fyzických osob ze závislé činnosti
K výpočtu daně budu potřebovat vyplnit od bývalého zaměstnavatele tento formulář:?
- Potvrzení o zdanitelných příjmech ze závislé činnosti, sražených zálohách na daň a daňovém zvýhodnění

2) Uvádí se někam příjmy z podpory nebo období, kdy byl veden na ÚP?
- Stačí doložit do příloh - papír z ÚP, že byl veden v evidenci od-do?

3) Chci uplatnit slevu na jedno dítě a manželku. Já jsem byla od 1.1.-1.8.-na rodičovské dovolené a pobírala rodičovský příspěvek.od 1.8. na nemocenské. Příjmy z nemocenské nepřesahují 68000Kč. A příjmy z rodičovského příspěvku se nepočítají,že?
Může tedy manžel požadovat slevu za celý rok na mě?

Předem moc děkuji za přečtení až sem a zodpovězení mých otázek.

Jana

banitram
6. led 2016

Manžel zajde za mzdovou účetní, kde pracoval do 31.12.2015. Podepíše prohlášení poplatníka daně (růžový papír) na zadní straně a požádá o provedení ročního zúčtování. Má na to nárok. Pokud dítě neuplatňoval měsíčně, tak si vepíše dítě a dodá potvrzení od manželky, že ona tuto slevu po celý rok 2015 neuplatňovala a také rodný list dítěte. Dále si na zadní straně vepíše manželku (jméno a rodné číslo) - ke slevě na manželku se nic nedokládá. ... pokud mu chcete dělat daňové přiznání vy, tak doporučuji využít interaktivního formuláře (každý rok si ho např. já stahuji z idnes). Tam nemusíte nic přepočítávat, jen dosazujete hodnoty z potvrzení o zdanitelných příjmech manžela a vše vám to spočítá, i výslednou daň. Pak jen vytisknete pro FÚ
Příjmy z ÚP se nikam nepíší. Pod měl za celý rok zdanitelný příjem přesahující 55200 Kč, tak mu vznikne nárok i na daňový bonus na dítě.
Příjem z rodičovské dovolené se nezapočítává, jen příjem z MD, ale to se vás netýká

emily2015
autor
6. led 2016

@banitram děkuji za odpověď. Daňové přiznání mu musím dělat já, u starého zaměstnavatele to již z jistých důvodů není možné.
A na idnes ten interaktivní formulář asi ještě není k dispozici na tento rok,že?
A příjem z nemocenské se započítává? Ale když ten příjem není nad 68000,tak si mě uplatnit může na celý rok,že?
Ten interaktivní formulář by mě měl navádět,co a jak. Nebo se mýlím?
A je když tedy manžel nepodnikal,tak se vyplňuje úplně jiné prohlášení,než u klasického OSVČ

emily2015
autor
6. led 2016

@banitram vyplňuje se ten růžový papír-přesné znění-prohlášení poplatníka daně z příjmu ze závislé činnosti?
A když je OSVČ, až od tohoto roku, tak žádné formuláře na sociálku či na zdravotní se vyplňovat nemusí. Jen teď od nového roku byl obnovit živnost a platí si minimální zdravotní a sociální.

emily2015
autor
6. led 2016

@banitram a ještě konkrétně ten daňový bonus na dítě znamená co? Přijem přesahoval těch 55200Kč. To vše určitě bude ale v tom interaktivním formuláři, že ? Děkuji moc za informace

banitram
6. led 2016

Ten formulář jsem tam ještě neviděla, ale do konce března je čas. V podstatě vás to navede, abyste vyplnila ty správné kolonky a nemusela daň počítat ručně. Manžel podá klasické daňové přiznání a z toho, co uvádíte, tak nebude vyplňovat ani žádné přílohy. Prohlášení poplatníka je papír, který se podepisuje u mzdové účetní, je to něco jiného než daňové přiznání.
Co se týče daňových záležitostí plynoucích z podnikání od 1.1.2016, tak to se nijak roku 2015 nedotkne.
Daňový bonus zajistí, že manžel dostane 1117 Kč/měsíc na dítě i za měsíce, kdy nemohl uplatnit slevu na dítě. To pro něj znamená dalších 6702 Kč navíc za těch prvních 6 měsíců na ÚP.

emily2015
autor
6. led 2016

Děkuji za vysvětlení. Takže jestli chápu dobře, tak budu vyplňovat za něj, i když nepodnikal
- též růžový formulář a přesné znění:
PŘIZNÁNÍ K DANI Z PŘÍJMŮ FYZICKÝCH OSOB.

xpila
6. led 2016

@emily2015 Formulář si vyplň přímo na Ministerstvu financí, kde máš zaručeno, že je správný https://adisepo.mfcr.cz/adistc/adis/idpr_epo/ep.... Vše to také dopočítává. Pokud má datovou schránku, tak může rovnou poslat, pokud ne, tak uložit v PDF a vytisknout.
Ke slevě na manželku musí být minimálně čestné prohlášení, že tvůj příjem nepřesáhl 68 tisíc. Počítá se tam příjem ze zaměsnání, mateřská, neschopenka, dovolená atd.
To růžové prohlášení nemá s daňovým přiznáním nic společného, takže to nevyplňuješ. Jen klasické daňové přiznání daně z příjmu fyzických osob. K tomu musí doložit potvrzení od zaměstnavatele o výši příjmů, případně jestli si bude uplatňovat nějaké odečitatelné položky (úroky z hypo, pojištění apod.).

emily2015
autor
6. led 2016

@xpila moc děkuji za informace. Začínám mít jasno 😉 potvrzení od zaměstnavatele o výši příjmů ještě nemám,tak nemůžu vyplňovat, ale nejradši bych to měla už za sebou. Ještě jednou moc děkuji, kdybych si ještě nebyla s něčím jistá,mohla bych se znovu na Vás holky otočit?

xpila
6. led 2016

@emily2015 Určitě, klidně napiš. Ten formulář si můžeš předvyplnit (personálie, adresy, děti atd.) a uložit, poté ho jen načteš.

emily2015
autor
6. led 2016

@xpila díky. Večer se něj vrhnu 🙂

emily2015
autor
6. led 2016

@xpila myslím na ten formulář 😀 zkusím si ho hned vyplnit 🙂

emily2015
autor
6. led 2016

@xpila koukám teď na ten formulář je tam od roku 2013, nebude náhodou na rok 2016 nějaký nový? nevíš náhodou?

xpila
6. led 2016

@emily2015 Není 😉

emily2015
autor
12. led 2016

@xpila
@banitram
Ahoj holky,
mohla bych se na Vás ještě otočit? Dotazovala jsem se tu minulý týden ohledně vyplnění daňového přiznání. Dobře jste mi poradily, tak se s prosbou otáčím znovu.
Nyní manželovi vyplňuji daňové přiznání přes stránky Ministerstva financí, jak mi doporučovala xpila. A vše super, navádí to krásně, akorát si nejsem jistá s jednou věcí a to s touto:
Ve formuláři mi hodilo kritickou chybu, že nemám vyplněn konkrétně řádek 84 - úhrn sražených záloh na daň z příjmů ze závislé činnosti (po slevách na dani). Kde tohle přesně najdu na potvrzení o zdanitelných příjmech ze závislé činnosti, co manžel dostal v práci? je to ten řádek 13 - úhrn vyplacených měsíčních daňových bonusů...Tohle sem totiž nevěděla kam vyplnit 😀 možná vám budu připadat jako debil, omlouvám se za to, ale mohly byste mi prosím poradit 🙂 nejsem si s tím totiž opravdu jistá, tak ať neudělám nějakou botu...nejdou mi totiž ty věty logicky nějak k sobě, tak tady jsem se zkrátka zadrhla ☹ a potřebovala bych popostrčit 🙂 děkuji moc

emily2015
autor
13. led 2016

holky, tak odpovídat už nemusíte 🙂 sedla jsem si k tomu znovu teď ráno, a už jsem na to přišla 🙂

verakos
13. led 2016

Dobrý den, moc prosím o radu. V průběhu MD mi skončil pracovní poměr, nyní pobírám RP. Daňové přiznání si podávám sama? Od bývalého zaměstnavatele stačí tedy jen potvrzení o zdanitelných příjmech? Příjmy přesáhly 68 tis., tudíž manžel na mne slevu neuplatní.

xpila
13. led 2016

@verakos Můžeš požádat posledního zaměstnavatele o roční zúčtování daní, ale doporučuju si DP udělat sama.

verakos
14. led 2016

@xpila Děkuji za odpověď. O této možnosti zaměstnavatele jsem vůbec netušila, a neboť ohledně DP tápu, jeví se mi to jako nejlepší řešení. Zeptám se však, proč doporučujete udělat DP sama?

elvira
20. led 2016

Snad nevadí, že svůj dotaz "přilepím" k této diskusi - nechci zakládat novou...
Potřebovala bych se ujistit - manžel bude podávat daňové přiznání, jedná se mi o odečet úroků z úvěru na bydlení - ve výpisu jsme jako účastníci smlouvy oba - v jednom případě jsem majitelem účtu já, ve druhém manžel. Můžu mu odečíst "oboje" úroky - máme dva výpisy, je to ze dvou stavebek - za předpokladu, že já si je odečítat nebudu?
Asi to píšu jak tatar, nejsem odborník, tak snad to půjde pochopit... 😉
A ještě jeden dotaz - muž provozuje podnikání jako vedlejší činnost, při zaměstnání. Bude doplácet zdravotní pojištění - dává se ten nedoplatek do daňové evidence? 😕
Díky 😉