Dohoda o provedení práce, kdo zaplatí soc. a zdravotní?

mjurcik
23. srp 2016

mam dotaz moje sestra chce nastoupit do prace na dohodu o provedeni prace stím,že bude vydelavat vice nez 10.tis kč kdo za ni bude paltit socialni a zdravotní kdyz nebude mit prac.smlouvu?

j.a.n.i
23. srp 2016

@mjurcik Pokud bude mít na DPP víc jak 10 tis. tak z toho bude normálně odvádět sociální a zdravotní stejně jak z pracovního poměru, nějak mi pak uniká smysl toho, proč je to na dohodu, resp. z pohledu zaměstnavatel bych nějaké důvody viděla, z hlediska výhodnosti pro sestru nikoliv.

mjurcik
autor
23. srp 2016

protoze ji je 18 a je blba a mysli si ze ej to normalni smlouva a za nic si to neda vymluvit

j.a.n.i
23. srp 2016

@mjurcik Aha, tak to to vysvětluje...

magdalenax
23. srp 2016

Ahoj děvčata, já mám sice také dohodu, ale o pracovní činnosti, z níž mám nárok kupř. na nemocenskou. Ale to jsem psát nechtěla....
V tomhle směru je tady takovej bordel, že se to nedá vyjádřit jednou větou. Dříve tohle absolutně neexistovalo a já to prostě nechápu. Jak může mít někdo nějakou dohodu, - jakoukoliv, když nemá hlavní pracovní poměr? Tohle bych prostě zakázala. Pamatuji dobu, kdy prostě byl především HPP a poté kupř. VPP a v momentě, kdy byl z jakéhokoliv důvodu HPP ukončen, tak se VPP stával hlavním pracovním poměrem. Když měl někdo při práci živnosťák, tak se bral a bere dosud hlavní zdroj příjmů ten, ze kterého měl ten dotyčný větší příjem.
Uzavření dohody bych chápala pouze v případě, kdy se jedná o studenta, ženu na MD či rodičáku, důchodce... , prostě člověka, který je zdrav. a soc. pojištěn.
Jenže tohle jsou ty podělaný agentury, který bych zrušila okamžitě a to už jen z důvodu, že zprostředkování práce za peníze bylo a myslím že je stále - trestný čin, a parazitování na pracujících lidech trestné není? Ještě jednou podotýkám, že nevím, zda tento paragraf - o zprostředkování práce za nějakou odměnu nebyl v zákoníku zrušen.
Brigádu? Ano, proč ne, ale nesmí být hlavním zdrojem příjmů. Už jsem se k tomu i vyjádřila na doufám, že patřičných místech....

lenoulinkaa
24. srp 2016

DPP je vhodná jako přivýdělek třeba pro matku na rodičáku, kdy je pojištěnec státu a nemusí platit zdravotní pojištění, ale ne to řešit jako formu zaměstnání. To je nesmysl, co si myslí.

motylcice29
24. srp 2016

@magdalenax personální agentury zprostředkovávají práci zdarma, od kandidátu si za to nic neberou! Samozřejmě píšu o agenturách v APPSce, ne o agenturách, které mají sídlo někde v garáži....