Dostanu přídavek od zaměstnavatele (mateřskou) za 2. dítě?

michnovka
18. črc 2018

Ahoj maminky,
není mi jasné, zda mohu pobírat mateřskou od zaměstnavatele, pokud během rodičovské dovolené znovu otěhotním. Resp. pobírala jsem od zaměstnavatele příspěvek na mateřské s prvním dítětem a zajímalo by mě, zda mám nárok na to samé, pokud bych se do zaměstnání nevrátila a na rodičovské znovu otěhotněla. Anebo je nutné znovu do práce nastoupit a pak mám opět nárok? Nebo zaměstnavatel vyplácí jen za 1. dítě?

Děkuji za rady.

blahova_andrea
18. črc 2018

pokud otěhotníš ještě na RD a budeš dál zaměstnaná, tak dostaneš ppm i na druhé dítě

cinam
18. črc 2018

Předně, mateřskou nevyplácí zaměstnavatel. Je to dávka nemocenského pojištění, kterou vyplácí správa sociálního zabezpečení. Pokud máš pracovní poměr na dobu neurčitou, dostaneš znovu mateřskou.

michnovka
autor
18. črc 2018

@cinam aha, to jsou dobré zprávy, díky! a když otěhotním během RD, od kdy se opět počítá ppm (4-6 týdnů před porodem nebo až po něm)? A co se stane s nedočerpaným rodičovským příspěvkem, převede se nebo o něj přicházím?

blahova_andrea
18. črc 2018

@michnovka na ppm se nastupuje 6-8 týdnů před termínem porodu. rodičovský příspěvek si buď musíš upravit tak, aby jsi ho stihla vyčerpat a nebo ti zbytek propadá. nic se nepřevádí. pak prostě začneš čerpat dalších 220 000 na další dítě

michnovka
autor
18. črc 2018

@blahova_andrea Děkuju!🙂

priefi
18. črc 2018

@michnovka ano od cssz budes dostavat ppm, vyridi to zamestnavatel 😉