Dvouleté dítě a práce jednou týdně. Šly jste do toho a nelitovaly jste?

gracey24
27. lis 2019

Ahoj,dnes jsem dostala od zaměstnavatele nabídku částečně se vrátit do práce,konkrétně by se nejspíš jednalo o jeden den v týdnu 12 hodin,občas možná víkend (přesné podmínky budu ještě domlouvat,ale víceméně prý záleží na mě). Mám dvě děti,starší už chodí na dopoledne do školky,mladšímu byly před měsícem 2 roky. V práci mám možnost dát malého do dětské skupiny,kde jsou skvělé učitelky. Říkám si,že jeden den v týdnu v dětské skupině není žádná hrůza,ale stejně mám už teď výčitky a nevím,jestli mám nabídku přijmout. Na jednu stranu si říkám,že by to pak nebyl takový šok,až budu muset příští rok v říjnu nastoupit zpátky na plný úvazek,ale na druhou stranu mám strach,že si budu vyčítat,že jsem.ho "odložila" kvůli práci,i když to z finančních důvodů není nutné. Samozřejmě vím,že jsou maminky,které pracují i s mladšími dětmi a na větší úvazek,ale.přesto si nejsem jistá,jestli do toho jít..Byly jste některá podobné situaci? A pokud jste do toho šly,nelitovaly jste?

sarrita
27. lis 2019

Syn měl v září 2 roky. Poprvé jsem se částečně vrátila do práce v jeho 3 měsících. Pomáhala jsem jen připravovat žáky na soutěže. Někdy jsem ho brala sebou, jindy byl u našich nebo u tchýně. Tak to to trvalo 5 měsíců, bylo to 1x týdně na cca 6 hodin. V loňském školním roce jsem už chodila do práce pravidelně 2x týdně, ale co 14 dnů. Od září chodím už 2x týdně každý den, navíc jsem ještě začala dělat VŠ Mgr. studium, tak jezdím každou sobotu do školy.
Jsou dny, kdy je mi líto, že s ním jsem méně, ale od září to bude ještě "horší". Nevím jak bude zvládat školku, teď je u prarodičů nebo s tatínkem.
Každopádně být v práci je pro mě "relax". Člověk přijde na jiné myšlenky a na chvíli se osvobodí od domácích povinností.

sumitra
27. lis 2019

Taky chodim jednou tydne, uz s druhym synem. Nejdriv jsem si je brala s sebou do kanclu, od roka hlidala babicka, od dvou byli v detske skupine. Nikdy zadny problem. Urcite do toho jdi, budes mit zmenu, pro me je to v podstate relax.od kazdodennich povinnosti v domacnosti. A taky si to pak budeme moct napsat do zivotopisu, az budem hledat praci po konci rodicovske

gracey24
autor
27. lis 2019

@sarrita Děkuji za odpověď. Přiznávám,že ten odpočinek od domácích povinností mě taky láká. Jsem doma 5 let,v práci sice taky pracuji s dětmi,ale i tak by to byla změna a těším se na to. Jen přesně jak píšeš,mám strach,že mi bude líto toho času,kdy s ním nejsem.

gracey24
autor
27. lis 2019

@sumitra Díky za odpověď a za tvoje zkušenosti. Je pravda,že do životopisu se to určitě hodit bude. A jestli se můžu zeptat,jak zvládaly dětiv těch dvou letech ten pobyt v dětské skupině? A kolik.času tam trávily?

cuuza
27. lis 2019

Mně teda zarazilo těch 12 hodin. To by byl prcek 12 hodin v detske skupině? To mi přijde docela narocne... Být to rozložené do dvou dnů, tak bych neváhala...

gracey24
autor
27. lis 2019

@cuuza Nene,12 hodin by trvala moje směna,malý by šel na sedmou do dětské skupiny a manžel by si ho vyzvednul po práci po 15hod. Takže by tam byl asi 8 hodin.

mariegroth
27. lis 2019

Podle me uplne super! Neni nic spatneho na tom, ze se chces taky realizovat.

gracey24
autor
27. lis 2019

@mariegroth Díky🙂 já abych se přiznala,tak úplně tuhle potřebu nemám😀 chtěla bych to spíš proto,že teď trávím s dětmi všechen čas a nemám ráda,když jsou někde jinde. Vím,že to není dobře a proto by mi tohle přišla jako fajn příležitost se v tom trošku změnit,aby to pak při nástupu do práce nebyl takový šok jak pro mě,tak pro malýho. Každopádně moc děkuji za povzbuzení🙂

westie
27. lis 2019

Za mě bych do toho šla. Do práce jsem začala chodit na čtyři hodiny dvakrát týdně, když byl synovi rok a v době mé práce byl doma s manželem (který pracuje z domu a tou dobou pracoval) a s babičkou a dědou, kteří ho hlídali. V jeho dvou letech jsem začala chodit do práce a syn začal chodit do miniškolky pondělí až čtvrtek do rána do tří. Syn je velmi komunikativní, má krásný vztah s manželem, babičkou i dědou, mé odchody zvládal na jedničku. Zvládl i mé služební cesty do zahraničí na dva dny, nikdy z toho nebyly žádné scény. Po návratu taky pohoda. Teď mám novorozenou dceru a plánuji se vrátit do práce někdy na jaře, a to v režimu práce z domu a dceru bude opět hlídat manžel/babička/slečna na hlídání. Dcera zatím taky vypadá, že zvládá být s cizími lidmi, mezi lidmi je ráda, i když je zatím maličká. Ale vlastně už teď si zvyká, že tam chvílemi máma není.
Pro mě je práce vlastně relax od domácnosti, jsem díky tomu v kontaktu s lidmi, můžu řešit jiná témata než jen domácnost. A zároveň vím, že neztrácím kontakt se svým oborem, stále se učím nové věci. A jsem přesvědčená, že jsem pak lépe naladěná na děti, víc se na ně těším, vnímám čas s rodinou jako zábavu jako něco, co jsem si dobrovolně zvolila. A snáz se mi řeší problematické situace. A se synem bych řekla, že máme užasný vztah.

pabka
27. lis 2019

@gracey24 Byla jsem v podobné situaci, nakonec jsem práci vzala, bude to rok a nelituji. Zkus to a uvidíš, ukončit to v nejhorším asi budeš moct...? Nejlepší na tom pro mě je, ze zaměstnávám hlavu jinými myšlenkami, než stále dokola deti deti domácnost...

monaluza
28. lis 2019

12 hodin v kuse bez mamy je na takoveho prcka hodne. Pokud by to slo, nechala bych si to rozdelit na 2 x 6 hodin. Ja chodim.od synovych 18 mesicu trikrat tydne na 4 hodiny (realne je to samozrejme tak 5, kdyz pripoctu cestu), zpocatku to pro nej bylo narocne, ted ve dvou a ctvrt to zvlada v pohode.

jitulasek
28. lis 2019

@monaluza To myslíš vážně? Dvouleté dítě opravdu nepotřebuje mít maminku stále za zadkem, v tomhle věku už děti třeba i přespávají u prarodičů, o zahraničí ani nemluvím - tam už matky s dvouletými dětmi běžně dělají na full time... Navíc bude po zbytek dne s tatínkem a ten je snad rovnocenný s mámou... Hlavně pokud má paní třeba dlouhou cestu do práce, tak pro ni určo bude lepší 1x na 12h než 2x na 6h.

areh
28. lis 2019

12 hodin krásně vydrží. Navíc je velká výhoda, že dětská skupinka je při práci, takže "kdy něco" maminka je po ruce a tatínek se pak určitě taky dobře postará. Malý si postupně zvykne i na jiné prostředí, a jak píšeš, nebude to pro něj potom takový šok.
Já jezdím do školy a to jsem pryč víc jak 12 hodin a syn nikdy nejevil známky toho, že by byl nespokojený. Spíš si užíval delší přítomnost tatínka a babiček 🙂

kikca88
28. lis 2019

Malá jak měla 2 roky šla do školky a já do práce na poloviční úvazek a ještě jsem dělala školu... Malé jsrm ten čas vyhrazovala po práci atd a ztratna nebyla, ve skolce je do teď spokojená, děti má ráda a já si změnou pěkně odpocala

makronka222
28. lis 2019

Nemela jsem jinou moznost. Byla jsem v tu dobu sama, dite 2-3x tydne bylo u nasich cely den a ja pracovala. Pak byla i ve skolce. Zadny nasledky nema, je uz o dost starsi.

codal
28. lis 2019

@gracey24 mně to přijde jak super nabídka, ale nemáš třeba možnost něco jako zkušebky? Ne kvůli sobě, ale kvůli malýmu? Ne každé dítě zvládne ve dvou letech školku, moje starší dcera by to dala úplně s přehledem, je velmi společenská, ale mám několik kamarádek, jejichž děti ve dvou letech prostě zralé na skolku nebyly ani náhodou. Kdyby to nezvládl v té dětské skupině, máš možnost jineho hlídání, třeba u babičky, kde víš, že to zvladne? Určitě bych to zkusila, ale je tady to riziko, že to prcek nedá. Samozřejmě vím, že jsou maminky, které prostě do práce musí a pak se nedá nic dělat.

nicol22
28. lis 2019

Já chodím do práce na plný úvazek od synových dvou let. Chodil do malé soukromé školky. Dostala jsem nabídku, tak jsem si řekla, proč to nezkusit. Syn to zvládl bez sebemenšího problému...ale já teda pracuju 8 hodin denně...když ho může někdo vyzvedávat, tak v tom nevidím žádný problém....

codal
28. lis 2019

@gracey24 ještě se zeptám, je malý zvyklý být občas s někým jiným třeba i několik hodin?Zkoušeli jste třeba někdy nějakou dětskou skupinu na hoďku dvě? Já bych do tohodle šla ve chvili, kdy bych si alespoň trochu myslela, že to prcek zvládne a prcek by měl za sebou alespoň občas nějaké hlídání. Já mám obě děti společenské, ta tříletá spí běžné u babiček tak od dvou let, když jsem přestala kojit, a vždycky se na to těší, miluje děti a dětské skupině, takže tam bych čekala, že to proběhne v pohodě. Ta roční je v noci ještě kojena, tak přes noc ne, ale párkrát ji manžel hlídal cca 6 hodin a taky v pohodě. Babička ji hlídá vždycky tak dvě hodinky a taky bez problémů. Obě holky mají rády děti, takže si troufnu říct, že by to daly. Myslím, že svého syna znáš, tak víš, jestli je tu šance že to v pohodě zvládne, jestli už s tím má zkušenost, jestli tráví čas s tátou a babickami sám bez problémů, jestli má rád děti atd. Podle toho bych se rozhodovala, pokud ta práce není úplně nutná a věděla bych, že to malej nezvládne, tak bych do toho nešla. Pokud hlídání v pohodě zvládá, tak proc ne🙂..

drakenn
28. lis 2019

Sama už asi můžeš odhadnout jak to malý bude zvládat. Pokud bez problémů, do práce bych šla.
Určitě bych to ale v případě problémů nelamala a pokud máš dokonce ty z toho špatný pocit a výčitky svědomí - zůstaň s prckem ten zbyly rok a krásně si to spolu užijte..

babanci
28. lis 2019

Já bych si myslela, že jeden den v týdnu by nemusel být problém. Ale ne na 12 hodin. To by my přišlo brutální i bez dítěte. 😀 Já byla doma s dětmi šťastná a byla jsem ráda, že si to můžu užít. Nadělám se ještě dost a dost.

astyna88
28. lis 2019

Jdi do toho!

drep
28. lis 2019

Já mám jednu dvanáctku v měsíci od dceřiných deseti měsíců, je s mužem a zvládají to krásně. Muž si pochvaluje, jak se vracím odpočatá a nabitá.

gracey24
autor
28. lis 2019

Moc všem děkuji za odpovědi. Malý je společenský,je moc šikovný a s dětmi je moc rád. Je zvyklý být občas beze mě,i několik hodin,párkrát i přes noc,ale vždycky s ním byl buď manžel nebo byl u babičky i ségrou,ale sám nikdy,tak z toho mám strach. Ale nakonec se to vyřešilo úplně úžasně,v práci mi umožnili odpolední,šest hodin dvakrát týdně,s tím že malého vezmu do skupiny před druhou a manžel si ho vyzvedne v půl čtvrtý. Hodinka a půl dvakrát týdně by pro něj snad mohla být spíš zpestření🙂 a možná bude chodit i se ségrou,uvidím,jestli bude chtít spát ve školce nebo jít radši do tý skupinky. Zbytek odpoledne stráví s tatínkem,což vím,že všichni zvládnou bez problémů,naopak jim to asi i prospěje a já se na ně budu o to víc těšit🙂 moc Vám děkuju za povzbuzení,pomohly jste mi🙂

codal
28. lis 2019

@gracey24 úplně ideální 👏...

berunka81
28. lis 2019

U prvního syna jsem na jeden den v týdnu chodila od jeho roku a půl kdy byl s babičkou. když měl 2,5 narodil se druhý syn. to jsem pak začala chodit do práce na jeden den když měl rok a starší byl ve školce. Vždy jsem se na ten den v práci strašně těšila.

irena1111
28. lis 2019

Pokud tě ta práce baví, láká tě jít tam ten jeden den v týdnu a máš ošetřené hlídání prcka, tak v tom nevidím problém. Ty budeš mít rozptýlení od stereotypu s prckem, vyděláš nějakou korunu a syn si bude zvykat na kolektiv a na odloučení od maminky, což není na škodu, takže za mě určitě ano.

sumitra
1. pro 2019

@gracey24 zvladali beb problemu, byli tam 4-5 hodin v kuse