Firma mě po MD nepřijme. Může mě jako těh. propustit?

knobloska
3. pro 2009

Ahoj, jsem na MD s 20m dcerou. Mateřskou mám na 3 roky. Naše firma sice nekrachuje, ale přesouvá výrobu a moje pracovní místo technologa tedy zanikne. Jsem si jistá, že jiné místo mi nenabídnou a budou se chtít dohodnout. Chtěla jsem původně mezi dětmi více než 3 letý rozdíl, ale nechce se mi hledat jinou práci a pak znovu odcházet. Proto by mě zajímalo, kdybych s otěhotněním počkala a v době, kdy mi bude končit stávající MD, byla "jen"těhotná, jestli mě mohou propustit pro zrušení mé pozice, anebo mi musí nějakou práci nabídnout.
Děkuji

j.a.n.i
4. pro 2009

Ahojky, asi tě nepotěším, ale pokud se přesouvá výroba a ty pod ní svým zařazením patříš, tak tě mohou propustit i teď v době RD i při případném těhotenství. Byla by to totiž výpověď podle 52/b přesun zaměstnavatele nebo jeho části (mimo místo výkonu tvé práce) a na to se zákaz výpovědi nevztahuje.

knobloska
autor
4. pro 2009

Jani moc děkuju. No je to tak, že mám VŠ, dělala jsem přípravu výroby a teď, když výroba není, drží tam je pár technologů a říkají tomu vývojové centrum. Myslím si, že by mi vzhledem ke vzdělání mohli nabídnout jinou pozici na kvalitě, logistice, ale i tam se snaží držet minimum lidí.
Takže mě nezachrání ani to, že by se mi druhé dítě narodilo po 3 letech, že jo
😒

mystique
4. pro 2009

No podle mě Tě prospustit mohou ale samozřejmě s odstupným. Pokud teda tvoje místo zruší

j.a.n.i
4. pro 2009

možná jo, ono dokud si doma, tak firmu nic nestojíš, takže pokud už je výroba zrušená a nikdo tě neřeší, tak by to mohlo vydržet, takže pokud by ti to vyšlo, že by ti druhá MD plynule navazovala, tak by jim to mohlo být fuk, firma nic neplatí, jen by ti poslali papír na sociálku a po dalších 3 letech kdoví co bude, třeba se mezitím něco naskytne nebo odejdeš pak...