Hledání práce po rodičovské. Co mě čeká? Vyplatí se hledat přes agenturu?

helcakab
7. srp 2022

Ahoj maminky, v listopadu mi končí rodicak s mladším dítětem, dostala jsem výpověď-zrušili mi místo. Co mě čeká, vy které jste hledaly po MD našly jste brzy? Úplně mám hrůzu, všichni budou nadšení, 2 malé děti atd. Vyplatí se hledat přes personální agenturu? Platí se jim něco za zprostředkování? Díky za zkušenosti. Chci hledat kancelářskou práci, fakturace apod. A přijde mi, že nabídek je málo.

properjoey
7. srp 2022

@helcakab pokud umíš jazyky a děláš účetnictví, tak i přes agenturu, neplatí se nic, pokud chceš jen Kancl práci, tak to si najdeš sama, to agenturám nikdo nedá...dostávají jen nedostatkové pozice. Dneska je snazší najít práci v hybridním modelu, dost firem to už nabízí a maminka po mateřské problém není, když dokážeš být v práci v období závěrek ( teď se fakt bavím jen o tom účetnictví), dělám v agentuře 😉

syslounek
7. srp 2022

Hledala jsem práci, teda dělnickou, teď v červenci, potřebuju nastoupit od září. Odpověděla jsem na 7 inzerátů, ze 6 se mi ozvali zpět. Taky mám 2 děti a problém nebyl, i počkají do toho září, než půjdou děti do školky.

barmil
7. srp 2022

@helcakab zkus máma job, jsou tam i zkrácene úvazky, my tam teď inzerovali pozici, kterou potřebujeme obsadit u nás ve firmě.

beck90
7. srp 2022

@helcakab já teda mám zkušenost, že děti jim tolik nevadili. Práci jsem našla za dva měsíce...ale pak začalo období chřipek, já musela různě kombinovat práci a nemocné dítě a prostě mi smlouvu neprodloužili a po roce jsem hledala znova. A to jsem ošetřovačku měla dvakrát dohromady na deset dní....👌

amazonkajanik
7. srp 2022

@helcakab tohohle jsem se bála a naštěstí jsem dostala místo kam jsem chodila on víkend na brigády. Ale jsem dělník v potravinářství/ zemědělství. Práce 7,5h
Kdybys byla od nás, tak od října se bude hledat někdo do kanceláře . Holka, co tam je ,tak je hodná, ale práci nezvládá 😣

rikatoka
7. srp 2022

já jsem ve stejné pozici, akorát, že si hledám od září. Hledám od května a stále nic nemám... u mě je problém v tom, že mám VŠ vzdělání humanitního směru v úzce specializovaném oboru a taky pracovní zkušenosti pouze z tohoto oboru, ale nemám se kam vrátit a žádné volné místo není. Takže hledám úplně něco jiného a je to problém. Nějakou kancelářskou nebo administrativní práci mám problém sehnat. Teď jsem se rozhodla, že zatajím to VŠ vzdělání, nebo že ho aspoň nebudu zvýrazňovat. Ale třeba fakturace nebo účetní ty se hledají hodně. Aspoň takové inzeráty na mě skáčou často. Zkus hledat přes stránky ÚP, přes jobs.cz apod. a sama i projížděj firmy v okolí a sama je kontaktuj. Ale radím začít už teď.

westie
7. srp 2022

Hledej pres jobs.cz nebo si zaloz profil na linkedin a tam je taky dost poptavek. Moje aktualni zkusenost - s detmi nemaji problem, jen je dobre je nezminovat hned v uvodu ve smyslu, ze potrebujes vyzvedavat ze skolky atd.

hani_na
7. srp 2022

@helcakab Jako personalista radím vystavit si CV v databázi na jobs.cz - chodí tam firmy i personální agentury. Na Linkedin je mozné dát si na profil rámeček "Open to work". CV je dobré posílat přímo ke konkrétnímu inzerátu, ne jen na blind do firmy, na to si za pár týdnu nikdo nevzpomene, GDPR atd. Že máš/máte děti personalistovi dojde, nemá cenu mít nějakou poraženeckou náladu a sebevědomí pod kobercem, firmy (zatím) potřebují lidi, lidi potřebují práci. Držím palce.

95newmommy2020
7. srp 2022

Agentura si zkasne peníze za to ze te dohodi do firmy, kde te zamestnaji. Dobrý pro tebe je to, že te budou chtít “prodat” za co nejvíc peněz (tvoji mzdu) sazba je většinou 3 násobek mzdy. Takže, když se mzdove podhodnotis, tak ti to vysvětli. Můžou te nabriefovat na pohovor, abys věděla co čekat, jaký dotazy. Je to v jejich vlastním zájmu, chtějí te prodat. 😊 Ono nemusíš přímo se obracet na agenturu, stačí se odkrejt na profesii, jobsu, životopisech a linkedinu. On si te někdo najde. Já osobně dostávám hlavně administrativni poptávky, jako jsou asistentky, recepční, nákupčí. A povedlo se mi to obsadit.

helcakab
autor
8. srp 2022

@95newmommy2020 no uvidíme když jsem ve 30 jako bezdetna hledala , tak jsem hledala rok!

mia255
8. srp 2022

Práci jsem hledala minulý rok a našla jsem cca po dvou měsících - účetnictví.

95newmommy2020
8. srp 2022

@helcakab V Praze je 1% nezaměstnanost. Je to peklo někoho vůbec sehnat.

anetka1701
8. srp 2022

@helcakab na méně kvalifikovanou kancelářskou práci je potřeba se dobře prodat. To je snad jediné odvětví, kde je přesah poptávky nad nabídkou. Takže CV bez chyby, pěkné, přehledné a s fotkou. Děti tolik neřeš, nevypichuj je, ale ani je nezamlčuj.

Určitě je dobré jít tomu napřed - vložit životopis na veřejně dostupné zdroje, personalisté to celkem používají. Krom Jobsů a Linkedinu doporučuji ještě zivotopisy.cz

Pokud ti trvalo práci najít rok, jsem přesvědčená o tom že někde byla chyba. Moje pravidlo v tomhle je 3x a dost - pokud se něco třikrát nepovede (pošleš 3x životopis a nepozvou tě na pohovor), začni někde hledat chybu. Hrubka v CV, překlep v telefonu... No a nebo to CV nezaujme, je špatně napsané, motivační dopis je špatný nebo není vůbec... No a nebo se hlásíš na pozice na které nemáš správný skill set. Takže počtvrté revizi a něco změnit...

Máte všichni štěstí, nezaměstnanost je defakto nulová - tedy, pokud někdo nemá práci, je to proto, že jí nechce. My personalisti drtivou většinu času jen ukecáváme kandidáty a snažíme se předvést v co nejlepším světle celou firmu, aby si nás kandidát vybral... Se nějak ty strany stolu obrátili... Takže jsem si jistá, že práci seženeš.

Agenturám bych se nevyhýbala, ale ani bych na ně nespoléhala... Administrativní práci nechá agenturou obsadit málokdo - je to zbytečný náklad, tohle jsou pozice které se obsazují dobře.

mlynkova85
8. srp 2022

@helcakab no já jsem například v této situaci byla před rokem. Práci účetní jsem hledala půl roku ale bohužel se nezadarilo. Nakonec jsem skončila jako prodavačka a pekařka v pekárně. Po půl roce za mnou přišla známá a jestli nechci jít dělat k nim že shání účetní. Takže od 1.8 už jsem konečně zase ve svém oboru.
U nás to bohužel nebylo ani o tom že bych napsala špatně životopis ale za celou dobu nebyl ani kam poslat a to jsem hledala všude možně. I obvolávala firmy ale bez úspěchu.
Ale jinak budu držet pěsti aby se má tebe štěstí usmálo a praci jsi našla.

drep
8. srp 2022

@anetka1701
@95newmommy2020 holky, které obsazujete pozici/sháníte kandidáty, vetřu se sem k hodně off topic dotazem. Je zvykem uvádět plat? Ve formě rozmezí nebo jakkoliv? Řešili jsme teď o víkendu na jednom doktorském fóru, že ač zoufale shání lékaře (tady konkrétně anesteziologa), uvedou vždy jen “motivační mzda”, že pak ten výsledný plat často ani neví primář a je třeba to ještě někde dál dozjišťovat přes personalistu a že nás to pěkně štve. Tak by mě zajímalo, jak je to v jiných oborech. Díky!

95newmommy2020
8. srp 2022

@drep Jsou firmy, které si nepřejí sdělovat kandidátovi mzdu. Naše agentura se snaží je přesvědčit o tom, ze je to důležité. Taky na ty inzeráty jsou jiný reakce, než na ty bez mzdy. (Na ty nejsou) Kandidátu se ptám, za kolik by chtěli pracovat. A pak jim řeknu, ze buď ano to je realne, nebo ze se podhodnotil, ze dosáhne na víc a navedu ho. Pripapdne, ze to je už za limitem, a jestli trvá na fixu nebo to muže být i v benefitech apod. U těch firem, co si to nepřejí, což je i jedna ambulatni společnost shanejici lékaře a sestry. Tak to nekomentuju, jen napisu částku. A tyhle lidi teda musim vyloženě lovit a sama je oslovovat. Ti mi fakt nereaguji.
A jinak z firmy tu mzdu vždy vydolujeme minimálně to máme jen jako interní informaci. S poznámkou- nesdelovat. A jak říkáš, často to neví ani ten přímý nadřízený u tehle tajnuskaru.

anetka1701
8. srp 2022

@drep obecně ano, uvádíme-nebo se snažíme... Nicméně... Víš co je blbý? Když je inzerát se mzdou, oni to ti kolegové vidí že nabírame - a za kolik. A pak to může vytvořit nepříjemnou atmosféru na pracovišti. Takže u každého inzerátu sedím a dumam, co uvést a jak, aby to neudělalo v kolektivu zle. Protože někdo (priklad) kdo je ve firmě 5 let a bere 30, protože má jednoduchou práci by se rovnou koukal zle na kolegu co nastoupí za 45, protože má certifikáty a praxi kterou potrebuju. A pak sedí vedle sebe a je tam dusno, protože jsem stávajícímu odmítla přidat víc než je inflace s tím, že to prostě nejde. Takže ano, snažíme se uvádět, ale obcas to prostě nejde. Nicméně pokud pozice obsadit nejde, mzdu uvedu a modlim se aby to prošlo v kolektivu bez řevu...

helcakab
autor
8. srp 2022

@mlynkova85 já ti plně rozumím říkám nedělám si iluze

helcakab
autor
8. srp 2022

@anetka1701 no nevim podle bylo cv v pořádku podle mě já tehdy hledala v blbé době, 30 let před md...🙂 teď zase 40 a 2 děti kdy vlastně tu ženskou někdo chce? :-dddddd

95newmommy2020
8. srp 2022

@anetka1701 Jo, tohle je casty důvod, co slyším. Ale teda mzdy se navýšily dost i u těch juniorů, a fakt vím, ze u jedny firmy, s tím dělají vofuky, protože když k nim přijde někdo od konkurence, tak mu ten plat daj mnohem vyšší než má ten stávač za stejnou práci. A oni pak někteří opravdu, co rok až dva rotují ze stejné pozice, na stejnou pozici, do chvíle kdy se dostanou na tu hranici maxima, která se ale zvyšuje. 😄

anetka1701
8. srp 2022

@95newmommy2020 to je běžná praxe v bankovnictví... já bych si nikdy nedovolila mít dva lidi, co mají podobnou pracovni naplň a délku praxe na rozdílných platech. Svědomí by mi to nedovolilo. Ale on si kazdej mysli ze je klíčovej a nenahraditelnej 😅 takže i když tam rozdíl v náplní opravdu jsou, oni to nevidí a vidí jen to, že Pepík bere o 10 víc a nezaslouží si to 🤣🤣🤣

sijane
9. srp 2022

"My personalisti drtivou většinu času jen ukecáváme kandidáty a snažíme se předvést v co nejlepším světle celou firmu, aby si nás kandidát vybral."

Tak to bych chtěla někdy zažít :D

anetka1701
9. srp 2022

@sijane jako personalista? To nechceš 😅🤣😁

sijane
9. srp 2022

@anetka1701 Kdepak. Naopak z té druhé strany :D

anetka1701
9. srp 2022

@sijane svět se mění... V dnešní době si vybírají už i holky pokladní... Když mi přijde sikovnej technik - operator ke stroji, opravdu o něj bojuji minimálně s jednou další firmou... A takovej certifikovanej kvalitář, to je fakt pretahovana...

syslounek
10. srp 2022

@sijane Já to zažila teď před měsícem. S personalistkou jsme si ujasnily, že dvojsměnný provoz mám promyšlený a zajištěný, a začala hned představovat benefity firmy a na pracovní zkušenost se ptala jen tak, aby nevzala fakt nějakého lempla.

sijane
10. srp 2022

@syslounek Tak to mě zase z práce vyhodili. I když věděli, že mám zdravotní omezení a jsem sama na postižené dítě.

veroniquecz
11. srp 2022

@anetka1701 mohu se zeptat, kde bys hledala pokud by se jednalo o práci na HO. Našla jsem spoustu nabídek, ale většinou je požadavkem minimálně den dva v kanceláři, což minimálně rok ještě nedám 🤷🏻‍♀️

anetka1701
11. srp 2022

@veroniquecz perspektivní práce na full HO se dá získat dvěma způsoby.

Ten první je mít naprosto mimořádné štěstí a získat práci ve firmě, kde je HO standardem. Tam bych hledala mezi startupy, zahraničními firmami s mezinárodním týmem lidí, kde je standartní komunikace online (ale tam je zásadní mít jazyk). Pokusila bych se projít s možnosti na linkedInu, zkusila se prodat. Ale není to něco, kde bych si slibovala příliš velký úspěch - je to opravdu o štěstí.

Druhá cesta je jít formou kombinované práce, kde je vize možnosti HO až se zaučíš a osvědčíš. Je to cesta reálnější, ale vyžaduje to opravdu do kanceláře chodit. Mám kolem sebe celkem dost lidí, co přešli na HO během Covidu a už se do kanceláře nevrátili, funguje to velmi dobře, ale firmy se stále snaží nové kolegy nejdřív "nutit" chodit do kanceláře a HO dovolují až později. Chápu to, myslím že je opravdu potřeba si člověka nejdřív trošku proklepnout, než ho nechat pracovat z domu.

Obecně větší šance je u práce na ŽL a úkolovou částku fakturace. Pokud mi řekneš obor, třeba bych poradila líp, ale v obecné rovině asi takto.

veroniquecz
13. srp 2022

@anetka1701 mnohokrát děkuji 🫶 u mě je to složitější, pracovala jsem ve státní správě, ale vystudované mám finance, ekonomiku a VS. Určitě dle tvých rad obnovím životopis a uvidíme, ještě mám rok čas ;)