Home office není placená dovolená. Jak tohle vysvětlit manželovi?

5. kvě 2025

Holky, jak řešíte, když máte doma HO, manžel přijde domů a diví se, že není dokonale naklizeno, uvařeno, upečeno, když je žena doma. Ale já přece pracuju, jsem u kompu a netrávim čas a nejsem placena za úklid. Jasně, sem tam něco udělám, ale rozhodně to není práce v domácnosti + řeším školku, vození i vyzvedávání autobusem k tomu a ráno stihnu většinou nakoupit. A pak hurá k mailům.
Přitom manžel HO taky zná a sem tam využívá, ale on jen řeší urgentní maily, takže stihne u toho i spát a koukat seriály, to já teda ani jen náhodou. Taky máte doma exoty, že se diví, že žena je doma na HO a není pinktlich celá domácnost? Vždyť je přece doma a ví, že já se v práci nezastavím, že tech 100 minimum 100 mailů, je to ale vždy víc musím udělat, že se doma neflákám, ale stejně. Uplně si připadám, že mluvím s tou starou paní z filmu Bába na zabití, která otravovala jeden mladý pár, kde jeden dělala Home office. Tak mu musím vysvětlovat, ať si odmyslí, že jsem doma, jsem v kanclu a hotovo. Ne. Ani tak ne. Lituji, že jsem HO vzala, ale jsem hodně nemocná, mám chronické opakující se angíny, už to začínám řešit, ale v práci to řesím takhle, že nemusím se nikde přesouvat a roznášet to a huntovat se.

sarihy
5. kvě 2025

Exemplář, který je mým manželem už skoro 18L, by nikdy nic takového nevypustil z pusy a ani by na něco takového nikdy nepomyslel. Dokonce z něj nic takového nepadalo ani v době, kdy jsem byla doma s dětmi...

dashyyy
5. kvě 2025

díkybohu mě viděl u covidu, že jsem fakt seděla a makala, takže ho ani nenapadlo něco říct.. natvrdo bych mu řekla, že se fakt hodně nase.u, jestli ještě jednou uslyším takové hloupé řeči.. ten můj by okamžitě pochopil, že jedná za hranou 😀

ai30
5. kvě 2025

Neresim, muj muz je dostatecne kognitivne schopny na to, aby pochopil, ze pracuju.. Uprimne, chapou to i moje deti asi od dvou let.
Ve tvem textu jsem to 'lituji, ze jsem si ho vzala' brala jako narazku na manzela a nejak mi to davalo smysl 😅 Mmch jak on ti vysvetluje, ze kdyz na home office nepracuje, tak cumi na serialy misto toho aby uklizel, varil a pekl?

dura175
5. kvě 2025

Můj muž zcela chápe, že HO neznamená volno s občasnou kontrolou emailů. Kolegové mi píšou a volají během celé pracovní doby, takže nemůžu si jen tak dát šlofíčka. My máme navíc sledovaný počítač, takže je vidět i neaktivita. Netvrdím, že si nedám prádlo do pračky, nebo že neumeju nádobí, ale je to vždy v rámci pauzy na WC nebo na protažení.
Tvému muži bych navrhla, ať je na HO sám a pak bych vyžadovala, ať je uklizeno a uvařeno, když je to taková pohodinda. Ne vážně, důrazně se ozvi, že pracuješ a nebudeš u toho porušovat pravidla a jestli mu vadí, že není uklizeno, ať si uklidí sám.

1pomnenka
5. kvě 2025

Ne, protože když má manžel HO, je zavřený vedle v pokoji, aby měl klid na práci.

autor
5. kvě 2025

@ai30 No bere si ho, když je díte nemocné, aspon 2 dny, takže navarí tomu dítěti a ted ho mel 2 týdny, protože mel zlomenou nohu. No snad nebudu chtít, aby jeste uklízel. Treba navarit to uvarí, ale vytrít prach, vytrít podlahu, dát prát, to bych chtela moc. Ale ženská je ženská, ta vzládne víc.

autor
5. kvě 2025

@dura175 tak to mám taky tak, že sem tam něco udělám, v rámci protažení. Ted asi budeme procházet na HO s tím, že budu muset být na lince nonstop a odpovídat na dotazy a prý to bude pohodička, budu doprovázet díte ze školky, on má auto, ale přeci si nebude zajíždět, já nechápu, tak já mu vysvetluji, že budu muset být doma, fyzicky doma u stolu a on si maluje, jak budu vyzvedávat každý den dítě. Protože on by si musel popojet 2 km.

ninive211
5. kvě 2025

HO sice nemám, ale v tvém případě bych chlapa hezky klidně nakopala za takové kecy. Když máš home offce, nemáš ho proto, abych mohla vařit, prát a žehlit. Ale abys PRACOVALA pro svého zaměstnavatele (že leckdy člověk v mezičase stihne ještě hodit pračku, pověsit prádlo, uvařit na 2 dny a umýt nádobí, je bonus, ne standard).

lis6
5. kvě 2025

Přijde mi, že sis ho rozmazlila. Nejde jen o HO, ty vozíš dítě busem, když on může autem!?

autor
5. kvě 2025

@lis6 prý jsou tam zácpy a opravuje se most, opravuje se cesta, to se nemusí stihnout. No, ono se to hodnekrát stihne, ale když já jsem doma, no tak nemůžu?

alice180
5. kvě 2025

No asi by se mu za ty dva kilaky zkrátily žíly. Znám takové exempláře. Vím, že je to s nima těžký. Ale také vím, že ty holky si stěžujou a jemu konkrétně neřeknou, potřebuju aby ses víc zapojil a konkrétně v čem. A když to neudělá tak, na tom trvat. I v případě HO prostě tady je moje pracovní doba a tak to bude.

ai30
5. kvě 2025

Ja tomu uplne nerozumim, jako ze na tech 2km jsou takove prekazky, ze je muzes prekonat jen ty autobusem, on se tam autem nedostane?
Ja u nekterych lidi fakt nechapu, jak jsou schopni vubec provadet nejake zakladni ukony v praci, aniz by si nekdo vsiml, ze jsou naprosto neschopni samostatneho zivota.

autor
5. kvě 2025

@ai30 Ne tech 2 km ne, ale že než se tam dostane, tak musí překonat nekolik překážek a nestihne to do zavíracích hodin školky a budou mu volat, že díte je pripraveno a už chtejí jít taky domu. A když jsem doma já, tak si to můzu krásne naplánovat a zajet tam a on prý nemusí trhnout na dálnici, že zase fronta, zase zácpa, zase bouračka, zase oprava, zase kamiony, co zdržujou.

alice180
5. kvě 2025

@ai30 kde není vůle....

ai30
5. kvě 2025

No tak jeden z vas asi bude muset koncit v praci driv, aby tam to decko nezkejsklo, no, co na to rict.

sarihy
5. kvě 2025

Můžu se zeptat, jestli se takhle sobecky projevil až po narození dětí? Protože jak to tak čtu, tak nechápu, jak s takovým sobcem vlastně můžeš žít?

lenickakl
5. kvě 2025

A co chces slyset? Vzala sis debila, dobrovolne s nim setrvavas ve svazku a nechas se sebou vydrbavat. Tvoje volba.

ee.liska
5. kvě 2025

Manžela by nic takového nenapadlo říci 😁 HO využívám často.

autor
5. kvě 2025

@lenickakl tohle mi ale opravdu nepomůže.

neomenia
5. kvě 2025

No pro mě toto není rovnoměrný partnerský vztah, teda🙁 no a taky mě udivuje, za co jsou někteří lidé placení . Že na HO , v práci vlastně, stíhá seriály, spát a dostává za to ještě zaplaceno, twl, takovou práci chci taky. Já si třeba někdy za šest hodin v práci skoro nestihnu dojít ani na WC.

autor
5. kvě 2025

@neomenia a ty pracuješ na HO nebo dochazis? Nebo šlo by to vůbec? Já třeba doma toho víc stihnu, protože tam mám klid, kdežto rušivý open Space, tam se o klidu nedá mluvit vůbec, taky je tam plno rušivých elementů.

j.a.n.i
5. kvě 2025

No, myslim, ze by bylo vhodné přežít alespoň pul roku open Space aby panackovi odpadl argumet, ze jsi doma.

neomenia
5. kvě 2025

Jsem pediatr, takže honička celý den 😃, pokud nejsou zrovna pacienti v čekárně, vyřizuju maily, telefony a další. Fakt nemám nožky nahoře.....takze jen koukám, jak někteří lidé " pracují" ( myslím tvého partnera, ne tebe - věřím, že open space bude masakr).

evaviki
5. kvě 2025

sla bych na nejakou dobu do kancelare, at si zvyka. Jinak tohle by mi manzel rekl jednou a zastrelila bych ho

autor
5. kvě 2025

@neomenia to věřím, že se nezastavíš, asi jseš ráda, že si stihneš odskočit na toaletu, navíc když je takové období, kdy řádí virozy a nemoci, ale v té ordinaci je vždy co dělat. Opravdu se mu to dobře mlelo, když mohl u toho spát a koukat na seriály, zatímco já si mohla o tom nechat zdát. Protože placena jsem za něco a za koukání filmů a spaní to teda není. Ale mě ta práce baví. Relativně.

malytlustyhroch
5. kvě 2025

Vsimli jste si te zmeny nadpisu? Tu jako admin pracuje autorcin manzel, ne? 😆

janule0123
5. kvě 2025

Ja sem byla na HO jen kdyz nebylo zbytí - takze pro me treba náročnější než v práci… tam mam lepší zázemí, kolegy po ruce a mam lepší přehled protože vím co se děje a resi .. ale teda pracovní dobu vyuziju na max a kolikrát pochybí 🤣takze doma ti lepsi neni.. a teda s nemocným dítětem doma utrpení, dodělávala jsem po nocích .. ono je rozdíl když v ty práci fakt děláš a nebo když ma někdo štěstí na praci, kdy sebou hodi a udělá si svoji celodenní náplň práce za 2-3hodiny a pak ma predtavu, ze takhle to maji všichni okolo … tak pak čeká ze naklidis a navaříš …zkusit potom jedině vyvést z omylu

j.a.n.i
6. kvě 2025

@malytlustyhroch Jo, taky jsem mela chut jim napsat, at do toho nehrabou, ze nikdo neni zvedavej na jejich upravy, které úplně meni smysl.

daisymaminka
6. kvě 2025

HO nevyužívám, ale manžel mi nikdy nic takového neřekl ani když jsem byla na rodičáku nebo když mám celodenního doktora.
Myslím, že si to dovolí říct jen nevychovaní exempláři, jimž chybí něco jako úcta ke své ženě.

westie
6. kvě 2025

Když jsem byla na HO, tak manžel věděl, že pracuji, ale je to i tím, že sám pracuje doma a prostě chápe, že na domácnost není čas, když se musí pracovat.
Nějak nerozumím tomu, proč manželovi neoznámíš, že nemůžeš vyzvedávat kvůli práci a musí on?