Jak oznámit těhotenství v zaměstnání, řešily jste to?

lucisuska
27. bře 2014

Chtěla bych se zeptat, jestli jste řešily to, jak oznámit těhotenství v zaměstnání nebo jste to vůbec neřešily. Jak na to reagoval Váš nadřízený? V pořádku nebo dělal nějaké problémy (například ukončení pracovní smlouvy předčasně při pracovní smlouvě na dobu určitou, pokud to tedy jde)? A ještě jedna otázka. V jakém měsíci jste to oznámily? Moc děkuji za odpovědi. 🙂

bilbery
27. bře 2014

@lucisuska také jsem zvědavá na reakci mého zeměstnavatele, pracuji od minulého roku a ráda bych mimčo příští rok,tedy letos otěhotnět.

lucisuska
autor
27. bře 2014

@bilbery tak to jsme na tom úplně stejně...🙂 A máš smlouvu na dobu určitou nebo neurčitou, jestli to teda není tajné 🙂

ally8
27. bře 2014

Tak já to řekla po ukončeném třetím měsíci. Zaměstnavatel to očekával, měli jsme v létě svatbu a už jsem o mimču dříve mluvila. Byl úplně v pohodě. Myslim, že snad žádný zaměstnavatel není taková hiena, aby dělal ženský problémy v těhotenství. Pokud máš smlouvu na dobu určitou, nemusí ti jí už prodloužit, ale určitě tě nemůže jen tak vyhodit ze dne na den. Jedině, že byste podepsali Dohodu o ukonční PP. A to nepodepisuj, pokud nechceš skončit. HOdně štěstí

bilbery
27. bře 2014

@lucisuska na dobu neurčitou,ale abych řekla pravdu,celé mi to bude trapné a asi dám výpověď dřív.

lucisuska
autor
27. bře 2014

@ally8 Děkuji za odpověď, já mám právě na dobu určitou, ale není tam přesně napsané datum, kdy ta smlouva končí. Je tam uvedené, že ta smlouva trvá po dobu MD a RD jedné kolegyně, proto by mě zajímalo, jestli by bylo možné, kdyby se na mě třeba naštval, aby se s ní domluvil na návratu a mě tak vyhodil?

lv
27. bře 2014

poprvé jsem měla na neurčito, ale měla jsem problém, denně projezdit, prosedět v autě x hodin, řekla jsem to asi v 10tt a taky šla brzy na neschopenku..podruhé /smlouva na dobu určitou/ jsem to řekla podobně..

ally8
27. bře 2014

@lucisuska No pokud máš smlouvu po dobu mateřské tak až se ta mamina vrátí, pak opravdu tvůj PP skončí. Ale nemyslím si, že by se každá ženská hnala do práce dříve než jí mateřská skončí. Toho bych se nebála 🙂 A přinejhorším bys mohla jít marodit než nasoupíš na MD ne?

chris_n
27. bře 2014

@bilbery proč by si to sakra dělala??? uškodíš jen sama sobě.

hanka.knizkova
27. bře 2014

Já mám smlouvu na dobu určitou ,letos bych ráda otěhotněla a jelikož mám v práci příšernou vedoucí tak půjdu na rizikové co nejdřív protože ta až se to dozví tak by mi to dala pořádně vyžrat ☹
Při prvním těhotenství jsem to oznamovala cca 10tt od 20tt jsem byla na rizikovém..

bilbery
27. bře 2014

@chris_n ještě k tomu podnikám, mateřskou nedostanu tak nebo tak a nevím,jestli bych se chtěla pak vrátit,tak radši dám prostor druhým,ale to jen myšlenka,zatím nečekám

lucisuska
autor
27. bře 2014

moc děkuji za vaše názory 🙂

ckei
27. bře 2014

@lucisuska Já těhotenství oficiálně oznámila v první polovině července 2012 a rodila jsem na začátku října. Oznámila jsem to v této době, protože jsem začala mít nějaké problémy a hrozila PN (na které jsem i 17.7. skončila), ale jinak bych to zřejmě utajila až do srpna 😉 U mě to nikoho ani nenapadlo, vdaná jsem v tu dobu byla už 5let, takže u mě nikdo netušil, kdy, co a jak 🙂) A vše proběhlo naprosto v pohodě 😉

opifka
27. bře 2014

Tak to já tutlala, jak se dalo. Pracuju jako prodavačka a šéfová je dost rázná stylem Máš problém - tak jdi. Měla jsem z toho hrůzu, že jsem těhotná jsem zjistila v říjnu. Nebyla jsem v práci ani rok, zkušebka mi skončila na konci srpna.
Tiše jsem našlapovala až do vánoc. Po vánocích jsem musela už s pravdou ven, páč už jsem budila otázky s mým rostoucím břichem. Reakce poměrně překvapivá, nadřízená to vzala dobře a dost jí to překvapilo. Na konci ledna jsem musela bohužel na rizikáč, protože jsem hrozně otékala, nicméně jsem ráda, že žádný problém nebyl. Ale třeba má sestra měla v práci dost dusno, snažili se jí vyrazit a dělali na ní tlaky 😒

j.a.n.i
27. bře 2014

@bilbery Proč bys nedostala mateřskou? Pokud máš klasický pracovní poměr tak dlouho, jak píšeš, tak nárok máš.

j.a.n.i
27. bře 2014

@lucisuska Ano, pokud máš smlouvu na dobu MD a RD paní XY, tak když se ona vrátí, tak ti smlouva končí, takže teoreticky by se s ní tak dohodnout mohli.

A jinak já oznamovala těhotenství někdy v 9tt, aby stihli najít náhradu... hmmm, tak jsem ji zaučovala z mateřský 😖

bilbery
28. bře 2014

@j.a.n.i protože,pokud podnikání nepřerušíš v době narození mimča,tak nemáš na mateřskou nárok, jen rodičák dostaneš,tak proto.

j.a.n.i
28. bře 2014

@bilbery To není pravda, pokud mateřskou čerpáš z titulu zaměstnání, tak během ní můžeš normálně podnikat a nemá to na ní žádný vliv... dokonce ani když ji čerpáš z titulu podnikání, tak ho nemusíš přerušovat, pouze ho nesmíš vykonávat osobně, tedy buď nic nedělat nebo na to mít zaměstnance, ale ŽL přerušený být nemusí.

frantiska85
28. bře 2014

Oznámila jsem to někdy na přelomu pátého a šestého měsíce, kdy už bříško bylo vidět. Nebyla jsem zvědavá na žádné otázky.

bilbery
28. bře 2014

@j.a.n.i tak ještě jinak 🙂, než jsem byla i zaměstnaná jsem si neplatila nemocenské pojištění, tudiž mi ani nebyla mateřská z čeho vypočítat a nemůžu podnikání předat po dobu mateřské z jiných důvodů, takže mi bylo řečene že v tomto příadě mám smůlu, platila jsem si soc. a zdravot. pojištění po celou dobu 1.dítěte a dostávala rodičák na 4 roky. Předpokládám,že při 2.dítěti dopadnu stejně.

zunem
28. bře 2014

Oznamovala jsem to ve 14 tt, věděli to v práci nejdřív ze všech. Čekám dvojčata a nevěděla jsem co mě čeká a jestli to zvládnu, takže jsem chtěla, aby se mohli zařídit. Máme výborný vztah mezi sebou - včetně vedení, takže mi to přišlo správné říct to za včas, také počítám, že se následně se snad i vrátím, tak i proto.
Reakce dobrý, asi to zvládli líp než já, protože jsem nečekala, že tak brzo otěhotním po svatbě, je to nepřekvapilo. Řekla bych, že jsou přející, když jsem měla narozky, tak mi přáli mimčo, že to je to nejdůležitější a práce bude vždycky. Když jsem to oznalovala, tak jsem řekla, jak to je, v kolikátém jsem, jak jsem na tom zdravotně, jak si ještě dlouho představuju pracovat, kdy vezmeme na zaškolení někoho jinýho, abych to zvládla, jestli mlžu pak případně vypomahát, když bych šla ne neschopenku atd.

ninive211
28. bře 2014

Já jsem původně chtěla oznámit až po screeningu, ale osud tomu chtěl trošku jinak a šéfovi jsem to prozradila nakonec o dva týdny dřív...tak trochu to ze mě nechtě vytáhl a já nechtěla lhát. Ptal se mě totiž na přidání práce v dohledné době, kvůli přijetí nových klientů, že budu mít kapacity a mně přišlo nefér, abych dostala nové klienty a za dva tři měsíce je předávala někomu jinému. Navíc jak bude těhotenství postupovat, tak nikdy člověk neví, jak to bude sášet, kór v létě (na MD mám jít od začátku září a ráda bych vydržela až do konce - no uvidíme). Takže teď se modlím, aby ten screening příští týden dopadl v pořádku...

Ale poprosila jsem ho, aby to nikde nešířil, že to ještě veřejně říkat nechci. Vzal to naprosto v pohodě, nepřekvapilo ho to, myslím, že to čekal (svatba loni v létě a o tom, že nejlépe do třiceti chci jít na mateřskou, jsem se nijak netajila v podstatě od začátku -D)

kimby
28. bře 2014

oznamila jsem tehotenstvi v 8.tydnu,proto,aby o tom vedelo vedeni co nejdrive a byl cas resit nahradu,coz na me pozici tak jednoduche neni.Navic u prvniho tehotenstvi jsem necekane v 11.tydnu musela z prace do nemocnice kvuli krvaceni,tak vznikl problem na pracovisti. Proto nyni radeji drive,vcas,aby byli pripraveni a take,aby na me byly brany ohledy....Po domluve ukoncim praci ve 22.tydnu.Vse zalezi na tom,jakou praci a jak narocnou vykonava zena,jak funguje vedeni atd.Ja jsem u sve prace 14let,s prestavkou jedne materske,kde jsem se vracela po 1,5roce a vracet se budu i po druhem ditku.

mafeska
28. bře 2014

oznámila jsem to na začátku 4 měsíce, dlouho to nebylo vidět ale potřebovala jsem řešit volna na vyšetření atd. Vzal to tak jak to bylo, spíš čekal kdy s tim přijdu, byla jsem třetí a věkově poslední těhotná z kolektivu 🙂 problémy nedělal, dohoda o mém odchodu atd probíhalo úplně normálně.

j.a.n.i
28. bře 2014

@bilbery No, ale to je úplně jiná situace, pokud si nebyla vedle živnosti zaměstnaná a neplatila sis nemocenské, tak je celkem logické, že si nárok neměla... aktuálně ale zaměstnaná jsi a tedy ti ze zaměstnání nárok vzniká, bez ohledu na to, že budeš stále pracovat na živnost... to že se o nárok odchodem ze zaměstnání připravíš, je tvoje věc.

tarra27
28. bře 2014

já jsem to řekla nadřízené, at si to nechá pro sebe a domluvily jsme spolu, kdy nastoupím na rizikové....a nikdo jiný to nevěděl....až pak těsně než jsme odešla....ale to bylo asi za měsíc po tom...

pellullinka
28. bře 2014

Ja to oznámila přímému nadřízenému hned po potvrzení mudr. (cca 8tt) s tím,že se ještě může cokoliv stat,ale vzhledem k dobrým vztahům mi přišlo fér oznámit to co nejdriv,nevěděla sem jak dlouho budu moct chodit do práce a protože sem pod sebou měla lidi,bylo důležité to resit. Vlastně sem vešla do kanceláře,zeptala se zda se mužů posadit a že mu potřebují něco říct a on na mě: Jsi těhotná...takže to řekl vlastně za mě 🙂
takže myslím,že hodně zalezi na vztazích v práci,na pracovní pozici atd.

buldrik
28. bře 2014

ja to oznamila nekdy ve 12tt, a to spis kvuli silnym nevolnostem, unave a blaznivym prescasum. Sef mi sice pogratuloval ale s takovym kyselym vyrazem ve tvari. A musim rict, ze si me zbytek tehotenstvi vychutnal (napr na to, abych nemusela pracovat prescasy - mluvim tady o smenach 12-14 hod denne, 14 dni bez prestavky v dobe ucetni zaverky - jsem musela jit pres pravnika). Do prace se musim vratit kdyz budou maly 3 mesice (holandsky zakony), a docela se desim.