Jak se počítá mateřská, když jsem na úřadu práce?

peetta
12. dub 2013

holky,ptám se na to ještě moc brzy,ale přeci...
jsem ted od .března na úp,beru 3000 podporu...jsem v 7.týdnu těhu,snad to v pořádku donosím po 2 potratech...ale to sem ted nepatří,zajímám se o ty peníze.z čeho se mi pak bude vypočítávat mateřská.poté vlastně rodičák???já v tom mám pořádný hokej(abych se přiznala)
ještě je asi předčasně něco řešit a zjišťovat na socce že?ani už nevím kdy se vlastně nastupuje ofic.na mateřskou???moc díííky za info.
petra

zelvatko
12. dub 2013

na mateřskou nebudete mít nárok.. od porodu budete pobírat RP na 4roky, pokud si to necháte napsat na otce dítěte, tak si zvolíte délku sami..

andelka
12. dub 2013

Přesně tak, mateřská nic, rovnou od porodu na rodičák. Na sociálce jsem byla vždycky ještě před porodem, poinformovat se a vyzvednout formuláře. Vždycky jsem dělala výběr přes manžela, takže byly potřeba formuláře pro něj do práce.

peetta
autor
12. dub 2013

takže už to není jako dříve,že si vyberete jak dlouho s dítětem ste doma jo??ty 4 roky sou dané,to nemůžu změnit?chtěla bych to na ty 3 jak u prvního dítěte....nezlobte se.opravdu tomu moc nerozumím,můžu poprosit o nějaký odkaz,kde bych to mohla proštudírovat 😉
díky

peetta
autor
12. dub 2013

@andelka
a když je osvč tak ty papíry vyřizovat přes jeho účetní?

zelvatko
12. dub 2013

@peetta pokud nastoupíte na mateřskou do 180dní od skončení pracovního poměru, tak jste v ochranné lhůtě a můžete si vybrat délku rodičáku sama.. pokud toto nesplńujete, tak dostanete automaticky rodičák na 4roky..
jestli je manžel osvč, tak si zajděte na sociálku a tam vám dají potřebné papíry.. pro manžela to bude jen potvrzení o zaplaceném nemocenském pojištění - to je dobrovolné!! Nemocenské pojištění se musí platit min 180dní před porodem?tím číslem si teď nejsem jistá..

andelka
12. dub 2013

@peetta doporučuju zajít na sociálku.
Taky mám na tři roky, vychází to na 6 111 měsíčně. Teď se vlastně vybírá částka, ne délka. Je k dispozici 220tisíc a to si člověk rozmyslí na jak dlouho to chce. A dá se to čtvrtletně měnit podle potřeby.

vycu
13. dub 2013

@peetta Pokud je OSVČ, tak si hlavně musí platit nemocenské pojištění, aby mu vznikl nárok na PPM, pak je možné přes něj volit výši pobírání RP, jinak budeš mít 4 letou variantu.

nikolka19966
27. dub 2021

Dobrý den chci se zeptat když sem evidována na pracáku ale už peníze neberu mám nárok na mateřskou kam volat kde to zjistím