Jaký máte rozpočet pro 4člennou rodinu?

ancickahyksova
9. dub 2017

Ahojky.Chci se zeptat,jaký máte rozpočet pro 4 lidi? Máme dohromady příjem 28000,za hypotéku,splátky,paušál,elektřinu atd nám měsíčně jde dopryc 15500,- zbytek je na jídlo,benzín atd.Myslím si ze nějak extra neutracime,spíše naopak,ale prostě nejsme schopni nic nasetrit.Je teda pravda,že malou bohužel nekojim,takže 1-2x týdne kupujeme nutrilon a starší syn má stále ještě pleny.Na jídle se snažím šetřit jak se dá,oblečení máme většinou z druhé ruky,ale i tak žijeme od výplaty k výplatě.Máte to podobně? Manžel je pak na mě naštvaný,že neudrzim korunu,ale copak můžu za to,že je všechno tak drahý?A to ani nemluvím když potřebuju něco v lékárně.

78marcela
9. dub 2017

Nepises kolik projedete, jak velkou cast toho zbyvajiciho prijmu spolkne benzin.
Nicmene pokud je zbyvajici cast 12500 na vsechno, tak se z toho urcite musi dat taky usetrit, i kdyz to nebude moc. Ale co si nechat jen tech 10tisic a zkusit alespon tech 2500 odkladat?
Musi mit mala zrovna nejdrazsi nutrilon? Ja davala dceri Babylove a Babydream, kvalitni nemecka mléka, ale cenove jinde.
Pro vas tri by melo bohate stacit na jidlo 6tisic, kdyz budes o jidle trochu premyslet. Jake kupujes plenky? Ja za ne nedam vic nez 600 mesicne, kupuju Dada nebo v akci Toujours, nedam za balik vic jak 200, ma je na 10 dnu, s kvalitou jsem max spokojena.
Zapisujes si veskere vydaje? Mne to dost pomohlo. A schovavam uctenky. Pak si sednu, projdu to a vidim, co bylo zbytecne, kde jsem ulitla, co jsem kupovat nemusela.
Jidlo podle letaku, presne planuj, co uvaris, na jidle se daji ušetřit fakt velky penize a ani člověk nemusi jist blafy.

frufrunka
9. dub 2017

@78marcela píše skvělé tipy, sama si některé s dovolením vypůjčím. Ještě bych zapřemýšlela, jestli se nedá ušetřit na drogerii, kosmetice, úklidových a pracích prostředcích. Sama jsem zjistila, že mi tudy utíkalo hodně peněz. Ono stačí už jen to, že nekoupím další balení, dokud beze zbytku nespotřebuji to předchozí. A pak je otázka, v čem prát, mýt a tak... Prací sliz je levná a účinná věc (já tedy neperu ve slizu, mám to v suché podobě - jako prášek).

petrasipkova1
9. dub 2017

Mame to stejne,nedokazeme nic usetrit a to mame vetsi prijem, porad se musi kupovat neco na auta, opravy, okolo domu a penize litaj, to nemluvim o vydajich za dceru Sunar,plinky Dada, porad boticky, krouzky', na jidle setrit neumim,tam je nase velika chyba,prozereme strasne moc, i kdyz si vareni planuju, o lekarne za letosni zimu ani nemluvim,jinak utraty zapisujeme, ale stejne to utratime 🙂 a to chceme dalsi mimi 🙂 urcite se zkusim inspirovat, ale vidim to u nas bidne, kazdy mesic je nejaka velka polozka v rozpoctu.

78marcela
10. dub 2017

@petrasipkova1 ono je to o tom opravdu chtit. Dcera je velká, uz by nemusela mit sunar, uz je pro ni lepsi normalni čerstvé plnotucne mléko.
Ja za letosni zimu dala taky desnou palku za leky, taky jsem byla v soku, kdyz jsem si to za posledni tri mesice secetla.
Ohledne planovani jidla a zapisovani..samotny zapisovani nestaci. Ono to fakt chce pak sednout, projít si to, co bylo zbytecny, kouknout kudy ti nejvic utikaj penize, nastavit si limit, pres kterej proste jit nesmis...dat si treba 1500 na tyden a hotovo.
Ono to nejde vsechno hned, nekdy je to docela tezky, lakadel je kolem spousta..mne to trvalo taky aspon pul roku, nez jsem se "prenastavila" z rezimu utrácení do setriciho rezimu. U me to ale byla nutnost, predtim jsem vydelavala hodne dobre, byla jsem sama, penize jsem vůbec nehlidala..a pak.najednou dlouhodobá neschopenka, rodicak s dcerou, omezeny prijem...a to bylo sakra tezky, uzivit nas dve pouze z rodicaku a tisicovky alimentu.
Od jednoho roku dcery jsem si privydelavala par korun a nakonec jsem jeste pulku rodicaku dokazala usetrit.
Ale fakt je to o tom opravdu chtit, bejt na sebe obcas přísná, vyhnout se lakadlum (coz ne vzdy jde, taky obcas neodolam, ale nesmi to byt pořád).

ladyhacek
10. dub 2017

@ancickahyksova přesně jak píše @78marcela
my máme podobný příjem (ale o něco nižší) jsme tedy jen tři (syn dva roky, také má ještě pleny > kupuji v DM - nejvíce nám vyhovují > teĎ měli v akci pampers a s manželem jsem se schodli, že ty DM jsou lepší a cenově také 🙂 )
Jídlo skutečně promýšlet. A mělo by vám stačit i 6 tisíc > ale chce to se uskromnit a pláovat a nakupovat v akcích. Kuře 50,- > máš na dva dny (buď 6 porcí - nebo 4 a z té třetí udělat třeba těstovinový salát k večeři. Vař hodně polévky > ze skletu, kostí či zeleninové- když budeš mít dva chody - kde polévka moc nestojí tak u druhého budeš mít menší porce a více zbude. My koupíme kilo masa (dá se i v akci do 100,-) a z1/2 máme plátky na omáčku (či řízek) a z druhé směs se zelninou - dáváme tam hodně houby z konzervy a zeleninu - s rýží a máme to i na dva tři dny. K večeři chleba s něčím, hustá polévka (bramboračka) nebo ten těstovinový salát - lehčí jídla či něco ze zbytků od oběda. Když máš omáčku tak udělj více kneldíků a k večeři knedlík s vajíčkem.

Kdysi jsem i na svůj blog (kam už tolik nepřispívám) vypisovala jídleníček třeba ti to pomůže - nejsou tam tedy svačina takže o to se to zveden - a le už to nebue tolik

http://o-baby.blog.cz/1506/1000-na-jidlo-na-tyden

nelinecka1
10. dub 2017

Mozna by jste mohla pouvazovat nad latkovyma plenama, hlavne, kdyz plenky potrebuji obe deti. I kdyby jste je pouzivala jen castecne, tak urcite usetrite. Totez pokud kupujete cistici ubrousky- da se nahradit perlanem a prat. V lekarne bych se vzdy zeptala na ruzne varianty, napr.dr max ma svoji radu a mivaji ji levnejsj a ucinky stejne nebo velmi podobne.Taky zkuste kupovat obleceni treba v Tescunebo Lidlu nove v akci a pak prodat, jak z toho deti vyrostou. Co se tyka darku pro deti, muzete to resit zase skrz supermarkety, kdy za body nasbirate na hracky, hry, knihy.

garlic
10. dub 2017

@ancickahyksova musíš si psát výdaje do poslední koruny, bez toho nebudeš moudřejší 🙂 Kolik utratíte měsíčně za jídlo domů, za jídlo mimo domov, za manželovy obědy v práci? Kolik je benzín na nutné cesty? Kolik dáš měsíčně za UM, za plíny? 13500 na vše tedy není moc, ale vyjít byste s tím měli, obzvlášť při tak maličkých dětech.

garlic
10. dub 2017

@78marcela myslím, že spousta lidí vůbec nemá potenciál poznat, co je zbytečný co ne. Teď o víkendu jsme tu měli na grilovačku známé a rozebírali jsme i toto téma. Překvapilo mě, že i oni uvažují stylem: Odepřít dětem denně čokoládu? Blázníš, vždyť jim to chutná. S manželem si každý večer otevřeme láhvinku, je to náš rituál. Denně avokádo? Je přece zdravé si ho mazat na pečivo. Když jdu kolem kavárny, dám si kafe. Chutná mi přece. Když vaří, tak vaří jídla z "milionu" drahých ingrediencí, např. kokosové mléko, cherry rajčátka, uzený losos atd 🙂 A ještě se s tebou budou hádat, že tohle oni potřebují.

78marcela
10. dub 2017

@garlic tak to je.potom tezky, no..at si kazdej vari jak chce, ma ritualy jaky chce, ale holt si pak nesmi stezovat, ze nemaj.penize..

garlic
10. dub 2017

@78marcela no právě, píšu to v tomhle kontextu.

78marcela
10. dub 2017

@garlic jojo..u nas se vari fakt dost skromne, jsem za to vdecna..jako taky bych si ráda nekdy dala nejakou specialitu, verim, ze uzeny.losos by.mi.taky.chutnal..ale jednou za cas naprosto mimořádně pri nejake.prilezitosti. ne bezna strava. Kafe s sebou je blbost, sladky Alci nekupuju temer vubec, jednou za mesic brumika. Avokado jsem jeste.nemela..holt vitaminy dohanim jinak.
A taky zijeme.

gnozka
10. dub 2017

Přesně jak pise
@78marcela , také používám babylove. Cena je úplne někde jinde a kvalita je stejna . Stejne tak plínky . Kupuji v akci v Lidlu . Ja si dělám i jídelníček . Rozepisi si na mesic co budu vařit o víkendu a nakoupim přesně podle toho . V tydnu dělám rychlovky typu syrová omáčka s testovinami, jsme na jidlo vesměs dva , dceři je 17 mes . Mam 1000,- na tyden a přesto vlak nejede . Drogerií mam tak na 500,- mes . Nekdy neni moc potreba tak z toho ušetřím treba na dalsi mesic kdy je potreba koupit treba praci prášek který kupuji také vetsinou v akci v Lidlu za 169,- a vydrží opravdu dlouho . Veci na dceru také kupuji spíše na bazarku . Driv jsem brala docela veliké peníze ale materska je materska a musíme se uskromnit ale jde to .

petrasipkova1
10. dub 2017

@78marcela Obdivuju tě, čtu ty tvoje příspěvky a jsem bohužel někde jinde a neumím to nějak v sobě přenastavit, snažim se v podstatě každý měsíc začít jinak a vždycky to sklouzne k tomu samému, tak budu asi celou mateřskou čekat na výplatu, no 😀 😀 možná až dokud děti nevyrostou .... Naštěstí mám šetřícího manžela, který mě trochu hlídá, ale přesně jak tu píše @garlic , avokádo, čerstvého lososa z Makra, vínečko, dcerce pokaždé něco na sebe, nějakou hračku, dneska jsem byla na nákupu se seznamem a přes 1000 Kč jen to švihlo, v košíku nula nula nic, sní se to hned, zítra přijedou 4 kamarádky s dětma na celý den, takže bude po nákupu hned. Někdo psal, že to má na týden pro rodinu. Jdu do zdravé výživy, 500 Kč , semínka, mouky, něco pro malou. A tak je to se vším, boty kupuji dcerce barefoot, včera jsem objednala, kravské mléko doma nevedeme, takže zatím bude mít Sunar, ale o to nejde, chtěla bych si to v hlavě přenastavit, ale je to těžké, zajímavé na to tom je, že sobě nic nekupuju, obelečení mám stoleté, boty taky, kosmetiku nevedeme, drogerie jen základní, prostě jsme asi rozežraná rodina a hodně peněz dáváme za malou, tam prostě šetřit neumím. A to doma vařím, peču, do restaurace chodíme max jednou měsíčně někde na výletě, rodiče šetřit nemuseli a já se to musím naučit chtě naučit, jinak ze mě muž zešílí. Možná by se to i zkouslo, ale doděláváme dům, nemáme ještě vybavení, takže se pořád něco kupuje a oba jsme špatní z toho, že se nic moc neušetří, max pár tisícovek, co dostaneme k narozkám od rodičů, nebo k Vánocům, to si dáváme na železnou zásobu na horší časy. No, musím na sobě zamakat, díky za tvoje příspěvky, jsou hodně motivující.

mlynkova85
10. dub 2017

To mi připomnělo, že když jsem byla na mateřské s 2 dětma měla jsem pro 4 členy domácnosti 8000 Kč na všechno z toho 2000 manžel projezdil autem.už si ani nedokážu představit jak jsem to vlastně zvládla finančně a manžel mi ještě tvrdil, že si žijeme nad poměry 🙂 🙂 a to je to zpátky jen 2 roky. V tu dobu všechno co se našetřilo padlo většinou do auta nebo dětí. V tu dobu byl náš příjem pouhých 19000 ale na čem se dá určitě hodně ušetřit je maso to byla vždy obrovská položka dále plínky a příkrmy.
Já jsem dětem vařila příkrmy doma koupila jsem jim i pravou svíčkovou a porce mě vždy vyšla na pár korun

kytiii1
10. dub 2017

Otázka mě zaujala... zkusím taky přispět:
Byly časy, kdy jsem měla na měsíc 25 tisíc a z toho šlo skoro 15 tisíc do háje... a to jsme museli našetřit na vyplacení švagrové z baráku... Takže:
1. jídlo - děti byly kojené - ale kdyby nebyly určitě bych od roku věku omezila UM na jednu dávku denně, zbytek jogurty a kaše (doma vařené - ne instantí), příkrmy opět doma vařené, ne skleničky; já vařila denně - kupovala jsem často skelety a např. kachní krky, které jsem vyvařila do vývaru a vařené maso použila do rizota nebo těstovinového salátu - za 30-50,- kompletní večeře; dělala jsem si jídelníčky na týden dopředu. Čočka s vejcem; omáčky s domácím knedlíkem; palačinky s tvarohem a domácí marmeládou; hodně jsem pekla, škvařila si sádlo - ze škvarků pekla škvarkové placky (nepřekonatelná je kuchařka Romana Vaňka). Jogurty jsem kupovala kvalitní bílé ve velkém kelímku a jedli jsme je s pokrájeným ovocem, obyč.vločkami, rozinkami a marmeládou; pudinky jsem vařila (nekupovala) - s piškoty, ovocem, rozinkami opět výborná svačinka... žádné brumíky - není nad domácí bábovku - za stejné peníze - 8 porcí místo jedné... a pokaždé může být jiná! a bez zlepšovačů mouky a konzervantů...
2. plenky - pokud je dítěti víc jak 20 měsíců - prostě odnaučit; už to, že bude přes den bez plen - velké plus - prostě vydržet 14 dní a převlékat v jednom kuse... jedna noční plena už nikoho nevytrhne (finančně); ubrousky jsem nepoužívala nikdy - není nad proud čisté vody a suchý ručník, preventivně jsem ničím nemazala... a NIKDY jsem neměla dítě opruzené, často jsem kontrolovala, aby nebyly dlouho v mokru a špíně...
3. oblečení - bazary - po známých... stačí jeden hezký komplet sezoně na návštěvy... zbytek může být flekatý či obnošený... dítěti do 5-6 let je to šumák, co má na sobě...
4. volnočasové aktivity volit beznákladové - procházky, výlety na kole, ne promo akce v nákupácích, kde pak člověk koupí i to, co nechtěl...
5. nejlepší hračky jsou kamínky, klacíky, kaluže, písek... a ty nestojí nic... hračky doma stejně akorát dělají bordel... a starší děti lépe zabaví tempery a šutry, než padesátá stavebnice nebo blikací auto...
6. drogerie? opravdu je nutný tento drahý sprchový gel? nestačilo by mýdlo? prací prášek Lidl, tablety do myčky taky Lidl... s normální drogerií jsou ceny třetinové...
My se dostali na výdaje 8000,-/měsíc a 2000,- jsem ušetřila (6000,- jídlo, 1000,- benzín, zbytek drogerie a mimořádné výdaje - boty, oblečení) - dětem často něco kupovali prarodiče - vždy se ptali, co potřebují...

sahrazad1
10. dub 2017

@78marcela mam dotaz, 600 kc za pleny v akci...jak casto prebalujes? Me setreni ceka taky, dalsi decko na ceste, ale tohle se mi zda, ze prebalujes malo...balik na 10 dnu. Asi mas uz decko vetsi...

ancickahyksova
autor
10. dub 2017

Díky všem za rady.Co se týče mléka,zkoušeli jsme všechny značky kromě hami a nesedlo ji ani jedno.Jen ten Nutrilon.Plenky máme Dada,beru od paní,která v polsku bere i vlhceny ubrousky,sprchace atd,takže na tom taky setrim.Oblečení malé peru v gelu Batole,když je na akci Lovela,tak v té.Pro nás kupují na prádlo jedině to co je v akci.Avivaz nepoužívám,toaletak beru obyc tesco :D Granule pro psa kupuji pouze na akci.Obědy nás vyjdou na 4000+4000 na pečivo,salámy,jogurty atd.Teď si necháváme obědy vozit,protože po spocitani nás to vyšlo úplně na stejno,dokonce levněji.Měsíčně projezdime 2000,takže 2500 zbývá na lékárnu a tak.V tom jídle mám tedy zapocitana i mléka pro malou.Jogurty kupuji ty levnější,žádný pribinaky nebo tak...Zkusím ještě ušetřit na jídle,ale i tak to jsou hrozný palky :(

ladylass
10. dub 2017

@sahrazad1 já dám za pleny taky tak a mám 8mi měsíční, v dm mají 100ks plen za 350kč a denně jich má malá tak 6ks cca a nebo pak kupuju šmoulý nebo sovičkové z tesca ve velkém balení je jich kolem 60ti a stojí 180kč v akci

zyky
10. dub 2017

@ancickahyksova zkuste opravdu látkové pleny, ne každému se do toho chce. Je potřeba častěji přebalovat ale peněz ušetříte spousty. Mam dceru ( 5.měsíců ) a látkujeme. Papírovou plenu dávám jen na noc a nebo když jdeme na prochazku takže spotrebuji dvě max tři papírové pleny denně a balení mi žák vydrží na měsíc. A to už je sakra znát. Na energii, vodě a prášku pak už je to jen korunova položka. Látkové pleny mám půjčené od kamarádky takže náklady na pořízení taky žádné 🙂🙂

78marcela
10. dub 2017

@sahrazad1 cca 5-6 plen denně. Mala ma 19 mesicu.

aggravate89
10. dub 2017

@ancickahyksova tak mi jsme tri, dva dospeli a 9ti mesicni syn a mame cca 53 tisic i s moji naterskou. Z toho i setrime a pritel taky na me nadaval ze tyden pred vyplatou nemame moc penez. Pohadali jsme se a nakonec se dohodli ze pritel vse zaplati a da cca 5-7 tisic na setreni a me da cca 17000 na maleho a na hospodareni v domavnosti. Vzdy si rozpocitam kolik mam na den penez a to co kazdy den zbyde davam stranou na necekane vydaje.

78marcela
10. dub 2017

@petrasipkova1 znovu rikam, je to o tom chteni..mne.k.tomu donutila nouze, coz mi pomohlo, protoze kdyz nemas, tak proste.nemas a neudelas nic.
Pokud clovek penize ma, jde to hur. Sama na sobe vidim, ze ted jak jsem pracovala pri rodicaku a darilo se trochu líp, tak jsem občas taky prekrocila.rozpocet..třeba ted v breznu.. ale jinak se snazim se hlidat, a doufam, ze jakmile nastoupím do prace, budu v tomto rezimu pokračovat.

ditta01
10. dub 2017

Já jsem zjistila že taky nejvíce peněz utratim za dceru za kraviny to je tam kolotoč v obchodaku bonbóny tak nějaká drobná hračka a už to jede...

sonik05
11. dub 2017

Co se tyka kosmetiky, plen a potreb pro male miminko,tak si myslim,ze se vyplati jednou za cca 4-6 mesicu vyrazit na nakup do Nemecka (pokud nejste z druhe casti republiky). V DM tam balik plen vychazi o 100 kc levneji a o kvalite ani nemluvim (opravdu jsou jemnejsi). Sampony, sprchove gely apod. nakoupite od Fa, Elseve v prepoctu za 25 kc, avivaz take tak. My vzdy nakupovali vice zasob,takze i kdyz se zapocitala nafta na cestu,usetrili jsme a s kvalitou jsou tam opravdu jinde.

pajounek
11. dub 2017

@ancickahyksova um bych zkusila za nejaky cas zmenit znovu na levnejsi variantu a zamerit se na to jidlo. Dovazene obedy preci opravdu nevyjdou lepe nez uvarene. Kdyz uvarim gulas na dva dny, nedam za nej prece treba kolem 300,-. Neto takova kopracka (vajicko, brambor) neni stejne draha jako koupeny obed..
Penize, co bys chtela usetrit, prvni mesic treba 1000,-, pak klidne zvysovat, dat stranou hned a proste nejsou. Zbytek rozpocitat na jednotlive tydny a s tim hospodarit.
Nevim cenu plenek, ale ja beru v Kaufu male baleni 28ks za 100,- a jsem s nimi moc spokojena.

ilonne
11. dub 2017

@ancickahyksova Myslin, ze dost by jsi mohla usetrit na jidle. Prece doma uvarene jidlo musi byt levnejsi nez kazdodenni dovoz. Spoustu jidel udelas na vic dni. A muzes si prebytky i zamrazit. Z kazdeho jidla odebiram 2-3 porce a davam do mrazaku pro pripad, ze nestihnu uvarit.

sedmiteckas
11. dub 2017

@garlic Přesně, taky si myslím, že lidi to prostě mají nastavené každý jinak, co pro jednoho znamená luxus, pro druhého znamená naprostý standard a naopak...

garlic
11. dub 2017

@ilonne kupování hotových obědů mě taky zarazilo. Určitě vyjde levněji vařit doma (pokud tedy nekupuje porci za dvacku), ale na druhou stranu má 4 měsíční a 23 měsíční dítě, to chápu, že na to nemá enegrii, chlap asi taky nebude úplně fungovat jak by měl. Asi je to pro ně v tuto chvíli priorita ....

laurinka2016
11. dub 2017

Zdravím k tématu to šetření na jídle je opravdu znát, také se učím a zatím úspěšně jak ušetřit na sobě s přítelem co se týče jídla, funguje týdenní rozpočet a dopředu vymyslet co se bude vařit a podle toho nakupovat v akci v obchodě. Ale co mě opravdu zaráží jsou tady rady typu dávat kravské mléko a nebo měnit umělou výživu dítěti. Určitě není dobré dítěti dávat kravské mléko mám dítě alergické na laktózu díky tomuto a dalším lítáme dost po doktorech a tyto informace mám od lékařů, dítě do 3 let věku je dobré dávat Umm pokud si ho žádá

laurinka2016
11. dub 2017

Umm má jiné složení než normální kravské navíc kravské nebo i jiné obsahuje jiné látky a enzymy a děti některé tyto enzymy nedokáže štěpit, tolik k výživě dítěte rozhodně pokud sedí nutrilon tak neměnit... Já prostě co se týče dcery a jejich potřeb ať už Umm nebo čehokoliv nasetrim, kupuji sice oblečení většinou z druhé ruky ale prostě hezké.