Jdu se synem k doktorovi, mám nárok na placené volno?

nnniky
12. dub 2017

Maminky, prosím o radu. Jdu se synem na odběry k dr. Mám nárok v práci na placené volno? Když jsem jako doprovod syna?

j.a.n.i
12. dub 2017

@nnniky Ano máš, na dobu nezbytně nutnou, pokud to nešlo zařídit mimo pracovní dobu, předpokládám, že odběry se dělají jen v ranních či dopoledních hodinách, takže jo, ale i tak byste měli jít co nejdříve, abys pak byla co nejdříve v práci.

nnniky
autor
12. dub 2017

@j.a.n.i děkuji za info. A mám nárok na celý den? Někde jsem četla, že lze proplatit až jeden den.

soyevita
12. dub 2017

@nnniky Je to až 1den ,ale předpokládám,že pokud jdete na odběry,není to na celý den.Záleží co Ti napíší do propustky....

j.a.n.i
12. dub 2017

@nnniky Máš nárok na dobu nezbytně nutnou, což pochybuju, že prokážeš, že na odběry je potřeba celý den.

nnniky
autor
12. dub 2017

@j.a.n.i
@soyevita
Děkuji za informace. Jasně, že na odběry nebudu potřebovat volno na celý den. Šlo mi o to, že za 14dní jde syn na operaci a jeden den má předoperační vyšetření pak ho pustí na víkend domu, tak jestli na tento den dostanu volno na celý den, protože do práce se už nedostanu. Děkuji.

lovely_creature
13. dub 2017

@nnniky kdy zaměstnanec nemůže konat práci z důvodu doprovodu rodinného příslušníka k lékaři jedná se o překážku v práci na straně zaměstnance (§ 199 zákoníku práce). Tuto situaci upravuje nařízení vlády č. 590/2006 Sb. v bodě 8, kde se stanoví, že pracovní volno k doprovodu rodinného příslušníka do zdravotnického zařízení k vyšetření nebo ošetření při náhlém onemocnění nebo úrazu a k předem stanovenému vyšetření, ošetření nebo léčení se poskytne jen jednomu z rodinných příslušníků na nezbytně nutnou dobu, nejvýše však na 1 den, byl-li doprovod nezbytný a uvedené úkony nebylo možno provést mimo pracovní dobu

1. s náhradou mzdy nebo platu, jde-li o doprovod manžela, druha nebo dítěte, jakož i rodiče a prarodiče zaměstnance nebo jeho manžela. Má-li zaměstnanec nárok na ošetřovné z nemocenského pojištění, nepřísluší mu náhrada mzdy nebo platu.

j.a.n.i
13. dub 2017

@nnniky Tak pokud nebudou trvat cely den, tak se mas pak vratit, jake, ze se tam nedostanes?

nnniky
autor
13. dub 2017

@j.a.n.i
@lovely_creature
Děkuji za info 🙂