Jednosměnný provoz - noční směny. Jak se bránit?

20. kvě 2023

Ahoj holky,
v práci teď řešíme. Chtějí nám, na určitých pozicích, nařídit noční směny, které budou "pravidlem", kdy nově po nás chtějí 3-4 noční směny v měsíci. Ve smlouvách máme psáno - jednosměnný provoz s pozvolným nástupem. Může nám to zaměstnavatel nařídit, i když máme ve smlouvě jasně dáno, že jsme jednosměnný provoz? Má na to právo? Upřímně jsme z toho všichni nešťastní, tak zda má cenu se bránit.

exbordelar
20. kvě 2023

Ja myslim, ze naridit ti to nemuze a musi se udelat nova smlouva, nebo dodatek, ktery bud podepises nebo nepodepises…

autor
21. kvě 2023

@exbordelar nové smlouvy žádné nebudou, ani dodatky. Obhajuji to tím, že se to může. Snažila jsem se to najít v zákoníku, ale asi špatně hledám 😳😅

eviicka
21. kvě 2023

Myslím si, že pokud jich bude takto málo, tak může (ale pouze si to myslím). Já měla v práci též jednosměnný provoz v určitou denní dobu a nevadilo, že jednou týdně to bylo jinak a přesahovalo to i do noci. Nikde ve smlouvě to zmiňované být nemuselo. Zákoník se u nás dodržoval na 100%.
Ale je to jen domněnka, na základě zkušeností.

autor
21. kvě 2023

@eviicka u nás je právě zákoník zakázané slovo. 🥴 ale protože máme v kolektivu převážně matky samozivitelky a starší lidi, tak toto nám přijde už trošku moc... Nikdy jsme noční nedělali. Ale teď začali vymýšlet.

hezz17
21. kvě 2023

To pri jednosmennem provozu urcite nelze. Na praci v noci musis mit i extra povoleni od lekare.

exbordelar
21. kvě 2023

Hele, pokud jde o deti, tak ja jsem v tomhle nekompromisni. Narizovat si muzou co chcou, ale jestlize ma zamestnankyne male decko, tak se na nakou nocni muze 🖕🏼. Asi ho s sebou vezme tezko na nocni. Nehlede na to, i kdyz by hlidani v noci teoreticky mela, tak pak musi druhy den fungovat a starat se o nej. Vim, o cem mluvim, a to jsem na nocni zvykla. Delat program narocnemu decku a fungovat az do vecera po vyzivne sichte je ocistec. Takze ja mam v tomhle jasno, a zamestnavateli bych to na tvem miste odmitla, kdyz to nemas napsane ve smlouve.

eviicka
21. kvě 2023

https://www.podnikatel.cz/clanky/prace-v-nocni-...

Tady je popsán rozdíl, co jsem myslela. Myslím, že zvlášť povolení potřeba nebude.

martinka_33
21. kvě 2023

@exbordelar mam kolegyni samoživitelku a noční jí naopak nevadí, protože noc je jediná doba kdy její nemocná maminka zvládne hlídání.... Po noční vyzvedne kluka u babičky, dá ho do školky, vyspí se, odpolesne je s ním, večer ho dá k babičce a jde do práce...

autor
21. kvě 2023

@hezz17 posílají nás teď na zdravotní prohlídky - karpaly, spirometrie a zátěžový test. Dodatky ke smlouvě však prý nedostaneme žádné. Dokonce nás zařadili do pracovní kategorie c. 3. Hodně kolegů už na tom vyletělo. A to podotýkám, že se jedná o obchodní provoz - převážně jen dobalovani zboží a práce ve skladu. my už fakt nevíme, kudy kam 😏

squezy
22. kvě 2023

Nevim, jestli to pomůže, ale hodně pracaku třeba v krajských městech ma bezplatnou právnickou poradnu. Tam by mohli pomoct.

terka_37
22. kvě 2023

Pokud máš ve smlouvě jednosměnný provoz, tak nelze. Když jsem si k jednosměnnemi provozu brala i noční, dostala jsem nový dodatek ke smlouvě a musela jsem i znovu na prohlídku na pracovní lékařství.

konidana
22. kvě 2023

@terka_37 mne to dava smysl, jak se pise v odkazu @eviicka . Zalezi na frekvenci. Kvuli jedne nocni za pul roku po nas nikdo nic nechtel a obavam se ze to fakt neni nutne. Na druhou stranu bylo potreba jen par pracovniku pres jednu noc parkrat rocne , takze se vzdy nekdo nasel, kdo si chtel zkusit i praci v noci za jinych podminek. (A delali jsme jen mezi pulnici a 4.rano, a pak domu , a dalsi den volno. Jako 4h v noci misto 8h pres den je celkem fer) Jednou jsem tam sla i naivni ja mlada, no ale od te doby vim, ze nocni delat fakt nemuzu😅

konidana
22. kvě 2023

@terka_37 ve smlouve jsme meli normalni praci denni na 8h cca 7 az 15.30

autor
22. kvě 2023

No nebude to vyloženě "nárazová záležitost". Ty noční budou 3-4 v měsíci. Jako ano, není to šílenost, jsou lidé, co jedou klidně i dva týdny v jednom měsíci. Ale my x let děláme přes den. A najednou takové výmysly. 😏

drep
22. kvě 2023

Nejsem personalista, jen někdo, kdo pracuje v noci. Já z toho odkazu chápu, že v práce v noci, je někdo, kdo párkrát do roka jede na služebku a vyjíždí ( a tedy práci vykazuje) v 5:30 nebo dodělává inventuru do půlnoci. Vy budete mít jednu noční týdně. To ná spousta starších směnujících sester nebo doktorů a už to normálně spadá do kategorie pracovník pracující v noci. Je třeba mimořádná PLS, má to svý kontraindikace a hlavně si myslím, že při smlouvě na jednosměnný provoz to nařídit nemůžeš a musí to být se souhlasem zamstnance a dodatkem.

zelenaesmolda
22. kvě 2023

Obratila bych se s dotazem na pravnika.Byvaji i poradny zdarma.A samozrejme,ze vam reknou,ze se to muze.Prece vam nereknou,ze porusuji zakonik prace.