Kdo má povinnost nahlásit status studenta na pojišťovnu?

emamir
6. srp 2020

Ahoj holky, sestra 2 roky pracuje u zaměstnavatele (hned po maturitě). Nyní je na nemocenské a končí ji smlouva, no a na pojišťovně zjistila, že má pořád status studenta. Není tohle povinností zaměstnavatele? Hlásit zdravotní pojišťovně tuhle skutečnost? Nebo si tam měla zajít sama a ohlásit, že končí SŠ a začíná pracovat?.

mzacikova
6. srp 2020

@emamir nevím jak u zaměstnavatele. Ale ja, když přestupovala na škole, tak jedna to řešila sama a ta druhá ne - musela jsem na pojišťovnu sama

jjasmina
6. srp 2020

@emamir já jsem to kdysi hlásila sama

klaarusa
6. srp 2020

@emamir musí sama (nebo alespoň u me pojišťovny mi to bylo řečeno).Já také počítala s tím, že zaměstnavatel.

emamir
autor
6. srp 2020

Díky holky.
Já mám právě za to, že to má hlásit zaměstnavatel. Jelikož ten pak vlastně platí zdravotní pojištění.

emamir
autor
6. srp 2020

@klaarusa a je za to nějaký postih? Teď tak přemýšlím, že já taky nikdy nic na pojišťovnu nahlásila🤭.

klaarusa
6. srp 2020

@emamir naštěstí to proslo v pořádku. Samozřejmě jsem se omluvila, a vysvětlila jim me důvody, proč jsem to nenahlásila.

verionka
6. srp 2020

Vždycky je lepší si to ověřit. Já zase když byla na VŠ, tak mi přišla pokuta, že nemam už tři roky hrazené pojisteni, prostě mě škola zapomněla nahlásit.

malenka3
6. srp 2020

A má status studenta a status zaměstnance, nebo jenom status studenta?
V prvním případě pochybila ona, měla se odhlásit, že už nestuduje, to rozhodně není povinnost zaměstnavatele.

Pokud má ale na pojišťovně hlášen jen status studenta, pochybil i zaměstnavatel, protože ji nenahlásil jako zaměstnance a nejspíš za ní tedy neodvádí pojistné. Ale to doufám, že to není tento případ.

martt
6. srp 2020

@emamir Ja jsem řešila neco podobného akorat s tím rozdílem, že když jsem si po škole našla práci byla jsem chvíli na pracáku. Z pracáku jsem se odhlasila s tím, že mi řekli, že mne zaměstnavatel přihlásí na pojišťovnu sám. Asi po třech měsících kdyz už jsem pracovala mi přišel dopis, že dlužím na zdravotním pojištění, že tam mám stále status nezaměstnana. Došla jsem si tam s pracovní smlouvou a na pojistovne si to pak doresili ze zaměstnavatelem sami. Údajně si to nějak mezi sebou špatně předali.

j.a.n.i
18. srp 2020

@emamir A jak by mel zamestnavatel vedet, kdy si skoncila skolu? On je povinen te nahlasit jako zamestnance, ale zbytek je tvuj.