Kdy končí rodičovská dovolená?

barbora_rozek
30. kvě 2019

Syn má 24.6. třetí narozeniny. Zaměstnavatel musí dle zákonu držet místo v práci do 3 let věku dítěte. Znamená to, že 24. bych už měla být v zaměstnání nebo až od 25.? Čekáme druhé dítě a půjdu zřejmě na nemocenskou nebo neplacené volno nebo na paragraf. Jde mi o to, od kterého data nechat vystavit. Děkuju za rady 🙂

barchen
30. kvě 2019

@barbora_rozek Nástup do práce od 25.6.

barbora_rozek
autor
30. kvě 2019

@barchen děkuji

malenka3
30. kvě 2019

Pokud bys šla na neplacené volno, to ti musí schválit zaměstnavatel, nárok na to nemáš a po tu dobu musíš platit zdravotní pojištění. Takže nemocenská je asi jistější. Jak je to s paragrafem a zdravotkem, to nevím. Pokud teda náhodou nebudeš brát rodičovský příspěvek i po 3. narozeninách, to bys byla v klidu a zdravotní nemusela řešit.

nolies
30. kvě 2019

@malenka3 nemusí, byla by osoba pečující o dítě do 7 let.

malenka3
30. kvě 2019

@nolies jo, to máš pravdu, jedna z dalších možností, ale k tomu se musí nahlásit na pojišťovně, automaticky jí to nevznikne.

barbora_rozek
autor
2. čer 2019

@malenka3
@nolies ale tak finančně nejvýhodnější bude asi ta nemocenská nebo ještě lepší ten paragraf? I když po pravdě, jde mi o to spíš, abych nemusela oblítávat sociálku a zdravotní pojišťovnu. Nebo musím po ukončení RD hlásit něco na OSSZ?

malenka3
2. čer 2019

@barbora_rozek ano, pokud pominu, že to není košer, pak peněžně nejvýhodnější nemocenská, paragraf tak dlouho neudržíš proplacený, to je jen 9 dnů, jestli se nepletu. Na ossz nic hlásit nemusíš, jen zdravotní pojišťovna, ale pokud budeš stále zaměstnaná, tyto hlášení dělá zaměstnavatel, ne ty. Neschopenku bys taky nesla do práce, ne na sociálku. Pokud bys po RD ale ukončila pracovní poměr, tak na zdravotní pojišťovnu už musíš.
Co ten rodičovský příspěvek, už nepobíráš? Pokud bys nešla na neschopenku, bylo by nejsnazší kvůli zdravotnímu si ho natáhnout až do nástupu na md.

barbora_rozek
autor
3. čer 2019

@malenka3 rodičák ještě pobírám, ale byla jsme ho navýšit, abych dobrala než půjdu na mateřskou. Bylo mi řečeno, že kdyby se mi krylo, budu muset vracet. Ale tím, že mám smlouvu na dobu neurčitou se musím hned po narozkách syna vracet do práce (jde mi o 9 dní (6pracovních)), tak přemýšlím jak to vyšmoulit. Nejlíp se mi furt jeví ta neschopenka

malenka3
3. čer 2019

@barbora_rozek aha, tak to je fakt jen na překrytí, těch pár dnů, pak bude lepší ošetřovačka, protože těch 9 dnů ti stačí a nemocenskou máš první tři dny neplacenou a platí se až od 4. dne. Navíc vycházky. U ošetřovačky se platí hned a pokud vím, tak se na žádné vycházky u toho nehraje.

barbora_rozek
autor
3. čer 2019

děkuju za odpověď a rady. No je to vtipné, že mi jde jen o pár dní a už je to problém...