Kdy mám nárok na stravenky?

klarisa6
4. říj 2016

Ahojky, nějak se mi nedaří se přesně dočíst o tom - za kolik odpracovaných hodin denně, ve státním podniku, mám nárok na stravenky?
Prý, když jen odpracuji 8 hodin denně. Jinak prý na ně nárok nemám. Je to tak?
Nyní jsem na rodičovské. Ale potřebovala bych potom po nástupu mít cca půl roku zkrácený úvazek, než mi dcerku vezmou do školky. A nerada bych přišla o stravenky.
Děkuji 😉

astyna
5. říj 2016

Na příspěvek na stravování či stravenku nevzniká zaměstnanci automaticky nárok. Ze zákona mu zaměstnavatel musí pouze umožnit stravování, a to v době přestávek v práci. Pokud příspěvek na stravné či stravenku zaměstnancům poskytuje, dohodou v kolektivní smlouvě nebo interním předpisem určí bližší podmínky.

Takže bych hledala nějakou smlouvu - dodatek, kde o tom bude více. Já jsem měla stravenky až při 8h pracovní směně, ale dělala jsem u podnikatele. Při 7,5h jsem nic nedostávala.

bervidova
5. říj 2016

u nás jsou tyto náhrady uvedeny ve směrnici FKSP - z tohoto fondu nám přispívá zaměstnavatel částku na obědy (my tedy nemáme stravenky,protože se u nás vaří pro klienty, takže i pro nás). Nárok máme,pokud ten den odpracujeme 3 hodiny - ale i to je přesně uvedeno písemně.

nutricnihodnota
5. říj 2016

@klarisa6 My to máme v práci po pěti hodinách.

tetalucina
5. říj 2016

U nas v praci dostavame po trech odprac.hodinach - dle vnitrni smernice

klarisa6
autor
5. říj 2016

Děkuji za odpovědi. Takže jak čtu ... tak to vlastně záleží jen na zaměstnavateli ... jak to má napsané ve směrnicích...

emilly17
25. říj 2016

Ano, přesně tak, nárok na stravenky není podložen v zákoně, takže jde o dobrovolný benefit zaměstnavatele. Pokud jej však máte ve smlouvě, měl by být vyplácen.

ma_cherie
25. říj 2016

Ahoj, my dostáváme stravenky po 4 hodinách, ale nárok na půlhodinovou pauzu máme (podle zákona) NEJPOZDĚJI po 6-ti odpracovaných hodinách.. ale samozřejmě je na nás, kdy si jí vybereme nebo jak dlouhou ji mít budeme (nad 30 minut už si to ale musím naddělat)