Když se nechám zaměstnat, dají mi nemocenskou a PPM?

wwecccca
12. pro 2016

Dobrý den moje situace je takova .....ted sem.bez práce a platim si sama zdravotní pojištění ......v patek jsem zjistila že jsem tehotna ....na pracáku mi nezaplatí neschopenku a skrabnou mě z penez na dite .....chci se jen zeptat jestli se nechám od nového roku zaměstnat a hned bych tam donesla neschopenku jestli mi dají nemocenskou a pak i mateřskou na ty 3 roky tech 220 000 nebo kolik to presne je .....celej zivot dělám v soc . službách ted sem dva měsíce bez práce a nevím co mám dělat asi budeme jist hlínu před barakem. ...v takové práci nemůžu dělat tehotna ....dekuji za info

blahova_andrea
12. pro 2016

@wwecccca no asi žádný zaměstnavatel nebude nadšen, když tě přijde a ty ihned odejdeš na neschopenku. zda budeš mít nárok na mateřskou záleží zda tě tedy někdo zaměstná a na jak dlouho. na rodičák (220 000) má nárok každá žena), ale pokud budeš bez práce, tak půjdeš automaticky na 4 roky. nezmiňuješ se vůbec o otci dítěte. budeš na vše sama? pokud bude mít dítě otce, je možnost si volit délku pobírání rp díky jeho příjmu. pokud on je tedy zaměstnaný. ale nějak mi ty tvé počty nesedí. pokud jsi bez práce pouhé dva měsíce a jsi vedená na úp, proč si tedy sama platíš zdravotní pojištění? v takovém případě přece pobíráš podporu a pojištění ti hradí stát. na to, že tvrdíš, že se pohybuješ v sociální oblasti, tak píšeš dost zmatečně a pleteš jednotlivé termíny. úplně asi nemáš o problematice to správné povědomí 😉

evson_rachanda
12. pro 2016

@blahova_andrea V podstatě máš pravdu, jen 4 letý rodičák od ledna už není. I žena která nikdy nepracovala si může zvolit tříletou délku rodičovského příspěvku ;)

blahova_andrea
12. pro 2016

@evson_rachanda od kterého ledna? od toho budoucího 2017? zatím jsem o takové novince neslyšela. vím jen o variantě, kdy si nepracující žena volí variantu podle příjmu otce dítěte.

wwecccca
autor
12. pro 2016

Tak asi by ste se mela naučit cist ...na pracáku nejsem a proto si platim pojištění sama...a delam jako pecovatelka v soc.sluzbach a otec Dítěte je živnostník takže bysme taky asi moc nedostaly

evson_rachanda
12. pro 2016

@blahova_andrea Ano, od tohoto ledna a platí to pro všechny děti narozené od ledna 2016. Povinná 4 letá varianta končí.

blahova_andrea
12. pro 2016

@wwecccca na pracáku mi nezaplatí neschopenku a skrabnou mě z penez na dite

soudím dle tohoto. a proč nejsi na pracáku? neschopenku ti logicky nikdo nedá. proč taky? a pokud je podle tebe tak snadné se nechat od nového roku zaměstnat, proč tedy nepracuješ teď a sama si platíš pojištění? vše zbytečné komplikace... pokud je otec živnostník a neplatí si sám sociální pojištění, tak máš pravdu. ale jak píše evson...od 2017 se mají změnit podmínky čerpání rp, tak pokud to bude pravda, tak nebudeš muset jít na 4 roky, ale budeš moct na ty tři. každopádně nevím, proč bys měla jíst hlínu. v první řadě se má starat o tebe a dítě partner a toho píšeš, že máš.

blahova_andrea
12. pro 2016

@evson_rachanda tak to ráda uslyší moje známá, které se to týká a je to pro ni dost zásadní informace 🙂 díky

blahova_andrea
12. pro 2016

@wwecccca skrabnou mě z penez na dite - co to znamená?

zulitvi
12. pro 2016

A proč bys nesla do nového zaměstnání hned neschopenku?

terry1512
12. pro 2016

@evson_rachanda to ještě není ani schválené. Takže to těžko bude platit od ledna 2017.

evson_rachanda
12. pro 2016

@wwecccca Ty myslíš mateřskou, to je to co se dává pracujícím za splnění podmínek a dává se 6 týdnů před porodem až do půl roku dítěte. Na to navazuje rodičák který dostane každá žena.

Mateřská má ale ochranou lhůtu, tedy jestliže jsi otěhotněla ještě v zaměstnání (nepíšeš v jakém týdnu jsi) tak mateřskou dostaneš. Pokud jsi otěhotněla už bez zaměstnání tak mateřskou nedostaneš. Práci si najít můžeš, pak by jsi mohla jít na nemocenskou. Nicméně bacha, jedna paní to tak udělala a zaměstnavatel ji zažaloval za podvod protože to bylo účelové jenom pro získání nemocenské a mateřské. Takže ideálně si najím práci (musí to být HPP, ne brigáda!) a říct jak to je. Měsíc dva si odpracovat a jestliže jsi před opuštěním práce dlouhodobě pracovala na HPP tak mateřskou i nemocenskou dostaneš. Ale na to si teď jako těhotná musíš najít práci.

blahova_andrea
12. pro 2016

@evson_rachanda neplatí, že pokud otěhotněla v zaměstnání, že má na mateřskou nárok. těch podmínek je více. 270dní účasti na nemocenském pojištění za poslední dva roky a buď tedy zaměstnání nebo ochranná lhůta. ta je ale také max. tak dlouhá jako poslední zaměstnání myslím. obecně platí, že se do té lhůty vejde žena, která si odpracuje ještě první trimestr. jasně, že to není přesné, chce to pak přesně počítat, je to jen orientační pomůcka. ale podle této pomůcky by zakladatelka rozhodně nebyla v ochranné lhůtě a neměla nárok na mateřskou z předchozího zaměstnání. aspoň na mě ten dotaz dělal dojem, že teprve teď zjistila, že je těhotná, tudíž i zřejmě otěhotněla po ukončení zaměstnání. ale nejsem lékař, nevím přesné dny, takže se mohu plést 🙂

evson_rachanda
12. pro 2016

@terry1512 Aktuální stav je tento: http://www.psp.cz/sqw/historie.sqw?o=7&t=854

Oficiálně se počítalo s tím že to bude od ledna, buď to stihnou a nebo se to trochu posune. Nicméně tam není zadrhel takže to propluje svižně.

terry1512
12. pro 2016

@evson_rachanda No když to stihnou schválit,projde to oběma komorama a podepíše prezident tak snad. Já teda tomu moc nevěřím. Oni se nepřetrhnou aby udělali něco pro lidi.

blahova_andrea
12. pro 2016

@evson_rachanda no od ledna to asi nebude, ale pokud se to bude vztahovat i na děti narozené letos, tak je to vlastně jedno. zakladatelka bude rozhodně rodit až 2017, takže pro ni informace dobrá. jen to někteří rodiče budou měnit a vyřizovat zpětně, no 🙂

evson_rachanda
12. pro 2016

@blahova_andrea
Tak ještě jednou. Píšu že pokud byla předtím dlouhodobě zaměstnaná na HPP, a ano, pokud pracovala na HPP byla účastna na nemocenském pojištění ..

Ochranná lhůta je přesně 180 dní, tedy 6 měsíců. Na meteřskou může nastoupit až 8 týdnů před porodem, to jest dva měsíce. A šest plus dva je osm. Takže stačí aby byla v zaměstnaní jeden měsíc těhotenství a mateřskou dostane. Není třeba celý první trimestr ;) Právě proto je ta lhůta taková jaká je, aby byla chráněna žena co otěhotněla zaměstnaná.

evson_rachanda
12. pro 2016

@blahova_andrea Pokud zjistila teď že je čerstvě těhotná tak jí to nevyjde. Ale to nepsala a ne každý počůravá test každý měsíc. Hodně žen zjistí těhotenství kolem 20. tt. Kdo ví jak to zakladatelka přesně má.

anelamates
12. pro 2016

A proč bys měla jít na neschopenku, prosím? Jsi počítám těhotná, ne nemocná.

wwecccca
autor
12. pro 2016

Aha a co bych podle vás mela dělat ???si to zkuste ze seniorama. ...myslíte že je ta práce lehka????nebo mam jít makat do fabriky ???to taky není žádná slava

wwecccca
autor
12. pro 2016

Nejsem zaměstnána protoze dělám sociální pracovníci pro lidi co jsou doma a nechcou do domova .....na živnost jsem chtěla jít od nového roku a to ted zřejmne nic neresi .....v kterém týdnů jsem nevím na gynekologii jdu az příští pondělí ...jen sem chtěla pomoct a ne si tady cist příspěvky ze nejsem nemocna a podobne

wwecccca
autor
12. pro 2016

A to ze sem tehotna sem zjistila v patek ......je to mě první dite a nevím co by na tom bylo špatného jít na nemocenskou mit nějaký peníze a Byt v klidu než se patlat s břichem v práci či mit jedno dite a nejsem žádná socka co chce mit deset děcek a ždímat stat

mulgrew
12. pro 2016

@wwecccca cist tu vsichni umi. pokud jsi nezamestnana dva mesice, nechapu, proc nejsi na pracaku. pokud jsi otehotnela až ted, nemás narok na nic, jen na rodicovský prispěvek od porodu. nechat se zamestnat a jit na neschopenku ti nepomuze, existuje neco jako zkusebni doba.a pokud je manzel osvc a neplati si ke zdravotnimu i nemocenske, tak si ani nebudes moc vybrat delku rodicaku, ale automaticky dostanes 4 roky

terry1512
12. pro 2016

Můžeš zkusit se nechat někde zaměstnat,ale upřímně nevím jestli tě jako těhotnou někde vezmou. Neschopenka ti asi nic neřeší, stejně byd nedostala žádné penize.
Každopádně nárok na RP má každá žena. Žádat můžeš po porodu s rodným listem dítěte.
Bohužel pro Vás bude nejspíš platit 4 léta varianta. Vzhledem k tomu že nelze žádat ani přes přítele. Ovšem pokud projde ta novela, budete si moc zvolit částku.

megynka13
12. pro 2016

Podle zákona nesmíš v práci, pokud o ni žádáš, zatajit, že jsi těhotná. A v takovém případě tě, se skoro 100% jistotou, nepřijmou ... Navíc první 3 měsíce jsi ve zkušení době, takže pokud by jsi často marodila, stejně tě vyhodí.

wwecccca
autor
12. pro 2016

Ale přece když marodim nikdo mě vyhodit nemůže pokud neschopenku nekukoncim. ...a přítel plati zdravotní a socialni

megynka13
12. pro 2016

No to nemohou, ale mohou tě vyhodit okamžitě, jak ji ukončíš. A to bys musela být na rizikovém, aby tě nechali doma, jinak ti neschopenku na celou dobu těhotenství nikdo nedá - není to nemoc ;) A těhotnou tě stejně nikde nepřijmou, to bys musela mít opravdu hooodně velké štěstí.

terry1512
12. pro 2016

@wwecccca No vyhodit ne. Ale prostě po konci zkušebky, ukončí pracovní poměr. Zdravotní a sociální je dobré a pro nárok to nic neřeší. Musel by platit nemocenském pojištění.

blahova_andrea
12. pro 2016

@wwecccca no jak tu bylo psáno, nechat se zaměstnat jen kvůli dávkám je podvod a může se ti to vymstít. samozřejmě nemůžeš jít tahat důchodce, když čekáš mimčo. holt buď si najdeš něco mimo obor, něco méně náročného a pracovat chvíli budeš a nebo se holt s penězma budete muset naučit vyjít nějak jinak. přítel vydělá málo? neuživil by vás? nikdo ti přece nepsal, že jsi socka a chceš rodit a být na dávkách do smrti. ale podat to stylem: nechám se zaměstnat a hned druhý den jdu na neschopenku, to nebyla zrovna šťastná formulace. třeba práci vůbec neseženeš a nebo najdeš nějakou fajn, to teď nevíš. každopádně těhotenství opravdu není nemoc. jasně, že s ním nejde dělat každou práci a nebo může mít žena komplikace a pak je na místě být doma v klidu. jen hodně pracujících maminek už je tu alergická na příspěvky typu: jsem na neschopence, těhotná, proč mám sakra tak krátké vycházky, když chci někam jít, tak nemůžu!? nebo proč mě nezajistí někdo jiný (chlap, stát...), proč se mám starat sama? chci ležet s pupíkem doma a chodit jen po nákupech...apod. to se nediv. každá žena to má nastavené jinak a hlavně mnoho žen toho musejí zvládnout mnohem víc než najít // a lehnout do postele 😉 je to web. nikdo tě tu nezná, nevidíme ti do tváře, neslyšíme tón hlasu atd...takže každý soudí a reaguje jen dle toho, jaká písmenka vypustíš z klávesnice a to může být ošemetné!

wwecccca
autor
12. pro 2016

Takže jednoduše a sstručném v p*deli a budu přebalovat seniory ještě v 7 měsíců .....skvely nic lepšího mě potkat nemohlo .....pokud vím tak zdravotní sestry a socialni pracovnice dostávaji neschopenku hned kvůli riziku bakterii a tak ne???

blahova_andrea
12. pro 2016

@terry1512 no volit částku sice jo, ale stejně jen do výše 7600,- 😉