Konec prac. smlouvy na začátku MD - mám nárok na PPM?

meganunu
5. lis 2015

Holky, sedím tu už hodiny a ještě jsem nenarazila na diskusi, která by řešila můj "problém". Mám smlouvu jako zástup za pracovní neschopnost jiné maminky, odcházela jsem na rizikové půl roku po ní. Bude se vacet do práce a mně tím ukončí smlouvu v době, kdy já nastoupím na mateřskou dovolenou s druhým dítětem (pravděpodobně až po porodu). Budu mít nárok na celých 28 týdnů PPM, když budu nezaměstnaná, nebo mi nárok na PPM jejím návratem skončí a já hned přecházím na rodičovský příspěvek?
A v případě, že by se vrátila dřív, než na mateřskou nastoupím a byla bych pár týdnů před mateřskou nezaměstnaná?
Předem díky

michalamala99
5. lis 2015

takže jsi na neschopence?pokud ano tak nárok na ppm máš.já mám něco podobného,mě prac smlouva zkončila v září,ale jsem na neschopence a na ossz mi řekly že nárok na ppm mám

michalamala99
5. lis 2015

@meganunu ale nesmíš podepsat ukončení prac.poměru

xpila
5. lis 2015

@meganunu Nárok mít budeš na celých 28 týdnů. Jakmile jednou nárok vznikne, tak je jedno, co je pak.
Kdyby se vrátila dřív, tak nezaměstnaná budeš, ale tím, že budeš až do nástupu na MD na PN, tak se na ÚP nehlásíš (a ani nemůžeš).

xpila
5. lis 2015

@michalamala99 Neschopenka s nárokem na mateřskou nesouvisí. I kdyby na ní nebyla, tak je to jedno. Stejně tak je jedno, kdyby podepsala ukončení pracovního poměru, to s tím nesouvisí.

ivetkavysocina
5. lis 2015

já myslím že nárok na ppm je, i po ukončení zaměstnání běží nějaká ochranná lhůta myslím 180 dnů, kdy ještě nárok na ppm může vzniknout (i když si nezaměstnaná). Ale radši bych si zavolala na ossz, ať je to jisté 😉

xpila
5. lis 2015

@ivetkavysocina 180 dní je maximální lhůta, která není vždy. A pokud na mateřskou nastoupí za trvání pracovního poměru, tak jí žádná lhůta ani nezajímá.

meganunu
autor
5. lis 2015

Děkuju, holky 🙂