Konec RD a ukončení pracovního poměru, co pak?

bajuse
24. bře 2017

Ahojky,
za 5 měsíců mi končí RD a měla bych nastoupit do zaměstnání, kde mám smlouvu na dobu neurčitou. Bohužel během RD jsme se přestěhovali hodně daleko a není v mých silách dojíždět 2h do zamšstnání. Budu tedy muset ukončit. Jenže nevím co potom. Dcera by měla nastoupit do školky,a já asi na pracák nebo je jiná možnost? Nepředpokládám, že dcera bude chodit do školky hned od začátku na celý den... Ale na ten pracák se mi moc nechce, jak byste to řešili vy?

zaji
24. bře 2017

a co děláš za profesi, jak dlouho asi budeš hledat práci u vás v regionu, manžel má jakou pracovní dobu? Konec RD máš akorát na začátku nového školního roku, dítě se za půl roku zase posune o hodně dál. Na pracák nemusíš, stačí na zdr. pojišťovně nahlásit, že pečuješ o dítě do 7 let věku a nemusíš platit zdr. pojištění, sociální je dobrovolné a budeš samozřejmě bez příjmu.

zuny
24. bře 2017

@bajuse Pokud zaměstnavatel změní tvé místo výkonu práce, je to z organizačních důvodů, nemusíš s tím souhlasit a on by ti měl dát výpověď, měla bys mít nárok na odstupné. Po skončení pr. poměru se můžeš přihlásit do tří dnů na pracák, sice kvůli odstupnému hned nedostaneš podporu, ale ta se posune a bude se vypočítávat ze mzdy (ne z HDP asi tři tisíce).
Já jsem byla v podobné situaci, s bývalým zaměstnavatelem jsem ukončila pr. poměr a ještě předtím jsem si prodloužila vyplácení RP na 4 roky, abych na pracák hned nemusela (měla jsem v tu dobu jinou práci na dohodu).
Hledám práci prakticky od června loňského roku, pracovala jsem 4 měsíce na dohodu a teď opět hledám, ale mám to trošku komplikovanější.....

zaji
24. bře 2017

@zuny ale pokud se zakladatelka odstěhovala, tak je to její problém, ne zaměstnavatele, na odstupné nemá nárok.

xpila
24. bře 2017

@zuny Nestěhoval se zaměstnavatel, ale ona, takže to je její problém. Chce to pořádně číst.

@bajuse Nejdřív to musíě vyřešit v práci - tzn. ukončit pracovní poměr dohodou a nebo dát výpověď, už moc času na to nemáš. Pak se můžeš hlásit na ÚP a budeš mít minimální podporu, nebo se přihlásit na pojišťovně jako osoba pečující o dítě, ale zadarmo.

zuny
24. bře 2017

@zaji @xpila sorry, to jsem si špatně přečetla. Tak v tom případě bych volila rozložení rp, jestli ti ještě nějaký zbývá - můžeš si nastoupit do zaměstnání a rp bude navíc nebo se nahlásit zdrav. poj do 7 let věku dítěte. Žádat o nějaké příspěvky (na děti, bydlení..), jestli si práci hned nenajdeš.

popelka1984
25. bře 2017

Podobnou situaci jsem v těchto dnech taky řešila. Končí mi rodičák v květnu a do původní prace nemůžu nastoupit protoze mi konec pracovní doby nejde ke školce a pracovní doba tam upravit nejde.Takže jsem se šla dohodnout ve čtvrtek do prace co s tim a byla jsem připravena ze bud mi dají výpověď z organizačních důvodů nebo půjdu dohodou a tudíž bez odstupného. O výpovědích nepadla řeč a domluvili jsme se necekane na úpravě pracovní doby. I když nebudu dělat to samé co před rodicakem tak jsem celkem šťastná. Jinak by mě čekal pracák, podpora počítaná z průměrného republikového platu což mam sotva na poplatky a mizivá možnost najít v okolí práci ke školce.