Lehčí práce v těhotenství, co když mi ji neumožní?

crazyduck85
4. srp 2012

Pracuji v supermarketu a denně pracuji s paleťákem, bednami. Je to práce těžká jak fyzicky, tak psychicky. Kdybych otěhotněla a neměla žádné problémy, tak bych chtěla dále pracovat. Problém je v tom, že se bojím, že mi vedoucí neumožní vykonávat lehčí práci - např. pokladní. Jedné kolegyni, za kterou nyní zaskakuji po dobu její MD tenkrát vedoucí řekl, buď svoji práci zvládne nebo ať jde marodit - to ale já nechci. Nevíte někdo, jak to probíhá když mi nebude moci nebo nebude chtít umožnit lehčí práci ???

ivigirl
4. srp 2012

@crazyduck85 ahoj, já myslím, že je na to zákon, pokud si těhotná, měla bys mít nějaké omezení. Já taky pracovala v hypermarketu, chodila do práce do konce co to šlo, ale jsem vedoucí. Když bylo potřeba, šla jsem na krám, skládala bedny s masem a taky jsou těžký, vyndavala zboží. Záleží jak je to u vás na obchodě, ale u nás bych to za pokladnu nevyměnila, tam se ty ženský natahají věcí víc než dost a hodně bolí záda. To spíš doplňovat, třeba koloniál, aby si měla pohyb menší a tam by se to dalo snad i líp zvládnout.

eficenka
4. srp 2012

@crazyduck85
zaměstnavatel Tě po dobu těhotenství musí přeřadit na jinou práci, kde nebudeš tahat težké věci, setkávat se s chemikáliemi atd.... Pokud na té pozici je nižší plat, musí Ti ho dorovnat... takže bych se bránila, momentálně nevím kde to je, ale dkyž pohledám, tak je to v zákoníku...

j.a.n.i
5. srp 2012

@crazyduck85 Je to přímo v zákoníku práce... plus tedy přesné hodnoty jsou ještě v nějakých přílohách...

§ 239

(1) Koná-li těhotná zaměstnankyně práci, která je těhotným zaměstnankyním zakázána nebo která podle lékařského posudku ohrožuje její těhotenství, je zaměstnavatel povinen převést ji dočasně na práci, která je pro ni vhodná a při níž může dosahovat stejného výdělku jako na dosavadní práci. Požádá-li těhotná zaměstnankyně pracující v noci o zařazení na denní práci, je zaměstnavatel povinen její žádosti vyhovět.

(2) Ustanovení odstavce 1 platí obdobně pro za- městnankyni-matku do konce devátého měsíce po porodu a zaměstnankyni, která kojí.

(3) Dosahuj e-li zaměstnankyně při práci, na niž byla převedena, bez svého zavinění nižšího výdělku než na dosavadní práci, poskytuje se jí na vyrovnání tohoto rozdílu vyrovnávací příspěvek podle zvláštního právního předpisu77).

crazyduck85
autor
6. srp 2012

@ivigirl také dělám vedoucí úseku, ale u nás dělá vedoucí úseku totéž co ostatní akorát ma navíc na starosti objednávky, reklamace a kontaktuje s dodavateli. U nás nataháme denně cca + - 600kg denně :( a to není zrovna málo a proto uvažuji o změně úseku hned jak zjistím, že jsem těhotná. Nechci už o prcka znova přijít. U nás na kase se toho taky natahá docela dost, vím to z vlastní zkušenosti, jelikož jsem tam začínala. Máme ale 5 položkovou pokladnu a na tu chodí platit hlavně "svačináři" tak by to byla pohoda.

@eficenka Moc děkuji za odpověď.

@j.a.n.i Moc děkuji za přesný zákon a ještě bych se tě zeptala, jak se postupuje když zaměstnavatel mě odmítne přeřadit na jinou pozici a řekne ať jdu marodit ??? protože když bude u mě vše v pořádku, tak se mi fakt jít marodit nechce, za tu almužnu.Díky

j.a.n.i
6. srp 2012

@crazyduck85 No, každopádně mu to musíš dát písemně, a nechat si potvrdit převzetí... pak se dá obrátit na inspektorát práce, že nebylo dle zákona vyhověno, případně tu zakázanou práci nedělat.

Ale pozor, já teď tedy nemůžu ty tabulky najít, vím, že jsem je měla v oblíbených ale... tak 600kg za směnu není nic co by bylo zakázaného a to ani pro těhotnou... tam bylo přesně uvedeno kolik toho smí být najednou (matně si vzpomínám, že snad 7,5 kg v sedě, nevím kolik vestoje), ale ty celkové sumy za směnu byly přes tunu...

mourovata
13. srp 2012

holky chtěla jsem se zaptat, mám práci, kdy chodím vymáhat pohledávky i k sociálně slabý, tmavší pleti atd., je to velký stres a taky dost rizikové na nemoce. Bohužel by mě nemohl, zaměstnavatel jinam přeřadit, nevíte, co následuje pak? Musím jít marodit?

j.a.n.i
13. srp 2012

@mourovata Tak tady nestojí otázka co když tě nemůže přeřadit, ale jestli při téhle práci máš na přeřazení nárok (což nevím, zas až tak tu přílohu o zákázaných pracech neumím, ale bojím se, že spíš nárok nebude...)
Nicméně pokud ten nárok na přeřazení dle zákona máš a zaměstnavatel nemá kam, tak je povinen tě nechat doma a platit ti plný plat, takže nějaké místo skoro vždy najde...
Ale pokud dle zákona nárok na přeřazení nemáš, tak už je to pak na tobě a nezbývalo by ti než řešit s doktorem neschopenku, ale on ti ji zas napsat nemusí, pokud si zdravotně v pořádku.