Lze pobírat podporu v nezaměstnanosti při RD?

infinity81
3. črc 2017

V mnohých zde zveřejněných diskuzích to již zaznělo, ale vždy jen okrajově, tak věřím, že tato diskuze bude užitečná. Máte prosím některá maminka zkušenost, zda lze požádat o RD a zároveň o podporu v nezaměstnanosti? Jde o situaci, kdy mi během MD vypršela pracovní smlouva a tak při nástupu na RD budu de facto bez zaměstnavatele. Pokud ano, máte s tím některá zkušenost, zda vám ji vypláceli spolu s rodičákem? Případně, jestli je zde někdo přímo z oboru, ať poradí. Moc děkuji předem všem.

almara2
3. črc 2017

Osobně si myslím,že nelze pobírat dvě dávky.k RD si můžete vydělat, kolik chcete,ale podporu vám jistě nedají.

mississka11
3. črc 2017

Podpis v nezaměstnanosti naběhne až poté, co ukončíš pobírání rodičovského příspěvku a nebudeš vedena jako matka, co se stará o dítě do 7 let. Tzn že se nahlásíš na ÚP jako žadatel o zaměstnání...

mississka11
3. črc 2017

Podpora, ne podpis

kagia
3. črc 2017

Ja jsem teda mela oboji, nijak se to nevylucuje ;)

berenika39
Odpověď byla odstraněná
Zobraz
brokovich
3. črc 2017

Zakon o zamestnanosti vylucuje pobirani PvN v dobe poskytovani davek nemocenskeho pojisteni. Rodicoveky prispevek takovou davkou neni. Ale je ji penezita pomoc v materstvi ("materska"). Po dobu jejiho pobírání byste nemohla soucadne cerpat PvN. P.S. Jen takova malickost, na up v zadosti o zarszeni do evidence prohlasujete, ze chcete a MŮŽETE pracovat, takze pokud vam up najde vhodne zamestnani ve smyslu zakona o zsmestnanosti, tak pokud je neprijmete, hrozi vam vyrazeni z evidence, a tedy i ztrata podpory.

infinity81
autor
3. črc 2017

@brokovich takže jestli to chápu dobře, tak skutečně mohu požádat o podporu a rodičák zároveň. V tuto chvíli vezme ÚP v potaz mé příjmy za poslední dva roky, a z nich vypočte podporu, což je nepochybně mnohem víc, než když bych o podporu požádala po skončení tříleté rodičovské. Na ÚP jsem byla evidována za svůj život několikrát a nikdy se mi nepokusili nic najít, tak nevím.

kagia
3. črc 2017

Taky bych se nestresovala, ze by se moc predreli a klidne muzete zadat i na zkraceny uvazek kvuli rodicaku ;)

infinity81
autor
3. črc 2017

@kagia jasný🙂 díky za zkušenost, jdu na ÚP na Praze 4, tak snad nebudou potíže.

brokovich
3. črc 2017

@infinity81 obecne plati, ze relevantni je vydelek v poslednim zamestnani...Ja jen pro info. 😉

nov.tere
6. črc 2017

@infinity81 ale pozor pokud by jsi neměla práci po skončení RD tak potom nebudeš mít nárok na podporu v nezaměstnanosti.

infinity81
autor
6. črc 2017

@nov.tere to beru, po skončení RD by mi dali něco kolem 3tis., teď mi budou vypočítávat podporu z příjmu, což je mnohonásobně víc.

madre1
6. črc 2017

Jsem stále v prac. poměru a čerpám volno na rodičovské dovolené,které mám do 3.let věku dítěte.Rodičovskou jsem si vzala do 4.let věku dítěte a teď by mě zajímalo,jak bych měla postupovat v případě,že mi v práci to volno na poslední rok neprodlouží-mám dát výpověď nebo oni se mnou sami rozvážou prac. poměr,vystaví mi zápočtový list a mám se s ním pak někde hlásit nebo až po skončení rodičovské dovolené na ÚP-jde mi o placení zdrav. pojištění?
Podpora se pak vypočítává z posledních zdanitelných příjmů nabo i z rodičovského příspěvku?

nov.tere
6. črc 2017

@infinity81 takže potom radši budeš bez peněz?

arabela23
6. črc 2017

@infinity81 taky mi během MD vypršela smlouva ale žádat o podporu mě nikdy nenapadlo, to fakt jde???

infinity81
autor
7. črc 2017

@arabela23 mrkni na můj dotaz, snažím se to tu zjistit a z diskuze výše plyne, že asi ano🙂

infinity81
autor
7. črc 2017

@nov.tere nerozumím dotazu....pokud máš na mysli že po RD budu bez peněz, tak to záleží na tom, kdy se mi podaří najít práci. Každopádně podporu v nezam.vypočítávanou maminkám po RD z jakéhosi životního minima nepovažuji za existenci ohrožující "být bez peněz", jestli to dobře počítám, jednalo by se o něco kolem 3tis., z toho nezaplatim ani měsíční účty. Volím tedy variantu vybrat si tuto sociální podporu v době, kdy je její výše mnohem zajímavější.

nov.tere
7. črc 2017

@infinity81 tak pro někoho to minimum musí stačit a někomu aj pomůže. Ale pokud je pro tebe lepší nula než 3tisíce tak pak si to vyber.

arabela23
7. črc 2017

@infinity81 ano, kamarádka mi potvrdila, že to jde, do tri dnu po md se nahlasit na UP 🙂

blahova_andrea
7. črc 2017

@madre1 na ten čtvrtý rok si musíš požádat v práci o neplacené volno. buď ti ho schválí nebo se dohodnete na ukončení a nebo budou chtít, aby jsi nastoupila a ty můžeš dát výpověď. buď můžeš jít na úp nebo se nahlásit na pojišťovně jako matka pečující o dítě nebo si prodloužit pobírání RP. z toho titulu ti dál bude hrazeno zdravotní pojištění. já to takto budu mít od příštího měsíce. budu mít neplacené volno v práci, natáhla jsem si čerpání RP s menší částkou a budu dál s dcerou doma. ZP za mě hradí stát.

madre1
8. črc 2017

@blahova_andrea ,pobírání rodičovského příspěvku mám nastaveno do 4.let věku dítěte od začátku.Takže když mi bude v jeho 3.letech ukončen prac. poměr,stačí se na ÚP nahásit až za rok(kvůli placení zdrav. pojištění)nebo hned po skončení prac. poměru?

jaja01k
8. črc 2017

@madre1 Kvuli zdravotnimu pojisteni na UP nemusis, kdyz budes pobirat RP.

blahova_andrea
8. črc 2017

@madre1 kvůli zdravotnímu pojištění se tam hlásit opravdu nemusíš. to ti bude hrazeno i tak. takže jde spíš o to jestli tě čeká slušná podpora v nezaměstnanosti, že by ses nahlásila kvůli tomu. lze pobírat RP i PvN zároveň.

madre1
8. črc 2017

@blahova_andrea ,to je sice pravda,ale v tom případě by mi hrozilo,že bych musela nastoupit do zaměstnání,když mi ho ÚP sežene.Jelikož nedisponujeme hlídacími babičkami,nechce se mi do toho jí jen kvůli pár korunám navíc 🙂

blahova_andrea
8. črc 2017

@madre1 záleží kolik korun to u vás dělá a taky jak moc věříte úp, že by našel práci. nevím o nikom, komu by kdy našli. já tam byla několikrát a práci jsem si vždy našla sama.