Má nárok zaměstnavatel na potvrzení, že nejsem těhotná?

berblin
28. dub 2016

Pro jednu firmu pracuji na úvazek 00prd, de facto jezdím pouze tlumočit do zahraničí. Na konci června mám odjet na pár dnů do Brazílie a následně do Afriky a zaměstnavatel si cesty podmiňuje potvrzením z gyndy, že nejsem těhotná. Má vůbec na to právo? Chtěla jsem to řešit pouze čestným prohlášením, ale to je vůbec nezajímá.

mirin89
28. dub 2016

Myslím, že nárok určitě nemají, ale vzhledem k destinaci si myslím, jestli nemají strach ze Ziky a obavy z toho, že pokud by ses nakazila, tak by to mohlo být bráno jako "pracovní úraz či nemoc z povolání". Žádné jiné vysvětlení mne nenapadá 🙂

berblin
autor
28. dub 2016

@mirin89 to se též domnívám,ale spíš mi befehlem řekli, ať si seženu potvrzení bez jakéhokoli vysvětlení.

puresin
29. dub 2016

@berblin To bude vazne kvuli tomu viru, oni by z toho totiz mohli mit poradny prusvih - kdyby se neco stalo, platili by jak mourovaty. Je to trochu surovy zasah do osobniho prostoru, na druhou stranu je to pochopitelne.

mafer
29. dub 2016

Našla jsem toto: zákoník práce č.262/2006 Sb., v platném znění, nestanoví žádnou oznamovací povinnost ohledně těhotenství, naopak zmíněný zákoník práce to výslovně zakazuje. Zaměstnavatel nesmí požadovat od zaměstnance informace, které bezprostředně nesouvisejí s výkonem práce a s pracovněprávním vztahem. Nesmí výslovně vyžadovat informace o těhotenství, a to ani prostřednictvím jiných osob a už vůbec ne od osob z řad zdravotníků, kteří třeba o těhotnou pečují.

mafer
29. dub 2016

Jiná situace samozřejmě nastává v případě, že žena vykonává práci, která může ohrozit její těhotenství, a dělat ji nechce. V takovém případě musí těhotenství doložit, i když je třeba těhotná jen pár týdnů.

Rizikovost práce posoudí lékař

Prací, které těhotná žena nesmí vykonávat, je celá řada. Jde jak o fyzicky náročné práce, spojené s přemisťováním těžkých břemen a podobně, tak například i o práci v laboratoři, kde hrozí kontakt s nebezpečnými látkami, či práve v hlučném prostředí.

puresin
29. dub 2016

@mafer Ale jak to pak ma zamestnavatel resit v tomhle konkretnim pripade s rizikem Ziky? Kdyby byla tehotna, sama presto jet chtela, a nedejboze onemocnela, muze firmu zazalovat, protoze ji tam poslali oni. Jak se muze chranit zamestnavatel?

xpila
29. dub 2016

@puresin Kdyby byla těhotná, tak může odmítnout služební cestu.

puresin
29. dub 2016

@xpila To je mi jasny, ale ja mam dojem, ze autorka odmitnout nechce, ale nechce se jim "zpovidat". A z jejich pohledu zase (pochopitelne) nestaci, ze se jim dusuje, ze tehotna neni.
No nevim, nejsem pravnik, tak to rada necham jinym. 🙂

zuzapra
29. dub 2016

Zeptam se a Vy v tom vidite problem toto potvrzeni prinest? Bohuzel dnesni doba je uz takova, firmy se chrani pred prip. zalobami. Dnes totiz kazdy zaluje kazdeho a za cokoli.
Ja bych to chapala, Vase fy ma proste strach a chrani se. Take muze na tu sluzebku poslat nekoho jineho.
Berte to s nadhedem,doneste papir a teste se na Brazilii. 😉

berblin
autor
2. kvě 2016

@mafer, @xpila, @puresin, @zuzapra Děkuji za diskuzi a nestranné názory. Do Brazílie a J. Ameriky létám pracovně každé 3 - 4 měsíce, jako těhotná bych si něco takového sama nedovolila, jelikož je to opravdu náročné. Nelíbí se mi přístup zaměstnavatele. Doposud potvrzení po mně nevyžadoval, došlo ke změně personalisty a šup, už chce papír. Problém v přinesení potvrzení bych až tak neviděla, spíš mi vadí, že za potvrzení musím zaplatit 200,-, které mi zaměstnavatel neproplatí a můj čistý příjem je 1500,-/ měsíčně + diety. Do konce roku tam mám letět ještě 3x, tzn. abych na gyndu chodila každé 2 měsíce ...Rozumím faktu, že se chtějí chránit v případě infekce Zika, ale nebylo by pak z jejich strany fér, potvrzení proplatit?

xpila
2. kvě 2016

@berblin Určitě by to měli proplatit, když to vyžadují.

berblin
autor
2. kvě 2016

@xpila ano, proplatit by měli, ale odmítají

zuzapra
5. kvě 2016

@berblin souhlasim. Pokud Vas vydelek je tak "mizerny", opravdu by to proplatit mohli. Kdyby jste brala slusny penize, tak clovek nerekne pul slova. Ale asi nic jineho Vam nezbyde, ze. Jak jste to vyresila? 😉

berblin
autor
5. kvě 2016

@zuzapra Zatím nijak. Na vedení jsem poslala písemný dotaz, jestli je opravdu nutné dokládat z gyndy potvrzení, a že klidně podepíšu papír, že tam jedu na vlastní riziko. Uvidím, jak se vyjádří.

zuzapra
5. kvě 2016

@berblin to by mohlo stacit. Jen si dejte pozor jak to napisete. At se to tyka jen prip. tehotenstvi.
Kdyby nahodou k necemu doslo, (nechci nic privolavat), aby fy nesla odpovednost. Preci jenom, clovek nikdy nevi..... Hodne stesti a at je vse ok. 🙂

berblin
autor
5. kvě 2016

@zuzapra nebojte 🙂 napsala jsem to pouze ve vztahu k inkriminovanému požadavku.

brunetka11
5. kvě 2016

@berblin "milému" personalistovi bych poslala upozornění, že porušuje Zákoník práce viz @mafer , a to do kopie jeho nadřízenému. Včetně upozornění, že druhým porušením je odmítnutí zaměstnavatelem uhrazení lékařské prohlídky, nota bene v tomto případě nepřípustné, což by jistě mohlo zajímat Inspektorát práce.
A je na tobě, co jim dovolíš. Jestli opravdu prohlídku podstoupíš a oni ti ji následně uhradí.
Nebo nepodstoupíš a budeš si dle zákona stát za svým.

lenista78
7. kvě 2016

@berblin Chápu, že si zaměstnavatel chce krýt záda, správně by neměl chtít ani žádné čestné prohlášení (nebo když už, tak chtít to samé i po mužích pokud tam nějaké posílá). Evidentně ale váš zaměstnavatel zákony moc neřeší celkově, vždyť to co píšete není ani minimální mzda. Asi budete mít krásné diety, které to dorovnají když hodně cestujete, ale to prostě mzda není, když si zlomíte nohu nemocenskou budete mít z těch 1500 což je masakr.
Osobně bych na prohlídku šla (i když na to nemá právo) podle situace ve které ve firmě jsem. Jste v poměru na dobu neurčitou? Má koho jiného tam poslat v případě, že si postavíte hlavu? apod.

berblin
autor
8. kvě 2016

@lenista78 ve firmě pracuji na úvazek 00 nic, dalo by se říct jen jako externistka - už desátým rokem a do zahraničí jezdívám tlumočit. Samozřejmě, že personalista argumentuje tím, že každý je nahraditelný, ale ve skutečnosti by velmi těžko hledal někoho s jazykovou kombinací a na takové úrovni jako jsem já. V úterý na poradě prý budeme řešit zahraniční cesty a s tím spojená povinná a nepovinná očkování a další potvrzení.
Kdybych byla těhotná, tak do tamní destinace určitě nepojedu. Doposud vše zaměstnavatel nechával na nás. Uvidíme s čím přijde 🙂

zmrz_lina
8. kvě 2016

@berblin personalista žije v době před 3-4 lety, jinak by nemohl říct, ze každý je nahraditelny... Upozornila bych ho na to, ze překračuje zákon, poslala to v kopii i jeho vedoucímu a vubec bych se s nim o tom víc nebavila.

berblin
autor
8. kvě 2016

@zmrz_lina já si též o něm myslím svoje, a pokud vím, tak nejsem jediná. ;)

brokovich
13. kvě 2016

Pokud se vam ten požadavek někde objevi písemne, okamžitě bych podala podnět na oblastní inspektorát prace. Placení jakéhokoliv požadovaného lékařského potvrzeni je pak druhý vrchol. Nenechte si kalet na hlavu.

astyna
13. kvě 2016

jo, každý je nahraditelný, pokud nechce dovolenou 😀 .Takže nechápu postoj firmy a pokud něco takového chtějí, tak ať zaplatí, když mají na letenku, tak určitě i na 2 kila za potvrzení 😀

berblin
autor
13. kvě 2016

v úterý po dlouhém vyjednávání, když už jsem si připadala jako totální pako. Tak zaměstnavatel došel k závěru, že tedy opravdu potvrzení po mě vyžadovat nebude, ani žádné čestné prohlášení. Maximálně budou po mě chtít očkování, které mi proplatí.

berblin
autor
13. kvě 2016

@brokovich no já se jen tak nedám ;) a už dostali pěkný kartáč

berblin
autor
13. kvě 2016

@astyna takoví jsou nejhorší, letenky a pobyty za 100k klidně uhradí, ale "drobné" jsou nad jejich finanční možnosti

berblin
autor
2. čer 2016

@astyna, @brokovich, @lenista78, @mafer, @xpila, @puresin, @zuzapra Před necelým měsícem jsem řešila potvrzení z gyndy kvůli letu do Brazílie. Zaměstnavatel mi dal sice za pravdu, ale před 2 týdny jsem zjistila, že jsem v 16tt. Neočekávaně, neplánovaně a zcela překvapená. Když jsem tedy personalistovi sdělila šťastnou novinu se slovy, že přeci jsem nahraditelná, tak jak mi říkal. Realita je opravdu jiná. Samozřejmě, že na moji pozici nikoho nemají a už špekulují nad video konferencí s Brazílií.

zmrz_lina
2. čer 2016

@berblin gratuluju! 🙂

alikam
2. čer 2016

@berblin To je super, nojo, život tropí hlouposti..:D Moc gratuluju 🙂

astyna
2. čer 2016

🙂 no vida 🙂 gratuluju!!