Malé děti a povolání učitelky. Dá se to skloubit?

21. črc 2024

Ahoj, vím, že je tady několik maminek učitelek, a tak bych se ráda zeptala/poradila - uvažuji, že bych se po mateřské vrhla do tohoto oboru, ale dá se to skloubit s malými dětmi? Myslím tím 1.stupeň ZŠ a čerstvě školkové dítě? Pamatuji se, že za mě učitelky skoro nikdy nechyběly 🙂, jen se bojím toho, že u nás ještě nějakou dobu pojedou nemoci... tak se nechci uvázat někde, kde to prostě bude neřešitelný problém...
Díky za rady!

moudivlacek
30. črc 2024

Zkus si prečíst ten úvodní příspěvěk .... opravdu to tak vyznívá, ona jen napsala, zda máš vzdělání (co je na tom špatného, odsuzujícího atd.), šlo napsat, jasně a pokračovat dál ... za mě to hrotíš ty, my do tvé hlavy nevidíme, je běžné, že v diskuzích někdo něco napíše, zeptá se a na str. 5 řekne poměrně zásadní info, která kdyby se věděla hned na začátku, diskuze by se ubírala jiným směrem. Pokud by tam zazněla info, mám peďák, xy let praxe, určitě by ten dotaz nepadl ;) Chceš podporu, ale sama tu na ostatní odpovědi odsekáváš. Možná nebude vždy problém na té druhé straně. Přeji, ať tu nějakou maminku učitelku najdeš a zkus se někdy nad věci povznést, nejde o život ;)

ileni
30. črc 2024

Nevšimla jsem si, že bych ti, na rozdil od tebe, psala útočné. Ano, je to tvoje věc. Pěkný den

moudivlacek
30. črc 2024

@ileni to je společný znak anonymních diskuzí, nějak mě to nepřekvapuje

rencinka87
31. črc 2024

Ahoj holky, vtírnu se do diskuze, ať nezakládám novou - jste tu některá z peďáku z Karlovky, ideálně z kombinovanýho studia (ale asi to je jedno)?

madbetka
31. črc 2024

@rencinka87 Promovala jsem na UK v roce 2022, studovala jsem Učitelství pro 1. stupeň - kombinovaně.

rencinka87
31. črc 2024

@madbetka ja prave budu nastupovat letos, jeste nebyly zadny ty uvodni seznamovaci prednasky a tak, ale zajima me, podle ceho sis vybirala jazyk a specializaci (myslim ten vytvarny nebo hudebni atd smer) - spis to, k cemu uz mas nejaky zaklad nebo naopak to, co “neumis”? Diky 🙂 (klidne napis do zpravy, jestli to nechces resit verejne).

madbetka
31. črc 2024

@rencinka87 Vybrala jsem si angličtinu a hudební výchovu. Z angličtiny jsem maturovala, přišlo mi jako nesmysl začínat jazyk, který vůbec neumím a zbytečně si tím přidělávat práci. Navíc bych se z něj stejně nenaučila ani pořádné základy, kombinované studium je hodně samostudium a za dva semestry toho moc nepochytíš.
Hudební výchovu jsem si vybrala, protože ji mám ráda od malička a od mala jsem chodila do hudebky. Hlavně jsem se ale řídila tím, na co se chci pak zaměřovat v práci (a teď třeba opravdu jsem na ZŠ s rozšířenou výukou hudební výchovy a učím HV ve víc třídách, jak jsem si přála). U nás hrozilo, že se HV nenaplní a neotevře, takže jsem jako druhou volbu měla dramaťák.

Nepouštěla bych se do ničeho, k čemu nemáš vztah, co tě nebaví. A já osobně bych asi ani nezačínala nic, k čemu nemám aspoň základ. Ale z hudebky se mnou státnicovaly dvě holky, které s klavírem i flétnou začaly až během studia. Zvládly to obě, ale byla to pro ně mnohem větší dřina.

rencinka87
31. črc 2024

@madbetka super, diky moc 🙂 Ja mam francouzsky gympl, takze jsem ve francouzstine studovala i maturovala, mel by to byt muj druhy cizi jazyk, ale samozrejme jsem za tech 18 let od maturity ztratila hodne (hlavne aktivni jazyk - rozumim vsechno, ale nez se vymacknu, driv mi naskakuje anglictina). Z anglictiny mam CAE, ale uz to bylo studium druhyho jazyka, zase ho ale pouzivam nepomerne casteji. Tak ted nevim. Delala jsem jeste trochu spanelstinu (ta je hodne s franinou podobna), ale ta nevim, jestli je v nabidce a vubec se otevre.
Hravala jsem na klavir, k tomu se chci vratit, na fletnu, zpev, dramatak jsem taky mela, jediny, k cemu fakt nemam vztah, respektive talent, tak je vytvarno - jeste nejaky vyrabeni a la pracovni cinnosti je ok, ale vytvarka ve smyslu malba nebo tak, to je bida 😂 Tak jsem si prave rikala, jestli nevylepsit to, co mi moc nejde, precejen se asi bude ocekavat, ze dokazu s detmi vic nez namalovat slunicko a domecek?? 😁🙏
A zamerovat v praci - to vubec nevim, predpokladala jsem, ze na vetsine ZS uci na prvnim stupni tridni i vsechny vychovy?
Jinak diky moc, jsem na to zvedava, jak to pujde 🤦‍♀️ Dodelavam prava, tak si rikam, ze tohle studium snad horsi byt nemuze 😂😂🤦‍♀️

andelka
31. črc 2024

@rencinka87 u nás v 1-3 třídě většinou ano, ale někdy už 3-5 třídu učí někdo jiný pracovky, hudebku, TV..

madbetka
31. črc 2024

@rencinka87
My jsme měli, mám pocit, na výběr angličtinu a ruštinu (už je to dávno, nevím to přesně). Mně navíc uznali zkoušku z AJ z předchozí VŠ, takže jsem na ni pak vůbec nechodila (byly to stejně asi tři hodiny za semestr a pak test). Takže jsem to rozhodování měla docela lehké, rusky neumím ani slovo (a nejdřív jsem netušila, jestli mi tu AJ uznají nebo ne).

Všechny předměty budete nejdřív mít všichni - všichni jsme dělali tělocvik (plavání v prváku nás strašilo ještě dlouho 😄), výtvarku i hudebku, ze všeho samozřejmě i didaktiky. Ono nejde úplně o to, abys to uměla namalovat ty, ale abys uměla zadávat dětem takovou práci, která je bude smysluplně rozvíjet - a na to stačily i ty základy, co jsme měli všichni. Specializace jsme měli až od třeťáku a z těch pak i státnicuješ, já jsem měla hudební téma i na diplomku. A záměrně jsem si vybrala takovou, ke které mám vztah, baví mě a kde rozumím, co se učím.

U nás ve škole učí téměř všechny TV tělocvikáři, to samé HV. Výtvarky má většinou třídní. Asi je fakt, že na většině škol to tak není, ale já jsem za to vděčná, protože se potím je při představě, že učím děti kotoul nebo šplh 😄

Já jsem tam byla spokojená, většina vyučujících byla fajn. Tak držím palce!

enoli
31. črc 2024

@rencinka87 a máte vůbec ještě specializace? Např. na Ujepu jsou už zrušené. Volba jazyka jasně, ale specializace už ne.

rencinka87
31. črc 2024

@enoli ano, mely by byt, aspon co jsem si precetla v aktualnim popisu oboru.

@madbetka Diky, snad to pujde 😂 telocviku se nebojim, v plavani se akorat konecne budu muset sipku do vody a kraula (uz jsem to teda dlouho nezkousela, ale pri kraulu jsem jako dite zasadne stala na miste a navic me chyta krec do nohy 🤦‍♀️🙏😂), prsa a znak jsou v pohode, s tim problem nemam a plavani mi jde, pro me je hruza volejbal, ten mi nikdy nesel 😂
Taky asi skoncim u te hudby nebo jeste me hodne laka dramatak, uvidime 🙂
Jen doufam, ze budu mit dost psychickych sil 😂 Mam ted doma dva podesy 8 a 5, tak uvidime, jestli to zvladnu ve zdravi, schvalne jsem nechtela jit na pedak, zaprve kvuli penezum a zadruhe kvuli tomu, ze mama je byvala ucitelka a vzdycky se o deti nejak starala (pionyr atd) a pak mi rikala, ze na nas uz ji nezbyvala energie a me to vzdycky mrzelo, ze si s nami nikdy nehrala, tak jsem chtela dat prednost vlastnim detem, ale stejne me to casem “dohnalo” a prijde mi to jako idealni povolani (az na ty prachy a nervy 😂) a kazdej mi porad rikal “proc ty nejsi ucitelka” - tak budu 😁

autor
1. srp 2024

@moudivlacek chápu, když jsem nad tím zpětně přemýšlela, tak jsem možná to vyhrotila víc, než jsem musela...ale prostě mi ten dotaz přišel dost strohý a mimo téma - prostě to na mě působilo arogantně ve stylu, že si jako myslím na něco, na co nemám...a i kdyby to byla pravda, tak prostě tohle za mě nebylo to, na co se ptám (proto jsem nechápala, proč se to tu resi). Plus dalších pár si přísadilo, že určitě vzdělání nemám a chci mít jen spoustu volna... tak mi to prostě přišlo líto. Podporu mít nemusím (chtěla jsem zkusenosti), jen ne odsuzovani a útok.
Jinak já nemám pocit, že někomu odsekavam...I irmala jsem psala uctivě a i se omlouvala, pokud jsem to blbě pochopila...jde prostě o úhel pohledu.
Jen mě mrzí ten princip - píšeš anonymně, určitě za tím bude něco "nekaleho" a většina hned musí zjišťovat, co....

autor
1. srp 2024

@ileni A můžu se zeptat, co je na me odpovedi utocneho?
Já tady jen čtu, jak všichni o mně vědí všechno (jaké mám vzdělání, pohnutky...) a pritom to přeci vůbec nesouvisí s tím, na co jsem se chtěla zeptat 🙈
Tak mě prostě jen rozcililo (ano, moje chyba), že několik komentářů začalo řešit úplně něco jiného... a ohradila jsem se proti tomu.
Tobě jsem se v komentáři i omluvila, ale v tvých očích jsem vyšla jako ta, kdo "píše utocne". Jen nechápu....

ileni
1. srp 2024

Nevím, co v mém dotazu působilo arogante. Opravdu ne. Prostě jsem se strucne zeptala, nevím,co je na stručnosti špatného? Mohla jai stejne strusne odpoved ano/ne🙂V učitelského prostředí jsem vyrostla, tak mě dost překvapil dotaz, protože během studia jsou praxe a člověk si udělá o náplní práce obrázek....jsou ředitele, kteří nastaví pracovní dobu a vlak přes to nejede, prostě člověk musí být do 15:30 na pracovišti. Jiný to neresi a na 1.stupni v 11: 30 padla a přípravy doma...

marge_s
1. srp 2024

@ileni vychazela jsem z tehoz - ten kdo se v tom nekdy pohyboval se na tohle nepta 🤷🏾‍♂️ tak mi to prislo divny + uz tady parkrat tyhle veci byly a dotycny bral uceni jako nouzovku bez vzdelani
(A porad mi to trochu divny prijde 🤣 sry)

andelka
1. srp 2024

No mně ta otázka taky nepřišla divná ani vyloženě útočná. Pokud má člověk vystudováno klasicky 5 let, má praxe za sebou, třeba i po ukončení VŠ učil, tak má představu a ví,kolik času to zabere a jak to chodí. Ale tam zaznělo hned v úvodu,že jde o to, vydat se po RD tímto směrem, do toho oboru, nebo tak nějak a to si myslím,že ty otázky vyvolalo.