Mam narok na cerpanie celej dovolenku pred nastupom na MD 2019?

anculienka91
19. bře 2019

Dobrý den, chcela som sa opytat ci mam narok na cerpani celkovej dovolenky pred nastupom ma MD. Termin porodu mam 30.8.2019 a chcela by som nastupit 8tyzdnou pred pôrodom.
Vo firme v Praze pracujem 3rok a chcela by som vycerpat dovolenku pred nastupem na MD. Moja HR manager mi napisala ze mam narok na pomernu cast 1/12 za odpracovany mesiac. Cize nejakych 10dni z celkovych 20 dni dovolenky. Nie na celu dovolenku vedeli by ste mi poradiť? Dakujem pekne

terry1512
19. bře 2019

Dovolenou doporucuji vybrat na konci MD, tedy při přechodu na RD.
Pokud pracovní poměr trvá alespoň do konce roku,je nárok na celou roční výměru dovolené.

Zřejmě na vás chtějí ušetřit.

jitka_cv
19. bře 2019

Na dovolenou nástup až po konci md. Před md ti zaměstnavatel nemusí umožnit čerpat řádnou dovolenou, ale po md ti to že zákona musí umožnit. Navíc vedoucí má pravdu, před md máš nárok jen na poměrnou část dovolené za odpracovanou dobu od začátku roku. Po konci md máš nárok na celou dovolenou.

miba10
19. bře 2019

Jde o to jak máš smlouvu. Pokud máš smlouvu na dobu neurčitou tak máš nárok na celou dovolenou. Tu bych doporučila vybrat před nástupem na rd.

j.a.n.i
20. bře 2019

@anculienka91 No, narok mas na celou dovolenou, ale jelikoz cerpani dovolené (krom cerpani v navaznosti na md) urcuje zamestnavazel, tak je zcela v pravu, kdyz ti rekl, ze ti vic jak 10 dni pred md neda.

petulejan
20. bře 2019

před mateřskou nemůžeš čerpat celou dovolenou,to je logické,protože se ti navyšuje podle oddělaných měsíců,vybrat si můžeš ten díl,který sis odpracovala,myslím že to dělá 2,5 dní za měsíc. A také záleží na zaměstnavateli,jestli ti ji dá. Po skončení MD si poté můžeš vybrat už všechnu,to by ti měla pohlídat účetní. Tedy budeš pobírat rodičák a zároveň ti půjde i dovolená.

j.a.n.i
21. bře 2019

@petulejan Ale muze si vybrat celou dovolenou pred md, pokud s tom zamestnavatel bude souhlasit. A pokud ne, tak si nemuze vybrat vubec nic.

petulejan
22. bře 2019

@j.a.n.i celou kterou do té doby má. Určitě ne celých,dejme tomu,dvacet dní.

j.a.n.i
22. bře 2019

@petulejan Klidne celych 20 dni...

mataharyy
22. bře 2019

@petulejan může i celou, pokud se domluví se zaměstnavatelem, ale...

Já bych na tvém místě čerpala dovolenou až po mateřské dovolené, protože pokud budeš na mateřské alespoň 60 dní i v roce 2020, tak máš nárok i na celou dovolenou za rok 2020+ převedenou dovolenou z roku 2019. Jen je nutné o čerpání dovolení informovat zaměstnavatele s předstihem a pohlídat si data, protože pokud si mezi MD a čerpáním dovolené uděláš prodlevu, tak zaměstnavatel má možnost ti dovolenou krátit ;)

petulejan
22. bře 2019

@mataharyy tak nechci se hádat,nejsem účetní,ale takhle mi to bylo vysvětleno a přijde mi to i logické,že mi nenaskakuje dovolená s novým rokem,ale podle oddělanych měsíců.....

mataharyy
22. bře 2019

@petulejan to ano, tak to skutečně je, ale záleží na tom jak se domluvíš se zaměstnavatelem, někteří jsou ochotní ti tu dovolenou vyplatit "předem", když vědí že pak nastupuješ na mateřskou, která se ti do dovolené také počítá, ale rozhodně to není nic zákoně nárokovatelné a pokud zaměstnavatel řekne ne, tak máš smůlu ;)

j.a.n.i
23. bře 2019

@mataharyy Tak jelikoz cerpani dovolene urcuje zaměstnavatel, tak z toho pohledu neni narokovatelna nikdy (krom navaznosti na ppm) ale i zakonik prace jasne uvadi, ze dovolenou lze cerpat "predem".

j.a.n.i
23. bře 2019

@petulejan Bych chtela videt jak cerpas dovolenou presne podle jak ti naskakuje, to by clovek nemohl jet v lednu nebo unoru na lyze a presto se touhle dobou bezne dovolena cerpa...

mataharyy
23. bře 2019

@j.a.n.i Ano jde to i normálně, ale vždy je to na tom daném zaměstnavateli...

j.a.n.i
23. bře 2019

@mataharyy Jasne to je, na nem je to vzdy, je fuk, zda je to predem nebo kdyz uz ten narok je.

petulejan
24. bře 2019

@j.a.n.i to ti může být jedno.... Píšu co mi bylo řečeno.

j.a.n.i
24. bře 2019

@petulejan A ja odpovidam, ze je to blbost a dokladam to praktickym prikladem. A podle reakce sis i ty uvedomila, ze to blbost je, akorat mas problem to uznat.

petulejan
24. bře 2019

@j.a.n.i ne to tedy nemám 😁 a taky jsem napsala,že se nebudu hádat. Tak se sklidni. Čeká mě mateřská a schválně jsem to s účetní řešila.

j.a.n.i
24. bře 2019

@petulejan A že to tvrdila účetní má jako být záruka pravdy 😀

petulejan
24. bře 2019

@j.a.n.i a já tady snad dávám záruku pravdy? Prosím tě buď tak hodná a přestaň opět vyvolávat hloupé slovickareni. Na takové...... nemám buňky 🙈

j.a.n.i
25. bře 2019

@petulejan Ano, tvrdis, ze nelze cerpat vic dovolene, nez na jakou je k danemu datu narok, coz neni pravda. A zakony a co z nich plyne fakt neni hloupe slvickareni.

petulejan
25. bře 2019

@j.a.n.i individuální přístup je snad jedna věc a co říká zákon,je věc druhá.... Tak co jako říkám špatně?

j.a.n.i
25. bře 2019

@petulejan Pokud zakon rika, ze dovolena cerpat lze i pred vznikem naroku, tak tvrzeni ze nelze fakt neni individualnim pristupem.

anculienka91
autor
25. bře 2019

Ďakujem pekne holky za odpovede, tak dnes som sa dozvedela ze nemam narok cerpat celu dovolenku len polovicu a ta druha polovica mi bude preplatena s tou co mi nabehne pocas materskej..tak ja uz neviem 🤔

mataharyy
25. bře 2019

@anculienka91 To je na dobré vůli zaměstnavatele, pokud řekne že ne, tak máš smůlu, no... Ale po mateřské ti to vyplatit musí, jen si opravdu ohlídej data a napiš si žádost o dovolenou včas, protože pokud tam budeš mít prodlevu (mezi koncem MD a začátkem dovolené), můžou ti dovolenou krátit o poměrnou část a ne každý zaměstnavatel tě na to upozorní ;)