Mám nárok na neschopenku v těhotenství?

ellenkab
15. lis 2015

Ahoj, mám dotaz ohledně neschopenky v těhotenství, rok jsem nemohla sehnat práci na HPP, přes jaro a léto jsem pracovala v Rakousku, tady se to nikde nehlásilo a bylo to bez smlouvy. V ČR jsem si platila jen povinnou částku na zdravotní pojišťovně a na sociálním jsem neplatila, tam mi řekli, že je potřeba platit zdravotní a sociální pokud nebudu třeba rok platit tak se nepočítá do důchodu. A teď jsem v říjnu nastoupila na Dohodu o pracovní činnosti do jednoho skladu, kterou mám na dobu určitou na rok. Zjistila jsem, že jsem těhotná, jsem v 8 tt a zajímá mě, jestli budu mít nárok na rizikovou PN, nechci na ní nastoupit co to půjde tak v práci vydržím, ale jde o to, že práce v tomto sladě má brzy skončit a chtějí nás dát do jiného, kde je elektronika a nosit těžké věci už nebude jen tak. Moc děkuji za jakékoli odpovědi.

j.a.n.i
15. lis 2015

@ellenkab Neschopenka se dává na zdravotní problémy, nikoliv na nevhodnou práci, tu má povinnost řešit zaměstnavatel.

ellenkab
autor
15. lis 2015

Já se neptám na nevhodnou práci, chtěla jsem poradit s neschopenkou, nechtěla jsem to tu rozvádět, ale když jsi takhle odpověděla tak dobře, měla jsem rakovinu děložního čípku a lékaři mi už 9 let říkají, že otěhotním jen umělým oplodněním. Synovi je deset let, nepočítala jsem ani s tím, že ještě někdy otěhotním, je mi 35 let a teď to zázrakem přišlo. Nebudu riskovat, že o takový zázrak příjdu a lékař mi v tomto skladu nedoporučuje pracovat, já se cítím dobře a tak do práce zatím chodím... nevím jestli to už takhle stačí.

aftylka
15. lis 2015

@ellenkab Je jasné, že máš strach co bude, ale myslím, že j.a.n.i tím chtěla říct, že zaměstnavatel tě musí ze zákona přeřadit na místo, které je vhodné (ze zákona) vykonávat i v době těhotenství, což skladnice určitě není, pokud nenosíš polystyrenové kuličky 🙂 Pokud pro tebe zaměstnavatel nemá bezpečné místo, měla bys zůstat doma za plnou výši platu (tady tím si nejsem úplně jistá, ale určitě to najdeš v zákoníku práce). Selským rozumem si myslím, že nárok na nemocenskou bys mít měla, ale to se jen domnívám. Ale nebudeš mít nárok na mateřskou. A ty jsi v době práce v Rakousku nebyla v ČR nahlášená na ÚP?

ellenkab
autor
15. lis 2015

Nebyla jsem tu nahlášená na ÚP, protože bych v Rakousku pracovat nemohla, oni to hodně hlídají a bylo pro mě lepší si platit to zdravotní sama. Nenosím polystyrenové kuličky 🙂 Dělám ve skladě s oblečením a jídlem, které štítkuji cenovkama, teď dokonce děláme vánoční balíčky, takže se to dá v pohodě zvládat. Mě to spíš zajímá i do budoucna, protože jsem teď v té smlouvě hledala jakou mám vlastně zkušební dobu a není tam žádná, prostě dohoda o prac. činnosti na rok.

aftylka
15. lis 2015

@ellenkab aha, tak v tom pripade bych asi zkusila pravnika co byvaji j dispozici na up nebo pokud se tu najde nekdo z oboru, snad ti vse dobre dopadne 😉

j.a.n.i
15. lis 2015

@ellenkab Zkušební doba tamnení z toho důvodu, že DPČ jde ukončit kdykoliv se 14 denní výpovědní lhůtou bez uvedení důvodu.

ellenkab
autor
15. lis 2015

Děkuji Vám holky moc.