Mateřská pro OSVČ. Kolik musím platit za pojištění?

meriva
11. dub 2006

ahoj holky, mam takovy mensi problem....nekdy v roce 2007-8 bychom chteli miminko a v souvislosti s tim jsem zacala uvazovat, zda si mam zacit platit nemocenske pojisteni. Jsem OSVC a dosud jsem si jej neplatila ani jako zamestnanec. Vcera jsem byla na socialce se poptat, ale pani u okynka zrejme uz pocitala minuty do konce pracovni doby, nebo jsem ji nebyla sympaticka, aby mi to vysvetlila...proste jsem od ni odesla vice zmatena nez predtim. Mate s nim nektera zkusenosti? Vim, ze nemocenska neni povinna a pokud chci cerpat, musim platit nejmene 280 dnu pred porodem, ale nevim kolik a nevim ani, kolik bych pak tu materskou dostavala....Zda se to vubec vyplati..

nimmo
11. dub 2006

já jsem začala platit teď od března ale jen tu minimální nemocenskou, ti překopíruju, co mi napsali v jedný poradně, protože se v tom taky neorientuju! 🙂 a taky těch 280 dní se počítá celkem, v době před porodem (myslím že 1 rok už pak stačí 180 - to je na těch stránkách z odkazu)

nimmo
11. dub 2006

takže můj dotaz: (jo a je to sociální poradna na wéwéwé peníze cz)

Dobrý den, chtěla bych se zeptat jakou bych dostávala mateřskou v případě, že si platím minimální sociální a nemocenské pojištění (tj. 1394,- a 208,- Kč)? Neumím použít kalkulačku, protože nevím co je můj vyměřovací základ. Pojištění platím až nyní od března (jako umělec nemám tuto povinnost) a dítě plánujeme mít příští léto. Jde mi hlavně o to, jestli se mi to vůbec "vyplatí", protože mám zatím velice malé příjmy (asi 80.000 ročně) a navíc končim školu a připravuji se na stánice. Děkuji za pomoc.

nimmo
11. dub 2006

Autor: Ludmila Řezníčková 23. 03. 2006 22:47
Titulek: Peněžitá pomoc v mateřství a rodičovský příspěvek odpovědět
Váš vyměřovací základ a z něj plynoucí výši peněžité pomoci v mateřství vám sdělí okresní správa sociálního zabezpečení, kam platbu odvádíte. Vzhledem k výši plateb lze však předpokládat, že výše peněžité pomoci v mateřství bude nižší než rodičovský příspěvek (v současnosti 3696 Kč měsíčně), tj. stejně vám bude úřad státní sociální podpory dorovnávat peněžitou pomoc na tuto částku. Oproti klasickému rodičovskému příspěvku (pro nárok na něj není nutné nemocenské pojištění) tak získáte jen dřívější pobírání peněžité pomoci v mateřství – pobírá se 6 týdnů před termínem porodu, kdežto rodičovský příspěvek až ode dne porodu.
Pokud plánujete těhotenství až na rok 2007, budete muset vyčkat na změny, které přinese rok 2007 kdy má dojít k podstatným změnám v sociálním zabezpečení.

gedren
11. dub 2006

Ahoj,

ja o tom taky uvazovala, ale nakonec jsem se na to vybodla - protoze nejsem povinna platit socialni, takze kdybych si ho platila dobrovolne a jeste k tomu nemocensky, bylo by to uz hranici "vyplatitelnosti". Kamaradka byla zaroven zamestnanec a OSVC, nemocenskou platila, a rikala, ze ji z toho vypocitali vylozene par korun. Podle me se to nijak extra nevyplati, zvlast jestli zvednou ten rodicovsky prispevek na tech 7800 nebo kolik, tak by clovek musel asi platit docela dost, aby ta materska vysla nejak vyrazne vyssi nez tohle.

Ja ted spis resim, jestli prerusit zivnost, nebo co udelat, abych to behem materske (zamestnanecke) nemela nijak moc komplikovane - zivnost provozovat stejne asi nebudu moct (ani chtit 🙂) a hlavne uz prestanu mit skrz studium narok na OSVC vedlejsi a nejsem si jista, jestli ho budu mit skrz zamestnani - ktere momentalne mam, ale behem amterske mi skonci smlouva na dobu urcitou. Vim, ze pri priznavani se socialce je tam moznost, ze OSVC mela narok na materskou jako OSVC (a v tom pripade se ta doba posuzuje jinak, minimalne se asi nemusi platit), ale ten ja prave nebudu mit...tak nevim 🙂.

rebeka
25. črc 2006

Baby prosim vas,.. popri OSVC nemam narok na matersku a rodicovsku, alebo na ne ne narok mam? Budem musiet pred materskou OSVC prerusit?

fran
8. srp 2007

Podmínky nároku na peněžitou pomoc v mateřství:
Obecné podmínky platné pro zaměstnance platí i pro OSVČ a kromě toho
* OSVČ nesmí v době pobírání peněžité pomoci v mateřství vykonávat osobně samostatnou výdělečnou činnost
* musí být zaplaceno pojistné na nemocenské pojištění /viz nemocenské/
* účast na nemocenském pojištění OSVČ musí trvat aspoň po dobu 180 dnů v období jednoho roku před porodem.

vivian
22. srp 2007

Já myslím, že platit si nemocenské poj. kvůli mateřské se nevyplatí... že se vyplatí rovnou po porodu požádat o rodičák.

pepibubu
13. zář 2007

ahojky holky, dostala jsem nabídku na lepší práci, bohužel formou OSVČ, chceme mimi a vím že to je asi komplikace. Zatím jsem klasickej zaměstnanec, vím že by to asi bylo lepší, ale fakt mě tahle práce neba, a mimi bychom chtěli.... Napsala jsem to zmatečně, o co mi jde je o mateřskou.... Z příspěvku Fran jsem pochopila že kdybychom otěhotněli dřív než 180 dní po nastoupení do OSVČ tak bych měla smůlu....?

Prosím někoho šikovnýho, aby mi to vysvětlil "blbuvzdorně," díky

karla6
13. zář 2007

Pepibubu, pokud chceš miminko a chceš být v klidu, vydrž v současném zaměstnání. Jako OSVČ nemáš nárok ABSOLUTNĚ NA NIC! Nebudeš mít proplacenou neschopenku přes těhotenství, nemáš nárok na mateřskou, pokud jim tam nebudeš posílat vlastně všechno, co vyděláš, prostě na nic. Vím to, kvůli těhotenství jsem musela činnost přerušit a ani na pracáku nemám nárok ani na minimální příspěvek v nezaměstnanosti, protože nejsem flákač a místo lenošení jsem se o sebe starala sama. Stát takové lidi tvrdě potírá.
Takže buď běž na pracák rovnou ze zaměstnaneckého poměru (a budeš mít nárok úplně na všechno) nebo vydrž v práci do otěhotnění a jdi na neschopenku.

pepibubu
13. zář 2007

karlo, hups, no nepotěšilas mě ale moc moc moc díky za upřímnost, tohle jsem tak nějak chtěla slyšet - názor člověka který to má takhle, i když tvou zkušenost ti samozřejmě nepřeju.

dromedan
13. zář 2007

Ahoj. Pepibubu pro nárok na mateřskou a rodičovskou je podstatná platba nemocenského pojištění. Pokud ze zaměstnání přejdeš na OSVČ a třeba za 2 měsíce otěhotníš, neznamená o, že nemáš 180 dní odpracováno jako OSVČ a nemáš nárok na nic. Odvody z předchozího zaměstnání se ti nikam nevypaří a taky se počítají. Rozdíl je spíš v tom, že když pak budeš třeba 3 roky OSVČ, tak pak záleží na tom jestli si budeš platit nemocenskou nebo ne. Sociální je povinné dle výše příjmu /nebo minimální/, ale nemocenské je u OSVČ volitelné. A je pravda, že z platby minimálního nemocenského je mateřská nižší než rodičovský příspěvek, a v tom případě je lepší rovnou pobírat tento příspěvek. Já jsem OSVČ a platím si nemocenské pojištění v rámci životní pojistky, kde v případě nemoci budu mít vyšší plnění než z nemocenské od státu.

orisek1
13. zář 2007

Ahojky,
nevím, jestli to nebylo teď novelizované, ale výpočet mateřské byl z odvodů za předchozí kalendářní rok. Takže jestli budeš rodit příští rok, tak si na konci tohoto roku odveď jednorázově vysokou částku. Pokud tvoje příjmy podle daňového přiznání nebudou odpovídat takto vysokému odvodu, tak ti to pak zase na jaře vrátí, ale mateřská se vypočítá z té vysoké odvedené částky.
Já jsem takto na konci minulého roku jednorázově zaplatila asi 40000,- Kč (to jsem si půjčila), jinak jsem celý minulý rok odváděla minimální pojistné. Vrátili mi z toho asi 32000 zpět, ale mateřskou pobírám skoro 10000,- Kč. Takže tak 🙂

pepibubu
14. zář 2007

aha, holky, děkuju za tipy 🙂 v úterý tam jdu na pohovor, tak uvidíme co a jak bude. Chtěla jsem to jen vědět preventivně, kdybych se rozhodla do toho jít, jste úžasný 🙂

luckam80
26. zář 2007

Ahoj holky,
chtěla bych vědět, jak je to s výší mateřského příspěvku, když jsem dlouhou dobu OSVČ a před nedávnem jsem zároveň nastoupila jako zaměstnanec do firmy. Jak se pak bude počítat denní vyměřovací základ? Jako součet obou příjmů? A když půjdu před tím na nemocenskou(stává se to přece často), bude to mít na částku mateřského příspěvku nějaký vliv?

sarinka
27. lis 2007

Ahoj holky,jaký je rozdíl mezi mateřskou a rodičovským příspěvkem?
A co se týká mě?Jsem OSVČ,platím zákl. sociální a zdravotní.
děkuji 🙂

mikca
28. lis 2007

lucka u tebe je důležité pokud ti vznikne náro na PPM nabo nemocenskou, což nejspíš jo, když jsi zaměstnanec..tak si budeš moc potom vybíret ze rří možností čerpání rodičáku
jak se ti to bude počítat nevim, ale spíš to bude z příjmu jen té firmy.

sarin..rodičovský příspěvek je to co ti platí sociálka bud do dvou let nebo do 3 let nebo do 4 let věku dítěte, je pro každou maminu stejná(podle vybrané varianty), kdyžto mateřská neboli peněžitá pomoc v mateřství. to tiplatí zěmatnavatel v tvém případě , když si platíš pojištění, tak ti bude vyplácetPPM asi bud pracák nebo socka, ale to nevim jistě 🙂

noangel
29. lis 2007

Peněžitou pomoc v mateřství dostanou matky malých dětí. Je to dávka vyplácená z nemocenského pojištění. Aby na ni žena měla nárok, musí být za poslední dva roky alespoň 270 dní – což je nějakých 9 měsíců – pojištěná.

Podnikatelky a živnostnice mají podmínky přísnější: první podmínka (270 dní pojištění za poslední dva roky) pro ně platí a navíc musí nemocenské platit minimálně 180 dnů (asi půl roku) těsně před nástupem na mateřskou.

Pokud žena nemocenské neplatila, na peněžitou pomoc v mateřství nárok nemá a hned po porodu bude pobírat rodičovský příspěvek ve čtyřleté variantě.

noangel
29. lis 2007

Peněžitou pomoc v mateřství nezískají nezaměstnané ženy, ty rovnou po porodu dostanou rodičovský příspěvek, a to ve čtyřleté variantě – vybírat si nemohou.

orisek1
29. lis 2007

Peněžitá pomoc v mateřství se poskytuje po dobu mateřské dovolené tj. těch cca 28 týdnů. Poskytuje to zaměstnavatel a u osvč sociálka. Rodičovský příspěvek se poskytuje po dobu rodičovské dovolené tj. po skončení mateřské (pokud žena na mateřské byla) do 2,3 nebo 4 let věku dítěte a vyplácí to pracák

chaarleene
7. pro 2007

ahoj, holky, zatím sice miminko neplánujeme, ale chtěla bych mít jasno v několika věcech. Momentálně jsem student, manžel OSVČ - přičemž já pracuju normálně s ním. V únoru bych měla školu ukončit a pak se nabízí několik možností
1) udělám si živnosťák a budu dělat s manželem, takže budu OSVČ
2) pokud firma pošlape tak, jak to zatím vypadá, tak možná ještě s jedním kolegou založíme s.r.o.
3) najdu si práci (což je komplikováno tím, že u nás moc práce není a navíc manžel by si za mě musel někoho najmout, což je trochu zbytečný)
4) najdu si něco na poloviční úvazek, abych mohla zároveň dělat pro manžela a on si za mě nemusel nikoho najímat

takže se rozhoduju mezi těmito možnostmi a chci se rozhodnout i s výhledem na to, že si budeme chtít pořídit miminko, tak jestli něco dostanu od státu, když budu OSVČ nebo ne... V těchto věcech se vůbec nevyznám, tak uvítám jakoukoli radu... díky 🙂

mikca
7. pro 2007

ahoj pokud si budeš platit pojištění jak OSVČ tak ti vznikne nárok na PPM..ale pokud ne, tak spadáš automaticky do pomalého čerpání..tzn..do 21 měsíců věku dítěte 7600kč a pak až do 4 let věku 3800kč.....je prostě důležité zda ti vznikne nárok na PPM..tedy podle nového zákona.. 🙂

vivian
16. pro 2007

karla6: zase tak strašné to není, a není pravda, že OSVČ nemá nárok absolutně na nic... Pokud si bude platit nemocenské pojištění, tak mu proplatí i tu neshcopenku, jak píšeš, a dostane i mateřskou, ale většina OSVČ si nemocenské neplatí, protože se to absolutně nevyplatí, (to se spíš vyplatí si nějaké peníze dávat pro případ nemoci stranou...) A na ostatní věci nárok máš, normálně dostaneš porodné i rodičák. A ještě můžeš vykonávat výdělečnou činnost a k rodičáku si neomezeně přivydělávat. Já jsem OSVČ, mám 6týdenní holčičku, dostala jsem porodné, beru rodičák a u toho po večerech pracuju, když malá usne, takže si nemůžu naprosto na nic stěžovat 🙂

kikita.nikita
5. led 2008

Ahoj, mám v tom pořád zmatek. ☹ Jsem OSVČ a neplatím si sociální(to bych mohla brzo zavřít s těma poplatkama 😝 ). Neplánovala jsem rodinu, ale teď jsem se dozvěděla že jsem těhotná. Když si teď začnu platit sociální, budu mít nárok na porodné i mateřskou?? Mám rodit někdy v září. Díky

mikca
5. led 2008

na porodné áš nárok v každém případě..na mateřskou asi me, protože tam musí být nějaká doba toho placení pojištění...rodičák taky určo dostaneš, ale jen v tom pomelém čerpání, což je po porodu do 21 měsíců 7600 a pak do čtyř let 3800kč...

kikita.nikita
6. led 2008

díky moc. takže se mám už na nějaké doplácení vykašlat, co? 🙂 rodičák tedy není mateřská? teď jak to změnili, ta v tom plavu. smozřejmě se mi to nechce běhat na sociálku a doplácet atd. teď mám živnost kterou částečně přeruším a ještě mě zaměstnává firma na půl úvazku, kde moho pracovat i doma. taj jestli je to prvních 21m 7600 a pak 3800 tak to jde. to vyžijeme. díky za radu

jo a na ten rodičovský příspěvek se na sociálce mám přihlásit po porodu??

kikita.nikita
6. led 2008

mikca: prolejzám to tu na koníkovi abych měla přehled a koukám, že musíš mít s námi spoutu trpělivosti 😅 no myslela jsem si, že mě stát nechá na holičkách když si neplatím sociálku. a přitom dává ten rodičák, to je super, aspoň nějaký peníze 🙂

zulik
6. led 2008

lhůta pro výplatu peněžité pomoci v mateřství /PMM/ je 270 dnů pojištění v posledních dvou letech.U OSVČ se to ale málokdy vyplatí, protože každý usiluje o co nejmenší platby 😉 pak by i ta mateřská byla stejně malá a doplácel by to městský úřad. Tam ti to budou vyplácet až od porodu.Pokud u té firmy na půl úvazku splňješ tu podmínku, kterou jsem psala, můžeš si i tam požádat o PMM.

lennulik
27. únor 2008

Ahojky,jsem OSVČ (čerstvě) a jsem úplně zmatená s pojištění a případného mateřství. Ještě dítě neplánuji (počkala bych tak dva tři roky), ale nikdy člověk neví.děkuji za odpovědi

janapana
2. bře 2008

Právě jsem dostala výpověď ve zkušební lhůtě a jsem těhotná. Termín porodu mám až 29.9.2008, mám se hlástit na úřad práce, když mě stejně nikdo nezaměstná? Jakou dostanu mateřskou, když budu brát podporu v nezaměstnanosti. Mám jít na nemocenskou, když doma zůstat 1/2 roku nechci? Co bude když si obnovím ŽL, z čeho se mi bude počítat mateřská a jak, když nějakou dobu před porodem budu zaměstnaná (do ted) a nějakou OSVČ? Pokud máte nějakou podobnou zkušenost děkuji za radu.