Mohou mě propustit v raném stadiu těhotenství?

petru23
4. led 2016

Ahoj,
mám asi takový hloupý dotaz, ale bohužel neznám rozluštění. Pracuji již 4 roky na smlouvu s dobou neurčitou. Bohužel je u nás ve firmě nyní velmi špatná situace. Vyhazovy jsou na denním pořádku, včera šel zrovna můj šéf. Je o otázka času, kdy dojde i na mě. S manželem se začínáme snažit o mimčo, a tak jsem se chtěla optat. Co kdyby mi dali výpověd, a následující měsíc jsem zjistila, že jsem těhotná? Vím o nějaké ochranné lhůtě, ale nevím jak to přesně je. Vy jsme tady strašně chytrá, tak mi to určitě objasníte.
Děkuji moc

xpila
4. led 2016

@petru23 No, nejdřív musíš rozlišit, jestli bys v době podání výpovědi byla těhotná, nebo bys otěhotněla až v průběhu výpovědní lhůty.
1. Pokud bys byla těhotná už v době dání výpovědi, tak by ta výpověď byla neplatná.
2. Pokud bys otěhotněla až ve výpovědní lhůtě, tak by sice výpověď byla platná, ale výpovědní lhůta by se zastavila po dobu překážek - tzn. po dobu těhotenství, mateřské a rodičovské a teprve po návratu z rodičovské by doběhla.

petru23
autor
4. led 2016

@xpila Děkuji za vyjasnění. Myslela jsem spíš tu první variantu, že by se to sešlo tak, že by se nám to povedlo, a já to ještě ani nevěděla, ale v té době již dostala výpověď.
Děkuji i za druhou situaci, to mě ani nenapadlo, že zákon myslí i na tohle. Alespoň něco pozitivního ;)

xpila
4. led 2016

@petru23 I kdybys to době podání ještě ani nevěděla, tak se to dá zpětně napadnout - samozřejmě písemně a s potvrzením lékaře.