Může se mnou manžel k porodu ve zkušební době?

no_title
29. bře 2017

Ahoj holky,
věc se má tak, že manžel chce měnit práci měsíc před mým porodem. Vím, že je nárok na to, aby mě odvezl do porodnice, ale má vůbec nárok na to, aby se mnou byl u porodu samotného? Pokud jsem to pochopila dobře, tak bude záležet na shovívavosti nového zaměstnavatele, zda mu to umožní, protože ve zkušebce mu můžou klidně říct, ano, klidně si k porodu běžte, ale zítra už nemusíte chodit. Nejde mi o to, aby to měl placené, ale aby ho vůbec pustili... Vždyť vím, že je problém i s paragrafem ve zkušební době, tak nevím, jestli je to zrovna rozumný krok.

anetka1701
29. bře 2017

@no_title já myslím že by se měl zeptat nového zaměstnavatele, jak to vidí... A nebo prostě měsíc počkat...

andieraur
29. bře 2017

Z vlastni zkusenosti ti poradim, at to rekne uz na pohovoru, pripadne pri nastupu. Manzel taky menil praci pred mym porodem a uz pri pohovoru upozornil, ze jsem tehotna a ze chce k porodu. Jeho novy zamestnavatel s tim nemel sebemensi problem, hlavne kdyz to predem vedeli. Pak jen stacilo zavolat rodime a bylo to 😊

xpila
29. bře 2017

@no_title Ze zákona má pouze nárok na volno na to, aby tě dovezl do porodnice a následně tě z ní odvezl. Nic víc. Takže to je na vzájemné domluvě.

majus6
29. bře 2017

Ja nasla toto:

Dobrý den, sdílíme s přítelem společnou domácnost a čekáme první dítě a zajímalo by nás na co má přítel nárok (na jaké volno) v době porodu a při a po příjezdu z porodnice domů. Děkuji.
Dobrý den,
tuto otázku řeší nařízení vlády č. 590/2006 Sb., kterým se provádí zákoník práce.
Pracovní volno při narození dítěte se poskytne na nezbytně nutnou dobu
a) s náhradou mzdy nebo platu k převozu manželky (družky) do zdravotnického zařízení a zpět,
b) bez náhrady mzdy nebo platu k účasti při porodu manželky (družky).
Znamená to, že pro převoz do porodnice a pro odvoz z porodnice dostane otec dítěte placené volno. Pro účast při porodu mu musí zaměstnavatel udělit volno, ale neplacené. Záleží samozřejmě na dohodě se zaměstnavatelem, jak to bude v praxi.