Můžu na MD nastoupit 6 nebo 8 týdnů před porodem?

jana100
16. črc 2009

Ahoj holky, prosím poraďte mi. Jsem teď na nemocenské a nevím, zda si můžu vybrat jestli nastoupím na MD 8 nebo 6 týdnů před porodem. Já bych chtěla samozřejmě až těch 6 týdnů, ale nevím jestli to jde a můj gyndař to neví taky.
Moc prosím poraďte.

díky moc

Jo a nevíte některá, jestli v Praze chodí kontroly????

díky a papa

kacka.va
16. črc 2009

jana: klasický nástup na MD je 6týdnů před termínem porodu. Ohledně kontrol, záleží jak kde, někdo s tím zkušenost má, jiný ne.

ivanas11
16. črc 2009

Ahoj Jani.
Já v tomhle opravdu nejsem zběhlá, ale zaslechla jsem od holek, že pokud chodíš normálně do práce, doktor tě pošle většinou už 8 týdnů před, někdy 6, záleží na něm, ale pokud jsi na neschopence, tak automaticky až 6. týdnů před. Asi proto, že jsi stejně už dlouho doma, tak nepotřebuješ odpočinek o dva týdny delší 😀 Zkus se podívat někde na internetu, jak se to dělá.

mili84
16. črc 2009

jana100: Ahojda, já byla celé těhu na neschopence - je to uplně na Tobě, kdy nastoupíš. Pouze si od sestřičky vyžádej papír (ona ví) - tam Ti napíše termín porodu a kdy chceš nastoupit. A proč chceš až 6 týdnů??? Já nastoupila 8, abych se zbavila omezených vycházek. Na MD už žádné nemáš 😉

jana100
autor
16. črc 2009

já mám vycházky docela v pohodě - od 10 do 7. A naše mzdovka mi právě poradila, že když nastoupím až 6 týdnů, že mi to vyjde tak, že budu mít příští rok národ na celou dovolenou. Takže je to tak trošku z vypočítavosti - já vím, ale ona se bude každá korunka hodit. Tak proto.

kacka.va
16. črc 2009

upřímně, já nikoho, kdo chodil do práce a šel 8 týdnů před porodem na MD neznám a že těch těhulí bylo okolo mě dost 🙂

sisstin
16. črc 2009

myslím, že to je jedno..jen pokud jste před nástupem na ÚP, je jedno, jak dlouho..tak musíte jít až těch 6týdnů 😉

amallie
16. črc 2009

já jsem na neschopence s vycházkami bez omezení a na MD jdu 6 týdnů před, je to finančně výhodnější

wacinka
16. črc 2009

ahoj já tohle řešila taky informovala jsem se jednak u svého lékaře a jednak na ČSSZ a pokud jsi na neschopence musí nastoupit mateřskou 6.týdnu před očekáváním datem porodu. Přesné znění je takhle.
Žena, která je před nástupem na mateřskou dovolenou v pracovní neschopnosti a pobírá nemocenskou, nastupuje mateřskou dovolenou vždy počátkem 6. týdne před očekávaným dnem porodu 😉
snad jsem ti pomohla.

sisstin
16. črc 2009

ono je to stejné asi, prostě kdokoliv, kdo pobírá nějaké dávky( at už v nezaměstnanosti, nebo nemocenská atd,) tak musí jít až těch 6týdnů před 😉

mariv
4. srp 2009

No já jsem chodila do práce a nastoupila na MD až 6 týdnů před termínem, jelikož o ty dva týdny se Vám pak zase prodlužuje MD po porodu.

bsik
5. srp 2009

Ahoj, já chodím ještě taky do práce, ale už bych chtěla zůstat doma a dr. mi vypsala MD 8týdnů před porodem. Ale teď nevím, protože já se s dr domlouvala, že si teď vyberu dovču (mám ještě asi měsíc) a na zbytek mi napíše neschopenku. A jak psala Wacinka, tak to teda budu nakonec na PN před nástupem na MD a tím pádem bych teda měla jít až 6 týdnů před porodem........jsem z toho jelen