Můžu při rodičovské dovolené pracovat? Může malá do MŠ?

miksheee
5. dub 2017

Dobrý den všem,
prosím o radu. Jsem na mateřské s druhou dcerou, která dovrší na konci srpna tří let. Řodičák jsem měla vypočítaný na 3 roky a tak by mi poslední výplata příspěvku měla dorazit v červenci. A teď oč mi jde, dcera se zatím jeví jako nepřipravená na školku, je to pořád ještě mimino a zároveň nemám jistotu, jestli by se do nějaké školky dostala, když je až na konci srpna. Zvažuji tedy prodloužení rodičovské..... A teď dotazy.....Zatím práci sháním, až seženu, můžu potom při mateřské pracovat? Až se malá bude na školku připravena, budu jí smět do té školky dát, když budu ještě na rodičáku, popř. bude pro ni školka omezená jen na několik hodin denně? Něco už jsem si o tom našla na netu, ale chci se opravdu ujistit.
Díky za každé info, dost to spěchá, tu změnu musím udělat, co nejdřív.
Michala

terry1512
5. dub 2017

Jste momentálně zaměstnaná? Pokud Ano můžete požádat od srpna o neplacené volno v práci.Stím ale nemusí zaměstanvatel souhlasit.
Pokud zaměstnaná NEJSTE nemůžete být na rodičovské dovolené.Po vyčerpání RP se můžete nahlásit na pojišťovnu jako osoba pečující o dítě do 6 let tuším.

miksheee
autor
5. dub 2017

@terry1512 Zaměstnaná nejsem, zaměstnaná jsem byla na dobu určitou, která uplynula během mateřské dovolené. Jde mi spíš o to, jestli když v době trvání rodičovské, se mi podaří sehnat práci, jestli můžu nastoupit, když budu zároveň na rodičáku a jestli budu moci dát dceru do školky, když budu na rodičáku?

letalnica
5. dub 2017

@miksheee Omezení je do dvou let věku dítěte, po dovršení dvou let už se docházka nekontroluje.

adula000
5. dub 2017

@miksheee ano. Muzes pracovat a pobirat rodicak. Jinak s tou skolkou. Syn měl tři až v listopadu a nastoupil v záři.
Do září je spostu casu, toho se ještě může změnit.

terry1512
5. dub 2017

To ano při pobírání RP si můžeš vydělat kolik chceš.A po 2 roce dítě může do školky neomezeně.

popelka1984
5. dub 2017

Napišu jak to mám ja, do konce května mám rodičák ale protože poslední dvě částky se sčítají a ještě krátí tak bych jakoby byla jeden měsíc bez peněz, tak jdu do práce o měsíc dříve. Na rodičovské si můžeš přivydělat bez omezení. Synek chodi do školky od brezna aby měl dost času si tam zvyknout, nejdřív po hodině,dvou, přes oběd a ted tam už spí. Jestli se můžu zeptat proc ti připadá dcerka nepripravena?

miksheee
autor
6. dub 2017

@popelka1984 Bojí se dětí, nechce mezi nimi být, má úzkostlivé stavy, nemluví. I odborníkem nám bylo doporučeno se začleněním do kolektivu vyčkat. Autismus a jiné se vyloučilo je jen velmi úzkostlivá.
Vím, že změnit se může cokoliv, ale i tak musím počítat s variantou, že se malá ani do žádné školky nedostane, protože tři roky bude mít až na konci srpna. Ta pravděpodobnost, že se nedostane je velká. No a tak jsem chtěla udělat opatření, když to ještě jde, příští měsíc už bych nic změnit nemohla.
Dnes jsem na ÚP byla a je to opravdu tak, vydělávat můžu a malá může od dvou let do školky.
Takže asi tak...k zápisu jdeme a uvidím, jestli se vůbec dostane, když ne, tak máme jasno. Když ano, rozhodneme, jestli do školky dát, nebo jestli dáme ještě nějaký čas. Práci zatím hledám, tak se uvidí. Když seženu, ukončím rodičák.

z_kopretinka
11. čer 2017

Já se přidám ještě s dotazem, jak je to se zdravotní pojišťovnou v případě prodloužení do 4 let? Mělo by to být ok, ale může při tom dítě do školky? Ne na celý týden, ale jen na dva dny třeba?

jajulin
12. čer 2017

@z_kopretinka jakou souvislost ma zdravotni pojistovna se skolkou? Pokud pobiras RP, dite od dvou let muze do skolky neomezeně. Žadny figl v tom neni 🙂.

z_kopretinka
12. čer 2017

@jajulin mě jde o to co bude po RD, protože malá bude mít 3, já si zažádala v práci o neplacené do 4 let, protože jsme bez šance ji dostat do státní školky, je narozená v září. Ale chodí mi do soukromé jen na dva dny. A protože zákony jsou občas dost pokřivéne, tak v tom radši preventivně hledám zádrhel, abych se pak nedivila :D

z_kopretinka
12. čer 2017

@jajulin jestli tam není nějaká podmínka celodenní péče, aby za mě ten rok platil ZP stát. Vím že u RD je to jen do dvou let, ale nevím zda to není jinak právě v případě toho neplaceného volna.

vilibalda
12. čer 2017

@z_kopretinka Pokud budeš pobírat RP (alespoň 50 Kč měsíčně), zdravotní nemusíš řešit. Pokud jsi už RP vybrala, buď si zaplatíš zdravotní jako OBZP nebo se přihlásíš jako osoba celodenně, osobně a řádně pečující alespoň o jedno dítě do 7 let věku a v tom případě nesmí dítě do školky denně na více než 4 hodiny.

z_kopretinka
12. čer 2017

@vilibalda takže když si protáhnu vyplácení rp do 4 tak to bude ok? mám tam peníze ještě nějak do září, takže mám čas to v červenci jít ještě pořešit. Pak by mohla klidně chodit dál do školky? Ta podmínka denně na více než 4h asi nebude v průměru že?

jajulin
12. čer 2017

@z_kopretinka přesně jak píše @vilibalda. Určitě protáhni rodičák do 4 let, i kdyby to bylo jen 50 Kč/měsíc. Ty 4 hod. určitě nejsou průměr, prostě jen na dopoledne. Pokud budeš pobírat RP, nemusíš to řešit. Tak jsem původně pochopila i tvůj úvodní dotaz - že prostě budeš brát rodičák do 4 let, ne že uvažuješ o péči 😉

z_kopretinka
12. čer 2017

@jajulin
@vilibalda díky, zajdu to protáhnout, jsem doufala, že to nebudu muset řešit a přejdu na další MD, ale nějak se nepovedlo :( Do školky jí potřebuju občas dávat, jinak nic nezařídím, hlídání prostě není a ona navíc je dost společenská a se mnou se začíná pekelně nudit.