Na co vše mám nárok? Těhotná, na úřadu práce

berrusska
10. črc 2015

Ahoj všem maminkám a budoucím maminkám. Vím že nejlépe mi to řeknou na úřadech ale než tam vyrazím na zvědy zkusím to tady, ať zhruba vím, co čekat. nejprve abych vysvětlila moji situaci, po škole jsem nesehnala práci a tudíž jsem vedená na úřadu práce jako nezaměstnaná. Odpracovaných tedy nemám ani jediný den, krátce na to jsem otěhotněla, tudíž jsem neřešila vůbec práci a to ani brigádně. Na co všechno bych měla mít nárok (mateřská, rodičovská, příspěvky,...)? Manžel je zaměstnaný, tudíž nějaký příjem máme. Nicméně proč nechávat peníze státu a víme jak to na úřadech chodí, co úředník to většinou jinak podaná informace.
Prosím zejména o rady těch , které měly "startovní" pozici nejlépe stejnou jako já.

PS. Omlouvám se pokud jsem příspěvek zařadila do špatné kategorie.

tristizia
10. črc 2015

Na materskou nemas bohuzel narok, vzhledem k tomu, ze nemas odpracovano. Muzes si vsak zazadat o rodicovsky prispevek, nemuzes si vsak vybrat delku, budes mit automaticky na 4 roky.

mazlik1
10. črc 2015

Na mateřskou nárok nemáte...jediné co dostanete (soudím podle své situace) je rodičovský příspěvek...porodné jen pokud příjem vás nebo manžela -myšleno i dohromady nepřesahuje určitý limit ( z hlavy jej neznám..ale je to cca do 20tis myslím) já mám odpracované 4 měsíce a taky mi je to na prd..Na ÚP budete evidovaná dlouho..mě z něj "uvolní" až po porodu..ale už tam nemusím docházet...ale čekala jsem na to do cca 33tt...možná vám někdo poradí i něco jiného.

mazlik1
10. črc 2015

@tristizia délka dle mě nastavit jde... zatím jsem to nezjišťovala..ale budu ji mít na 2 roky..manžel si to už nějak procházel..ale možná se pletu

mazlik1
10. črc 2015
xpila
10. črc 2015

@berrusska Na mateřskou nemáš nárok, ode dne porodu budeš pobírat rodičovský příspěvek. Automaticky budeš mít 4letou variantu, pokud ale otec dítěte pracuje a splní dané podmínky, můžeš si výši RP volit pomocí jeho příjmu. Na porodné je nárok dle příjmu, nesmí přesáhnout 2,7 životního minima, takže záleží na tom, kolik manžel vydělává.

berrusska
autor
10. črc 2015

Děkuji všem konečně v tom mám trochu jasno a případně vím nač se pak ptát na úřadech.

naturela88
10. črc 2015

@berrusska Ahoj, byla jsem ve stejné situaci jako ty. Na mateřskou nárok nemáš. Ode dne porodu jsi na rodičovské dovolené. Pokud manžel má práci, tak se ti rodičák vypočítá z jeho příjmu. Já jsem si ho nechala na 3 roky s tím, že mám 6100 Kč měsíčně. Dále máš nárok na porodné, pokud tedy manžel nemál mzdu přes 20000 Kč. A dál si můžeš zkusit zažádat o přídavky na dítě.
Akorát tě čeká létání po úřadech pro papíry, které zase musí manžel potvrdit v práci, pak zase na sociálku zpátky.

ssedrumm
10. črc 2015

Ahoj, prosím o radu: zjistila jsem že jsem krátce těhotná, ale ještě před tím jsem vpráci (kde pracuji již 2 rokem) dala výpověď, tak skončí 31.8. 2015. Co mohu udělat proto, abych měla nárok na mateřskou dovolenou ???

xpila
10. črc 2015

@naturela88 Na žádné rodičovské dovolené nebude, když není zaměstnaná, rodičovská dovolená je omluvené volno z práce. Pouze bude osoba pobírající rodičovský příspěvek.

xpila
10. črc 2015

@ssedrumm A na kdy ti vychází TP? Pokud bys na MD nestihla nastoupit v ochranné lhůtě, ta je v tvém případě 180 dní, tak by sis jedině musela najít jinou práci, abys měla nárok na PPM.

ssedrumm
10. črc 2015

jsem teprve ve 3. týdnu.... kolegyně mi říkala, jedině nastoupit na rizikové těhotenství ještě v srpnu třeba... tím by pak prý má výpověď nikoho nezajímala ???

xpila
10. črc 2015

@ssedrumm Jelikož jsi ji dala ty, tak pro nárok na PPM je to úplně jedno, jestli bys byla na PN nebo ne.
Tzn. kdy máš předpokládaný TP?

ssedrumm
10. črc 2015

@xpila nevím kdy mám zatím TP, v pondělí jdu k doktorce ....

moudivlacek
10. črc 2015

a je problem tu vypoved stahnout? neznam duvody

xpila
10. črc 2015

@ssedrumm Tak si to hoď do nějaké kalkulačky, ne? Třeba www.tehotenskakalkulacka.cz

xpila
10. črc 2015

@moudivlacek Tak s tím musí zaměstnavatel souhlasit a málokterý s tím souhlasí 😉

moudivlacek
10. črc 2015

@xpila urcite? tohle opravdu netusim, tak max se hodit marod no

xpila
10. črc 2015

@moudivlacek Ano, určitě. Tak PN by stejně vliv na nárok PPM neměla.

ssedrumm
10. črc 2015

@moudivlacek Výpověď jsem dala z toho důvodu, že jsem měla hodně stresu v práci, hádky (ne mezi mnou, ale mezi vedoucí a mým šéfem a vše za mými zády), pracuji jako recepční. Chci zkusit výpověď stáhnout, ale raději se dotazuji, tak co pak... O miminko jsem se snažila asi 3 roky

ssedrumm
10. črc 2015

@xpila Tak podle té kalkulačka termín vychází na březen

xpila
10. črc 2015

@ssedrumm Tak to bys měla stihnout nastoupit na MD v ochranné lhůtě, takže bys tak jako tak nárok na PPM měla.

ssedrumm
10. črc 2015

@xpila Já jsem totiž musela otěhotnět v tu dobu, kdy jsem podala výpověď a strašně se mi ulevilo psychicky no a bude z toho mimi zřejmě. Dobře, takže myslíš, že bych mohla nastoupit na MD už v srpnu/ září ? Já se doma nechci flákat, ale chci mít nějakou finanční jistotu...

ssedrumm
10. črc 2015

@xpila Prosím tě a jak a od kdy se počítá ta ochranná lhůta ? A díky moc za odpovědi 😉

xpila
10. črc 2015

@ssedrumm Na MD se nastupuje 8-6 týdnů před plánovaným TP. Takže na tu dobu od 1. 9. se můžeš hlásit na ÚP a budeš pobírat podporu v nezaměstnanosti.
Ochranná lhůta je v tvém případě 180 dní od ukončení pracovního poměru, v rámce těch musí nastoupit na MD.

ssedrumm
10. črc 2015

@xpila Tak snad to tak bude, na jednu stranu bych tu nerada setrvávala v tom blázinci a sice bych mohla nastoupit do nové práce, ale to je každodenní dojíždění a možná i nové stresy a obavy, které nám na zdraví nepřidají... Mám se raději ještě optat někde na socce ?

xpila
10. črc 2015

@ssedrumm Nemusíš, tohle je na 100 %. Tady máš i odkaz na ČSSZ, kde je napsané to samé (jen samozřejmě ne úplně pro laiky): http://www.cssz.cz/cz/nemocenske-pojisteni/davk...

ssedrumm
10. črc 2015

@xpila Tak děkuju moc, hned jsem klidnější

naturela88
10. črc 2015

@xpila Myslela jsem to tak, akorát jsem to špatně napsala. Ano, osoba pobírající rodičovský příspěvěk 🙂

avivaz
10. srp 2015

Ahoj maminky a budouci maminky jdu si k vam pro radu neco sem se docetla uz ale porad zjistuju jak je to s úp mam odpracovany cca asi pul roku a od kdy nemusim dochazet na úp a kdy jim to rict dekuji za odpoved

humpio
10. srp 2015

Ahoj jsem na tom stejně a jelikož jsem na tom stejně podruhé tak ti muzu rict že máš nárok na rodičovský příspěvek a do devíti měsíců dítěte může na materskou prestoupit manžel stači na mesic nebo snad už ani mesic to byt nemusí a uděla si volbu.Pak muzes prejit zpet a volba ti zustane.Děli sme to tak u dcery.Měla jsem podle manžela volbu na 3 roky 7600 🙂.Nenechávám se totiž oškubat a myslela jsem i na situaci co kdyby se stalo že by sme se rozešli z čeho by jsem žila a přitlačila jsem úřednici co pak mam delat az budu sama. a ona sama mi rekla pak tuhle variantu a opravdu to tak je.Pak přídavek na dítě ale tam se dokládá i příjem manžela ža rok zpět tak ten tez nemam sebrali mi ho.Ale příspěvek na bydlení tam počítají příjem osob jen těch co mají v bytě trvalý pobyt.Tím padem manžel tu trvalé nemá ale je vedený v najemní smlouvě což nevadí tak nedokládám příjem manžela.Akorát ted si nejsem jistá já jsem 5 mesíčů před pracákem a porodem ted byla zaměstnaná na DPČ dva roky tk nevím jak se to bere.To si ale ještě zjistím.