Na RD. Těhotná se 3. dítětem. Budu mít nárok na PPM?

mrnous81
29. pro 2010

Jsem stále v zaměstnaneckém poměru.Momentálně jsem na RD s druhým synem,i zde jsem pobírala PPM.S manželem jsme se rozhodli pro 3 dítko,snad to bude naše vytoužená holčička,ale není to podstatné 😉 RD mi bude končit 4.5.2011,měla jsem 3-letou variantu.Zatím těhotná ještě nejsem,ale snad se brzy zadaří 🙂 Mě by zajímalo,zda budu mít nárok na PPM a tudíž i volbu délky RD ? Děkuji za odpověďi.

j.a.n.i
30. pro 2010

@mrnous81 Ano budeš 🙂

peroli
30. pro 2010

@mrnous81 já si zase naopak myslím, že bohužel ne... 😒 mám za to že pokuď seš na 3 roky tak musíš stihnout do těch třetích narozenin (Matýska) buď porodit nebo aspoň "odejít" na mateřskou těch 6tt před porodem...

j.a.n.i
30. pro 2010

@peroli Není pravda, že by člověk musel odejít na další PPM před koncem těch 3 let. Na nárok na mateřskou má vliv pouze to, jestli trvá pracovní poměr a ten zakladatelce trvá... To jestli nastoupí na další PPM do 3 let ovlivňuje pouze to, že nebude muset řešit co v mezidobí, ale pokud by jí to nevyšlo a nastoupila třeba na 2 měsíce do práce, tak nárok na mateřskou stále má... Pravda, je to trochu pakárna pro obě strany vracet se do práce na 2 měsíce, ale jde to.

mrnous81
autor
30. pro 2010

Děkuji za odpověďi 🙂 No v meziobdobí se do práce asi vracet nebudu,protože dělám v rizikovém prostředí a druhé těhotenství jsem měla rizikové,tak si myslím,že mě Dr. nechá doma ... Ale i kdyby to tak nebylo a do práce bych nemohla nastoupit,pač Matěj půjde do školky až od září a rodičák mi končí v květnu a hlídání žádné nepřipadá v úvahu,mohla bych si vzít na to meziobdobí neplacené volno ? A nezměnil by se potom nárok na PPM ? A i pokud by to nakonec dopadlo,že bych nárok na PPM v mateřství neměla,musela by nastat ta možnost,že bych to udělala přes manžela 😉 Ale já si myslím,že pokud mi trvá pracovní poměr a podílím se za poslední 2 roky 270 dny na pojištění,nárok by mi měl vzniknout ... Ráda bych ty informace někde získala,ale na úřadech nebo někde jinde sami pořádně neví ☹
Budu ráda za každý další příspěvek 🙂

j.a.n.i
30. pro 2010

@mrnous81 Pokud bys byla na neplaceném volnu, tak nárok na PPM trvá, jen ti to neplacené volno musí povolit zaměstnavatel. Pokud by s ním nesouhlasil a tys musela PP ukončit, tak začíná běžet 180 denní ochranná lhůta během které nárok na PPM máš, i když bys byla třeba na UP a po 180 dnech už nárok nemáš.

mrnous81
autor
30. pro 2010

@j.a.n.i
Děkuji za důležité informace 🙂 Tak 180 dnů ochrané lhůty je celkem dost dlouhá doba 😉 Každopádně do 4.května pracovní poměr trvat bude a pak popř. ta ochranná lhůta 😉 Snad se mi podaří brzy otěhotnět,jinak bych to musela vyřídit přes manžela 🙂 Ještě jednou děkuji za Vaše rady.