Na ÚP mě nepřihlásí. Můžu jít ve 23tt na rizikový?

melsienka
11. říj 2015

Holky potřebuji radu nejsem na pracáku jelikož mě nechcou prostě přihlásit .,...mužu udělat to že pujdu na rizikovy a pak mi budou platit zdravotní njsem 23tt a jak co vše mám už vyřizovat než se mala narodí děkuji moc jsem 1rodička a něak nevím co a kam.,...jinak zkrs přídavky apod..bydlím s přítelem ale trvalí pobyt mam u mamky... a jsem bez koruny...Děkuji moc

j.a.n.i
11. říj 2015

A proč tě nechtějí přihlásit? Ty máš aktuálně nějaké zaměstnání? Nebo kdy si v něm skončila?

iveta93
11. říj 2015

No na mateřskou/rodičovskou dovolenou musíš mít něco odpracováno, případně jsou nějaké ochrané lhůty. Ale pokud jsi nepracovala asi nebudeš mít nárok na mateřskou - šla bych se zeptat přímo na sociální, případně bych si tam aspoň zavolala a oni ti řeknou jestli budeš mít nárok. Na mateřskou se nastupuje 8-6 týdnů před očekávaným porodem-dostaneš papír na gyndě a ten předáš zaměstnavateli/úřadu. Na porodné jsou přímo nějaké tabulky na internetu - to taky nemusíš dostat pokud na něj nemáš nárok. A na pracáku myslím že musíš mít odpracovaný taky rok aby jsi mohla pobírat ty dávky. Možná požádat o příspěvek na bydlení - ale s tím už tuplem nevím jak to funguje.

Jinak pokud nejsi s přítelem oddaná zajdete oba spolu na matriku s rodnými listy a občanskými průkazy obou a těhotenskou průkazkou a podepíšete otcovství. Dostanete i papír k prohlášení o jménu - tam jen vyplníš jméno pro kluka a holku a papíry vezmeš sebou do porodnice. Jinak jsem žádné dokumenty nezařizovala. Jen nevím jak si představuješ že to potom přítel utáhne všechno sám.

brokovich
11. říj 2015

Jak nechtěj prihlasit? Podej si žádost a čekej na rozhodnutí. Pak napiš, co bylo důvodem odmítnuti žádosti.

melsienka
autor
11. říj 2015

nedaji mi to v herně jsem byla den a pul a toneni ani na zápočtovy list🙂 a rok odpracovany nemam

j.a.n.i
11. říj 2015

@melsienka Pokud si měla podepsanou pracovní smlouvu, tak i po dni a půl jsou povinni ti zápočtový list vystavit. A pokud si smlouvu neměla, tak zas z té práce nepotřebuješ zápočťák, ale stačí ti libovolný starší.

melsienka
autor
11. říj 2015

smlouvu nemam prave už je to dlouho

j.a.n.i
11. říj 2015

@melsienka No, to ale pro registraci na UP nevadí, podstatné je mít buď tu poslední ukončenou, nezáleží na tom, kdy skončila nebo třeba papír o studiu, pokud si vůbec nepracovala. Protože jinak si musíš platit zdravotní sama - jak to s ním máš vlastně teď, aby ti nenaskakoval dluh? A na rizikové jít nemůžeš, nemáš práci a tedy nemáš nárok na nemocenskou.

melsienka
autor
12. říj 2015

to vim že si mam platit zdravotni :( no

anina32
12. říj 2015

@melsienka ???Nechápu proč by tě neměli přihlásit na pracák, to je blbost. Jak dlouho už jsi bez práce? Když se přihlásíš na pracák tak i když nebudeš mít nárok na podporu, tak za tebe budou aspoň platit to zdravotní pojištění. A pokud si bez práce už dlouho, jak píšeš a nezaregistrovala ses na pracáku, tak jestli neplatíš zdravotní pojištění, tak se ti za pár let ozvou a budou chtít takový penále že si z toho sedneš na zadek. Jako tohle není žádná sranda a na pracák tě zaregistrovat musejí i když si předtím nikde nepracovala a i když jsi těhotná.

melsienka
autor
12. říj 2015

nepřihlásí protože nemám papír o ukončení práce a bejvala majitelka mi ho neda prej zbytečny papirovaní jelikož jsem mimo hernu dělala na černo....tak nemam papir prostě

brokovich
12. říj 2015

Nechápu. Bud jsi mela smlouvu, pak ti musí dát i zapoctak. Když ne, obrat se na oblastní inspektorat prace, ten tam udělá kontrolu. A nebos tam makala nacerno. Pak bych to zamestnani vůbec u UP nezminovala. Těžko by ti dali u zamestnavatele zapoctak, když to bylo na cerno, ze. A pak te UP musí přihlásit, protože zadne "poslední zamestnani" oficiální nemas.

melsienka
autor
12. říj 2015

neda mi mnic jibejvali zamestanci nezajimaji prostě 🙂 dělala jsem den a pul... prej zbytečny papirovani

anina32
12. říj 2015

@melsienka Pokud si neměla ani pracovní smlouvu a byla si tam jen den a půl, tak se na to asi vykašlat a to zaměstnání nepřiznat, neříct že si byla zaměstnaná? Jinak oficiálně by ti měli pomoct právě na úřadě práce, došlápnou si na zaměstnavatele, který je povinen zápočtový list vydat. Ale v tomhle případě, kdy si pracovala den a půl a bez smlouvy, tak to stejně je jako by si nepracovala. Každopádně na ten úřad zajdi a snaž se to s nima nějak řešit, měli by ti poradit jak postupovat.

melsienka
autor
12. říj 2015

u nas:D vam neporadi zjištuji to každy den jak blbá přes rodinu obvolavam, uřady a furt dnes socialka a nic.....nemam narok prej na nic....pracak zajdu zitra bohužel ma v pc že jsem tam dělala..... prostě řeknu že jsem smlouvu neměla a nazdar at me prostě přihlásí že k ČEMU ČEKÁM ŽE SI ZDRAVOTNI STEJNĚ ZAPLATIM JA A NE ONI!

anina32
12. říj 2015

@melsienka Ale to není o tom jestli zajímají nebo nezajímají bývalí zaměstnanci, na to jsou zákony, zaměstnavatel má povinnost vydat zápočtový list, pokud odmítá, výmůže si ho od něj úřad a bude mít problémy. Zůstává otázka jestli to bylo oficiální zaměstnání nebo načerno, pokud na černo tak zápočťák nedostaneš a ani to na úřadě nepřiznáváš že si tam pracovala a tudíž po tobě ten zápočtový list nebudou chtít.

melsienka
autor
12. říj 2015

uvidim zitra tam zajdu a uvidim už mě to litani nebaví nervy mam :( zdravotni až mi přijde tak sed z toho pose...

anina32
12. říj 2015

@melsienka Pokud to mají už v počítači, tak je normálně napráskni že to bylo na černo, ať si to se zaměstnavatelem vyřídí úřad. Jinak na úřadě práce je i přímo právní oddělení kde by ti měli poradit co a jak. Mě tam před lety psali i žádost o rozvázání pracovního poměru.

anina32
12. říj 2015

@melsienka Jak dlouho už nemáš placené to zdravotní? V každém případě je lepší si zajít na pojišťovnu a domluvit si splátkový kalendář než čekat až to za pár let příjde i s úrokama a penále které budou několikanásobně vyšší než dlužná částka. Brácha dělal asi půl roku u zaměstnavatele který neodváděl za zaměstnance pojistné. Brácha to nevěděl, zaměstnavatel pak krachl, a on nastoupil do jiného zaměstnání. Z pojišťovny se ozvali asi až za pět let a úroky a penále dělali přes dvěstě tisíc. A to se jednal jen o šest měsíců nezaplaceného pojištění.

melsienka
autor
12. říj 2015

rok a čtvrt ale ja to nemam z čeho platit splátkovy kalendář stoji 400 PROSTĚ NEMAM nic....a přitel vše tahne sam

anina32
12. říj 2015

@melsienka A myslíš že za pár let až příjde to penále tak na to budeš mít??? Proč čekáš rok a čtvrt a nepřihlásila ses na pracák už dříve? A do toho miminko, tohle je holá nezodpovědnost 😔 Nevím co ti na tohle říct, od státu moc pomoci čekat nemůžeš. Na přídavky se posuzují příjmy rodičů, které nesmí přesáhnout 2,4 životního minima, takže bude záležet kolik si vydělává přítel, ale žádat můžete až po narození dítěte a přídavek na miminko činí 500,- Porodné také bude záležet na příjmu. Pak jsou třeba příspěvky na bydlení, ale tam se to odvíjí od trvalého bydliště a posuzují se příjmy osob žijících ve společné domácnosti a prokázané výdaje za bydlení. Pak jsou dávky hmotné nouze, životní a existenční minimum, ale tam se asi taky posuzují společné domácnosti a chodí i domů kontrolovat jestli dotyční nemají něco co by mohli prodat a žít s utržených peněz, třeba auto počítač elektroniku. Byla velká nerozvážnost si v tvé situaci pořizovat dítě 😕

melsienka
autor
12. říj 2015

stalo se a zjistili jsme to až ve 3 měsici a nejsem blbá jit na potrat,,,zajimavy kamoška dostávaá 12 tisic bydli s chlapem a nemá ho přiznanyho a ma prachy hold někdo v tom chodit umí jám ne proto sde ptám zde na radu je mi teprve 22 tak nevim,....dřív protolže bejvalej mi to chtěl zaplatit a řikal furt jak to plati ale bohužel neplatil nic až ted jsem to zjistila

kacca11
12. říj 2015

@melsienka já upřímně nechápu, proč si do své situace porizujes dítě. Víc jak rok jsi nebyla schopna přihlásit se na pracak, nenašla jsi si práci, nemáte s přítele ani 400,-, abys svoje problémy začala řešit. Tak proč jsi otehotnela, proč jsi se rozhodla přivést to dítě do této situace? Co mu hodlas nabídnout?

melsienka
autor
12. říj 2015

Ex pířtel řikal že mi plati zdravotni penize moje mu chodili na učet jemu bohužel ted vim že neplatil nic....za to muže on...a ja to zjistil až ted

kacca11
12. říj 2015

@melsienka Můžeš za to sama, nezbavuj se zodpovědností za svůj zivot.

melsienka
autor
12. říj 2015

neminim to už řešit..... chtěla jsem jen radu díky...

anina32
12. říj 2015

@melsienka Obávám se že tady asi nedostaneš radu jak ošulit stát aby ti platil na dávkách. Jen tak pro zajímavost dnes jsem byla na úřadě kvůli dětským přídavkům, dokládal se loňský rok a teď už jsem po rodičáku zpátky v práci, tak jsem se vlastně ptala kolik je ten stroo pro dětské přídavky, jestli má cenu chodit příští rok žádat. Tak paní koukala do tabulek, jsme s manželem dva dospělý, jedno dítě 12let a jedno tři roky, životní minimum této naší čtyřčlenné rodiny je prý něco přes devět tisíc 😀 a abysme měli dál nárok na přídavky nesměl by být příjem naší rodi větší než 23tásíc a ňáké drobné, takže za rok už přídavky nebudou. Tak nevím tvoje kámoška bere 12tisíc a život minimum čtyřčlenné rodiny je devět tisíc korun 🤐 No holt jš nás hodně co v tom neumí chodit a platí daně místo aby rejžovali stát 😀

j.a.n.i
12. říj 2015

@melsienka No, já bych spíš řekla, že za to můžeš ty... je to tvoje povinnost a ty si ji máš tedy hlídat, stejně jako UP, zdravotní nemáš placeno víc jak rok a teď řešit, že tě nepřihlásí, protože nemáš zápočťák z práce, kdes byla teď někdy den a půl, kde si možná ani neměla smlouvu.

brokovich
12. říj 2015

@anina32 určitě bych neradila, aby na up řekla, že makala na cerno. Je to přestupek a hrozila by ji pokuta od oip do výše 100 tisíc.

j.a.n.i
12. říj 2015

@brokovich Jojo, přesně tak, pokud neměla smlouvu, tak to 100% není nikde nahlášené a tedy se k tomu určitě nepřiznávat. No, pokud tam byl člověk den a půl, tak bych celkem věřila tomu, že to nikde není nahlášené, ani když by smlouva byla, to bych pak zkusila zjistit na OSSZ a na zdravotní pojišťovně a pokud je to opravdu tak, tak opět to zatlouct.

melsienka
autor
28. říj 2015

VŠE MÁM VYŘÍZENÉ 🙂 jsem na pracáku a pujdu do práce🙂