Nastoupit po MD zpět do práce?

blanka_m
9. zář 2015

Ahoj, chtěla jsem se zeptat, zda jste některá z vás šla nebo chcete jít hned po RD do práce a mimčo jste měli v jeslích? Mám celkem dobrou práci a výše RD mi přijde celkem směsná vzhledem k nutnosti platit hypotéku a další výdaje., ale zase nechci, aby bylo mimčo nějak ochuzeno o kontakt se mnou. Děkuju za vaše zkušenosti a rady🙂

madrilena
9. zář 2015

Ahoj, já jsem to měla v plánu, ale nakonec jsem si to rozmyslela. Záleží hodně na tom, jestli budete schopní hypotéku splácet i když budeš na RD. Pokud ano, tak bych zůstala doma. Ne třeba do 3 let věku dítěte, ale déle než jen po dobu MD. Nevím, co jste si stihli našetřit (to je docela důležité). Do roka si myslím, že je fakt dobré s tím dítětem být doma a když lze, tak do dvou let ideál.

blondynka400
9. zář 2015

@blanka_m a nejde se domluvit třeba jenom na částečný úvazek? A zkombinovat obojí? Jinak za mne jesle určitě ne, když tak chůvu. Ale celkově si myslím, že žádné peníze nestojí za to, aby člověk tohle udělal. Na druhé straně ale nechápu ženy, co vydrží být x let doma. Za mne je ideální kompromis někde mezi.

blanka_m
autor
9. zář 2015

@madrilena něco málo máme našetřeného, ale žádná sláva to není. Z následné RD a platu přílete bychom hypotéku utáhnout měli, ale ještě doplácíme dluhy od přítele a spíš se obávám, jestli se ještě něco nevynoří z minulosti. Protože teď se dvěma platy se to zaplatí, ale s mimčem už ne a nedá se to nikde zjistit ☹

@blondynka400 bohužel nejde, mám práci s vedením lidí a to musím být s nimi. A celkem hodně věcí se u nás mění, takže vím, že pokud doma zůstanu i ty dva roky, tak mě zpět nevezmou, i když mám smlouvu na dobu neurčitou.

kacca11
9. zář 2015

@blanka_m A co nečekat, až se něco vynoří, ale aktivně se zajímat, jestli někde nemáte další dluhy?

blanka_m
autor
9. zář 2015

To jsme se zajímali. Co nás napadlo, tak si oběhal a nechal vystavit potvrzení o bezdlužnosti, ale nedávno nám přišel ještě nějaký dluh po jeho mamce, která umřela před 3 roky a tím, že je dědic, tak to platíme my . Takže, když už jsem si myslela, že je všechno v pohodě a oba jsme dospěli do stádia, že mimčo chceme, přišlo další doplácení. Jinak nejsme nijak nároční, dokážeme vyžít z mála a na hmotné statky si nepotrpím, ale potřebuju mít svůj klid a jistotu, že ten základ se zaplatí ...

fifina86
9. zář 2015

@blanka_m a to neproběhlo po mamince dědické řízení? Že se problémy vynořují teď? Došla bych se zeptat notáře, jak to případně je. Abyste neplatili něco, co už je třeba promlčené.

blondynka400
9. zář 2015

@blanka_m tak vést lidi se dají i z částečného úvazku nabo s podporou homeofficu. Jde o to, co je to přesně za práci a jak se k tomu zaměstnavatel postaví.
Tak bude jiná práce, toho bych se v současné době nebála. Ty děti jsou malé jenom jednou, a kojenec a malé batole tě prostě potřebuje. Jednou by tě to podle mne mrzelo.

pernile2003
9. zář 2015

Ahoj. Moje dcerka ma ted 5 mesicu a ja uz treti tyden pracuji na plny uvazek. Jelikoz moje mama a tata si s ni rozumi a oba sli na predduchod tak se o ni staraji pres den. Manzel ji probouzi a ja hram a uspavam a vikendy. Jelikoz mam moznost pracovat z domu tak se brzo vidime. Nestrada a ma vic podnetu nez pouze od mami. Jak rikas po delsi dobe ti puvodni misto dat nemusi. Pokud chces jesle tak do toho chod...

chris_n
9. zář 2015

@pernile2003 ufff, tohle obdivuju. Já bych to nedokázala. A to nejsem extremista se zůstáváním doma s dítetem. Kdybych mohla, tak do práce jdu. Ale od takového drobečka bych nešla. Navíc jsem teda tou dobou ještě kojila.

pernile2003
9. zář 2015

Dekuji moc 🙂 ...neni to jednoduche ale vim, ze sve dcerce davam vse co potrebuje a je ji dobre.

leikkka
9. zář 2015

po MD já bych dopráce nešla, myslím si, že do jednoho roku mámu doma takto malé potřebuje a hlavně jejich dětství rychle uteče a příjít o to, to bych nikdy nechtěla. Určitě bych volila nějaký kompromis pokud by to šlo, jesle bych asi vhodné neviděla, ale nějaké hlídání možná ano, ale nedokáži si to představit. Já kojila do 10m plně a ještě zajištovat krmeni a kloubit s prací 🙂 asi bych raději volila přijít o práci, než o krásné zážitky s dětmi. 🙂 I teď se práce vzdávám, abych nemusela jezdit za prací 30km denně a děti vidět jen o večerch a víkendech.

j.a.n.i
10. zář 2015

@blanka_m Já pracovala hned od MD (no za hezké oči už od porodu), ale měla jsem tu výhodu, že jsem mohla pracovat 4 dny v týdnu doma a jen na 1 den jezdit do kanclu - to mi hlídala babička. Ještě bych tak byla ochotná jít do poměru 2 dny v kanclu a 3 doma a v případě, že by ty zbylé dny byl s dítkem tatínek, tak i do 3 dnů, ale to by byl strop. A stejně tak bych nedala takhle malé do jeslí, jo od nějaké roku, roku a půl na ten 1-2 dny v týdnu jo, ale dříve ne.

chris_n
10. zář 2015

ja to beru ted z pohledu třeba německého systému. Tady se dávají děti do jeslí nejdříve v roce. Dřív je prostě máma s dítkem doma, dostává rodičák a je to to důležité období. Pak už je jen na ní, jestli jde do práce nebo bude doma zdarma (respektive je to složitější, ale to není na tuto diskusi). Osobně mít možnost, tak fakt i tak o práci uvažuju nejdřív od roka dítěte. Vidím to na své malé, teprve ted je schopná nejak rozumně komunikovat s okolím, plenky má stále, atd.... Takže aby se o ní před 1 rokem staral nekdo cizíí, to jsem si neuměla představit.

mandala
10. zář 2015

@blanka_m Tak samozřejmě, že je ideální být s dítětem doma, ale pokud to nejde jinak, vůbec to neznamená, že jsi špatná matka. Spíš jde o to, že přijdeš o ty nejhezčí chvilky se svojí holčičkou, pokud jde o tvojí dcerku, tak si myslím, že když bude mít vzornou péči, tak citově strádat určitě nebude. Musíš si taky uvědomit, že většinu návyků a režim dne bude zřejmě určovat někdo jiný, např. nočník, stravování atd. Pokud můžu mluvit tak trochu i z mé zkušenosti, tak moje mamka nastoupila do práce, když mě byl jeden rok, hlídala mě babička, já si to vůbec nepamatuji, určitě nám to ve vztahu nijak neublížilo a mamka tvrdí, že toho nelituje, protože svým příjmem též splatili své dluhy. Přeji správnou volbu. 😉

chris_n
10. zář 2015

@mandala to je přesně ono, člověk se asi musí přenést přes to, že jeho dítě bude vlastně vychovávat nekdo jiný. Záměrně neříkám cizí, ale jiný. Když vidím přístup ve výchově mých a manželových rodičů, tak bych asi nechtěla, aby naši malou vychovával nikdo z nich.

handangervidda
10. zář 2015

Plánuju jít po MD na jeden den v týdnu, ale spíš abych se udržela v kontaktu, dítě bude buď s tatínkem nebo babičkou.
Moje máma měla bráchu v posledním ročníku na vysoké a bála se, že když nepůjde co nejdřív do práce, vypadne z oboru(v té době byla součástí první generace žen, které v dané profesi měly běžně děti), bratr byl od roku v jeslích, ale nesl to hodně těžko- nastal totálně stop vývoje atd., takže si nakonec musela máma najmout chůvu. Chůva+dojíždění+ zvýšené náklady na stravu pak pomalu převyšovaly její plat a máma to dodnes bere jako největší životní chybu. Proto mi neustále vtloukala do hlavy, ať s dítětem nespěchám a pak si ho pořádně užiju, protože ten čas už se nikdy nevrátí.

mandala
10. zář 2015

@chris_n Já zas mám pocit, že kdybych svěřila dítě v jednom roce někomu cizímu, tak se zblázní. Od toho půl roku to tak ještě nevnímá a zvykne si lépe. Tím nezastávám názor, že je to tak správné, já osobně mám pocit, že v těch třech letech je to úplně akorát, ale když už to musí být, tak si vůbec nedovedu představit, jak bych od sebe odtrhla roční dítě, které beze mne neudělá jediný krok. V každém případě zakladatelce tuto situaci vůbec nezávidím. ☹

chris_n
10. zář 2015

@mandala no ono v těch třech letech jepak myslím zase separačka. Možná lepší ve dvou 🙂 To by se líbilo mě,ale jesle tu nejsou nic levného,takže od toho asi upustíme a budu do tří let s malou doma (školka pak je uplně za jiné peníze).

betelgeuzz
10. zář 2015

V první řadě bych si zašla do těch jeslí a podívala se tam, jak to funguje, kolik stojí a jestli máte šanci se tam dostat. Ve větších městech bývají do školek a předpokládám i do jeslí návaly. A´t si neplánuješ něco, co pak nejde zrealizovat.
pak pozjišťovat, jaké jsou další možnosti hlídání, chůvy, někdo v rodině. Ono je něco jiného dávat dítě k babičce a něco jiného do jeslí.
Já si před narozením dítěte taky plánovala, jak bych šla dřív do práce, jenže když jsem zjistila, že rodina se do péče extra nezapojuje a jedinou možností by bylo nějaké soukromé zařízení či chůva, tak by se to finančně ani nevyplatilo. A taky po narození dítěte jsem to cítila úplně jinak, než po narození, už jsem si nedokázala představit, že bych měla chodit pryč od půlročního mimina.

j.a.n.i
10. zář 2015

@mandala Sakra to vnímá i v tom půl roce, bylo to přesně vidět z reakcí naší na babičku, jak ji viděla, tak začala natahovat, neb i v tom půl roce měla jasné spojení vidím babičku = máma jde pryč. A ta radost, když zjistila, že tentokrát přišla babička jen na návštěvu. Tedy ono i když jsem odcházela, tak přestala jak jsem zmizela a pak byla celý den vysmátá s babičkou, ale bylo vidět že už v tom roce to přesně vnímá.

j.a.n.i
10. zář 2015

@chris_n Jo, to s tebou souhlasím, kolem těch 2 let mi to přijde ideální, už jsou celkem samostatní a při tom je to takový salámistický věk... v těch 3 letech snášeli školku hůř a to přestože tam na 1-2 chodily už od 2 let, takže to nebylo "poprvé od maminky".

chris_n
10. zář 2015

@j.a.n.i ja jsem ted v procesu zjistovaní,ale jestli mi řeknou že musi chodit bud cely tyden nebo vůbec a dam za to 300 euro,tak upřímne budu radši doma do tři let s ní

white_tie
10. zář 2015

Já šla do práce, když bylo malé 9m, doma s ní zůstal manžel, pracuju ale stylem jeden den v práci, dva dny volno. Oba jsme začali pracovat, když měla 18m, doma jsme se u ní střídali, bylo to náročný, ale zvládli jsme to. Od dvou let chodila do jeslí a to bylo to nejlepší rozhodnutí, co jsme učinili. Byla tam spokojená, šťastná a chodila tam moc ráda. Teď, v září, nastoupila už do školky a zvládá vše bravurně.
Žádné důležité události mi neutekly, proto bych volila, pokud je možnost, např. práce jeden den od rána do večera, pak třeba dva dny doma, pak zas do práce, ale chodit max. tak třikrát týdně, ať ti vše neuteče

j.a.n.i
10. zář 2015

@chris_n Tak to celkem chápu, tady není u soukromé školky problém aby dítko chodilo jen některé dny v týdnu a je to díky tomu i levnější.

mandala
10. zář 2015

@j.a.n.i No jistě, že vnímá, ale ne tím způsobem, že řve mááámááá, když uděláš tři kroky dozadu, v půl roce je mu ještě v podstatě jedno, kdo zrovna hlídá. 😉

madrilena
10. zář 2015

@mandala Já musím říct, že dcera (druhé dítě) by se nikým jiným hlídat v půlroce nenechala. Svou náklonnost ke mě a pak postupem času i k tatínkovi projevovala vždy dost silně a nelibost z ostatních lidí ještě silněji 😀 Když na vánoce přijeli tchán s tchýní, tak odmítala i jíst. Takže záleží na dítěti a nejen na věku 😉

mandala
10. zář 2015

@madrilena Vážně ? Já jsem vždycky děcka v tomhle věku ještě oblbla, nebo respektive ten, co hlídal, zato ted je to u nás vyloženě hra na schovávanou - uteču, nebo neuteču ? 😀 Dobrá, tak beru zpět, asi každé dítě reaguje jinak, nicméně jsem ráda, že tuto situaci řešit nemusím. 😝

chris_n
10. zář 2015

@j.a.n.i tady to nejsou sokromé jesle. Je tady ještě možnost Tagesmutti (neco jako miniskolka) a to je za uplne jiné peníze, než školky a jesle.

blanka_m
autor
13. zář 2015

Děkuji všem za rady a zkušenosti. Vypadá to, že tuto otázku budu řešit brzo, už po prvními měsíci se na testu objevilo // 🙂 Takže to asi nechám na aktuální situaci a jak se bude situace vyvíjet.

medved09
13. zář 2015

Výše RD je směšná, ale zodpovědní lidé si pořizují dítě do zabezpečených podmínek a pak se mu náležitě věnují. Matky, které ještě ani neporodily a už řeší, kam s dítětem, aby mohly do práce, moc nechápu. Nebylo by lepší si pořídit třeba jen rybičky? Já také měla dobře placenou práci, ale oba syny jsme dávali do MŠ ve 3 a půl. Užila jsem si je a společné okamžiky jsou k nezaplacení. Nyní opět pracuji - ale pouze na 0,75 úvazku - opět kvůli klukům. Peníze nejsou vše... Ale každý má priority srovnané jinak.