Nástup na rizikové těh. z RD, mám nárok na mateřskou/PN?

peanutczt
26. únor 2014

Ahoj holky, prosím máte některá zkušenost s nástupem na rizikové těhotenství hned po ukončení mateřské? Pracuji z domova na částečný úvazek (dohoda o výkonu práce) a na plný se mnou bohužel v práci zatím nepočítají. Tak bych zkusila být na rizikovém a pracovat dál na častečný. Budu mít nárok na nemocenskou, mateřskou (z čeho se bude vypočítávat z předešlého výdělku?)
Prosím pouze o zkušenosti, domněnky jsou mi k ničemu. děkuji

veruska007
26. únor 2014

@peanutczt Ahoj, měla jsem to podobně:
1. při rizikovém čerpáš nemocenskou, takže pro původního zaměstnavatele víceméně pracovat nelze. Sice teoreticky jo, kdyby Ti zaměstnavatel napsal jinou pracovní náplň, ale prý na to chodí kontroly, nevím o nikom, komu by takhle vyšli vstříc
2. pokud jsi už předtím pracovala na částečný úvazek z domu (já to měla jako DPČ), tak se nemocenská počítá z toho pidiúvazku - takže já jsem se pak tři měsíce tloukla do hlavy, že mi za to "domácí vězení" při nemocenské těch pár korun opravdu nestálo... a tím, že jsem si něco málo přivydělala, mi pak ta nemocenská rapidně klesla 😖

mala_vavrova
26. únor 2014

Ahoj, mám to samé.
Celou rodičovskou jsem pracovala na částečný úvazek (Dohoda o výkonu práce+jiná pozice než dlouhodobý úvazek) a hned po rodičovské sem nastoupila na 4 měsíce na rizikovku. Nemocenskou mi teda ale počítají z výdělku, než jsem nastoupila na první mateřskou 🙂 takže jsem spokojená.
Jak je to s nemocenskou+ještě pracovat netuším, ale moc se mi nezdá, že by šlo být na neschopence a do toho mít ještě příjem z jakékoliv jiné práce.
Mateřská se počítá z předchozího výdělku (pokud máš odpracováno těch 270 dní a na další mateřskou nastoupíš max.160 dní od ukončení poslední rodičovské)