Návrat do práce. Kdy znovu mužů na mateřskou?

lucimachova
7. čer 2020

Zdravím 💁🏼‍♀️, mam dotaz . V listopadu bude mít dcera 3 roky. A ja bych se měla vratit do práce . Chtela bych nastoupit pouze na poloviční uvazek! A nějak na jare vyzkouset druhé mimi. Momentalne stavíme a na druhé miminko nemáme prostor proto to musí být takto! Chci se zeptat kdybych náhodou otěhotněla na tom polovičním úvazků ? Z čeho se pocita materska ? Z platu co jsem měla predtim na cely nebo z toho polovicniho? A kolik musim mít odpracovano abych mohla znova na materskou? Moc dekuji za rady!!🙏🏻🙏🏻🙏🏻

tasimia
7. čer 2020

@lucimachova z tvého platu za posledních 12 měsíců. Takže pokud budeš na polovičním úvazku tak se ti to bude počítat z toho, mrkni na net jsou to asi 2 sekundy hledání 🙂.

malenka3
8. čer 2020

Pokud bys stihla nastoupit na MD do 4 let věku prvního dítěte a stále ti trvá původní pracovní poměr, kde jsi měla první mateřskou, pak se bude při žádosti posuzovat vyměřovací základ aktuální (za posledních 12 měsíců, kdy jsi pracovala) a ten původní a mateřskou dostaneš v té vyšší výši.
Pokud nástup do 4 let věku prvního dítěte nestihneš, nebo pokud došlo ke změně pracovní smlouvy, pak se bude počítat z příjmů za těch posledních 12 měsíců, takže z polovičního úvazku ti vyjde samozřejmě nižší mateřská.

malenka3
8. čer 2020

A jinak, pokud ti stále trvá ten původní pracovní poměr, nejsou tam ty podmínky, kolik musíš odpracovat, protože jsi stále zaměstnaná.

j.a.n.i
8. čer 2020

@malenka3 Změna pracovní smlouvy nevadí (konec konců snížení úvazku je taky změna pracovní smlouvy) vadí změna zaměstnavatele.

malenka3
8. čer 2020

@j.a.n.i ano, to máš pravdu, myslím úplně jiná smlouva. Pokud bude ta předchozí zrušena a nástup třeba na zcela jinou pozici, i když stejný zaměstnavatel, tak už stará md nebude. Nebo se pletu?

j.a.n.i
8. čer 2020

@malenka3 Pokud to nebude přerušeno, tak se to bere jako trvající pracovní poměr, jen se změnou pozice. Problém by nastal, kdyby tam byla mezera.

malenka3
8. čer 2020

@j.a.n.i ok, díky za zpřesnění.

eviicka
8. čer 2020

@malenka3 @j.a.n.i
mají pravdu (právě mi přišla první mateřská v původní výši, takže vím určitě).

@tasimia to píše špatně

malenka3
8. čer 2020

@eviicka paní ale musí nástup na MD stihnout do 4 let, což jí dost možná nevyjde, pokud začnou se snahami až na jaře. Pak by tu původní mateřskou už neměla.

lucimachova
autor
8. čer 2020

@malenka3 moc dekuji za odpoved !☺️

lucimachova
autor
8. čer 2020

@malenka3 a ještě když náhodou nastoupim na plny uvazek ...musim odpracovat nějakou dobu ? Nebo třeba mužů oddelat týden a pak jit na pn( mam rizikové pracoviště kde tehotna být nemuzu ) a bude se mi materska brát z platu co je ve smlouvě chápu to dobre?

malenka3
8. čer 2020

@lucimachova odpracovat nemusíš, když ti trvá ten úvazek. Mateřská se pak po těch 4 letech bude počítat z toho, co jsi prostě vydělala, než jsi šla na rizikáč (@j.a.n.i můžeš prosím upřesnit? Když bude paní pracovat měsíc, tak jí to spočítají z toho 1 měsíce (nebudou tedy přihlížet k výdělku před první md jen proto, aby napočítali 12 měsíců). Ale když by nastoupila na rizikáč hned bez jediné vydělané koruny, berou poslední započtené příjmy, tedy ty před první mateřskou?). Tady tím výpočtem si nejsem jistá.

eviicka
8. čer 2020

@malenka3 s těmi čtyřmi lety je to samozřejmě pravda

@lucimachova jinak já do práce nastoupila pouze na jeden den (byla jsem tam potřeba), pak jsem (ještě netěhotná) přešla na neplacené volno (syna nevzali do školky) a na tom jsem byla až do nástupu na MD.

lucimachova
autor
8. čer 2020

@eviicka no to mi taky nabídli ať si vyzkousim zazadat o neplacené volno třeba do toho března a pak se mi normalne půjde materska 🤷🏼‍♀️Cert aby de vtom vyznal